- 34593 Okunma
- 12 Yorum
- 0 Beğeni
HALK EĞİTİMİ NEDİR ?
Halk Eğitimi(Yaygın Eğitimi) bazılarına göre genç kızlara nakış kursu açan bir kurum, bazılarına göre okullarda destek amaçlı kurslar açan bir yer, bazılarına göre konser, gezi, konferans,sportif faaliyetler gösteren,organize eden bir kurumdur.Örgün eğitimde görev yapan bazı arkadaşlarımıza göre de oturulan veya kaymakamlığın vereceği görevleri yapan bir kuruluştur.
Halk Eğitimi elbette bunların hiç biri değildir. Böyle düşünenler Halk Eğitimi ,Halk Eğitimi Merkezleri’ni tanımayan ve bilmeyenlerdir.Bu söylenenler sadece Halk Eğitimin birer parçalarıdır. Her yaştaki, her düzeydeki kişiler Halk Eğitimin her türlü faaliyetlerinden mutlaka yararlanmalıdırlar. Halk Eğitimi faaliyetleri rast gele değil, planlı ve programlıdır.
Halk Eğitim; örgün eğitimin içinde veya dışında kalmış, her yaş gurubundaki fertlerin, günün gelişen teknolojik ,toplumsal,sosyal ve kültürel şartlara uyumlarını, değişik meslek sahibi olmalarını sağlayan, okuma-yazma ve eksik eğitimlerini tamamlayan planlı , proğramlı eğitim faaliyetleridir.Eğitirken üretim yapan, üretim yaparken iş gücünü ekonomik katkı olarak aile bütçesine aktaran, meslek sahibi kişiler yetiştirmek ve bunları toplumun değişik üretim ve hizmet sektörlerinde değerlendirmek halk eğitimin en başta gelen amaçları arasındadır.
Atatürk , 1924 yılında okuma- yazma seferberliği ile Türkiye Cumhuriyetinin en kapsamlı halk eğitimi faaliyetini başlatmıştır. O dönemde atılan bu adım uzun süre devam etmiş,yetiştirilen kişilere,toplum öğretmeni oldukları bilinci verilmiş ve “Halk Eğitimci”olarak okuma -yazma seferberliğinde etkin olarak görevlendirilmişlerdir.
İyi bir Halk Eğitimci mutlaka halkın eğitimine inanmalı ve insanları sevmelidir.Her zaman kendisini yenilemeli, ve geliştirmelidir. Çünkü Halk Eğitimci yetiştirilmez. Böyle okullarımız da zaten yoktur ve yetersizdir. Gerçek Halk Eğitimci bu işe gönül vermelidir.
Eğer ülkesini seven insan yetiştirmek istiyorsak, talana, rüşvete haksızlığa karşıysak,ülkemizin ve insanlarının sosyal, kültürel,mesleki ve ahlaken gelişmesini istiyorsak,yolda,işte,sokakta davranışlarımızın kabalığından söz ediyorsak, yaygın eğitime, diğer bir deyişle halk eğitimine önem vermek zorundayız.Her düzeydeki,her yaştaki,her yöredeki her insanımızın katılacağı en az bir Halk Eğitimi faaliyeti mutlaka vardır.
Bunun için Halk Eğitiminin önemine ve gereğine inanılmalıdır.Bu kurumlara gereken önem verilmelidir. Öyleyse ne duruyorsunuz…Sizin de en yakın bir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’ ne uğramanız gerekmez mi ?
DOĞANŞEHİRLİ
YORUMLAR
SİZE KATILIYORUM MUZAFER BEY ÖNEMLİ BİR KONUYU ELE ALMIŞSINIZ AMA NEYAZIKKİ ARTIK ESKİSİ GİBİ HALK EĞİTİM KURSUNA GİTMİYORLAR BEN HALK EĞİTİM KURSLARINDAN ÇOK MEMNUNUM NAKIŞ VE BİLGİSAYAR KURSUNA GİTTİM ÇOK VERİMLİ BİR KURSLARDIR TEŞEKKÜR EDERİM HALK EĞİTİM KURS ÖĞRETMENLERİMİZE EKSİK OLMASINLAR BİZLERE KARŞI ÇOK BÜYÜK EMEKLERİ VAR.BU NEDENLE LÜTFEN HALK EĞİTİMİ HAFİFE ALINMASINMASIN DESTEK OLUNSUN BİR ÇOK KURSLARIN AÇILMASINA SAYGILARIMLA YAZINIZ SON DERECE KUSURSUZDU SAYGILARIMLA
ağla yüreğim tarafından 1/4/2010 2:20:02 PM zamanında düzenlenmiştir.
ağla yüreğim tarafından 1/4/2010 2:20:39 PM zamanında düzenlenmiştir.
Halk Eğitimi
Halkımızın her yaşta eğitime ihtiyacı var. Ülkemizin durumunu görünce bunun önemi daha da iyi anlaşılıyor.
Ankara'nın merkezinde görev yapıyorum. Okuma yazama bilmeyen, bilse de okuyup yazmayan o kadar çok insan var ki. Okulda bu tür kurslar için çabalıyorum.
36 yıllık öğretmenim.İdarecilik yapıyorum. Yine de hafta sonu kurslarına katılıyorum yıllardır.
Üzülüyorum televizyon karşısında, sözümona kadın programı denen insanları aşağılayan, uyuşturan, zehirleyen
Sigaradan daha zararlı diyebileceğim garipliklerle harcanan zamanlara, emeklere, enerjiye.
Güzel günlere diyorum
Selamlar
Ne güzel bir konu Halkın Eğitimi. Herşeyin başı eğitim diye boşuna dememişler.Şikayetci olduğumuz hangi konuya bakarsak bakalım altında eğitim boşluğu çıkar.
Eğitim en az ekmek, su ve hava almak kadar önemlidir. Tebrikler.
Sayın KARABIYIK,
Halk eğitimci olduğunuzu sanıyorum.
Geçmişte 6 yıl kadar benim de bu görevlerde
(merkez müdürlüğü ve başkanlık)bulunduğum oldu.
Severek çalıştığım alandı.
Halk eğitimine gerekli önem verilmelidir.
Ne ki hükümetler önemsemiyor.
Hatta etkilenip kaleme aldığım dizelerim de aşağıdadır.
Esenlik dileklerimle...
Halk Eğitimi Marşı
Köy köy geden bu kervanın bir eriyiz, bir eri
Eğitimciyiz, ' Halk Okulu ' bu yurdun her yeri
Kalkınmada eğitimdir ilk aşama, besbelli
Düşüncem bu, bu nedenle çok mutluyum, çok mutlu.
Bilgiyi, beceriyi ' Halk Eğitimi ' dağıtır
Ne hoş yankı, aygıtlarla tüm yöreye yayılır
Yurttaş eğitilirse ancak yokluktan kurtulur
Düşüncem bu, bu nedenle çok mutluyum, çok mutlu.
Doğrultumuz hep ileri, Kemalizmin yoludur
Raflar ve dolaplar eğitici yayın doludur
Salon dolu, özenli gözler aygıta doğrulur
Ben mutluyum, sen mutlusun, besbelli ki o mutlu.
Öbek öbek birleşir, kooperatif kurarız
Kurslar açar, çağımızın akışına uyarız
El emeği ve göz nurundan sergiler açarız
Halk inceler, gelen gezer, biz geride çok mutlu.
Folklor,spor, müzik, çıraklık ve yayın işimiz
Amacımız hizmet vermek, öncelikli köyümüz
Hizmetin alan alan yayılması dileğimiz
İlmek ilmek sevgi, saygı, kardeşliktir örgümüz.
Muhsin Durucan
Muhsin DURUCAN tarafından 3/14/2008 7:16:42 PM zamanında düzenlenmiştir.
Muhsin DURUCAN tarafından 3/14/2008 7:19:02 PM zamanında düzenlenmiştir.
Muhsin DURUCAN tarafından 3/14/2008 7:20:44 PM zamanında düzenlenmiştir.
Çok faydalı buluyorum Halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerini,özel kurslarda binlerce lira harcayıp öğrenmek istediğimizi burada çok cüzi bir parayla alabiliyorsunuz.Bizlerde bu halk eğitimlere destek vermeliyiz katkıda bulunmalıyız,okumayan kızlarımıza kadınlarımıza erkek kardeşlerimize o kadar güzellikler sunuluyor ki lütfen uğrayın ve görün buradaki çalışmaları.Ben bir eğitimci olarak biliyorum buraların faydalarını...Ve çok ilgilenmişimdir halk eğitim merkezleri ile.Kutlarım güzel bir konuya değinmişsiniz.
saygılarımla
Bahar