- 74 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Erdoğan Salman Halk Kütüphanesi
Kitap en iyi dosttur; sözünü duyarız sık sık. Evet, kitap en iyi dosttur sözünü kim söylemişse benim duygularıma da tercüman olduğunu söyleyebilir içtenlikle. Kitap, kitaplar benim en sadık dostlarım, arkadaşlarımdır. Okumadan uyumam diye bir slogan bellemiştik öğrencilerimle. Bu sözü ben de içselleştirdim. “İki elim kanda olsa” okumadan, kitaba dokunmadan uyumam.
Yazın ustaları, büyük emekler harcayarak eserlerini ortaya çıkarırlar. Bir eser ortaya çıkarmak için çocuk doğuran annelerin çektiği sıkıntılara eş değer sıkıntılar yaşadıklarını, nice uykusuz geceleri geçirdiklerini zaman zaman paylaşırlar biz okuyucularına. Yıllarını yazın işleriyle geçiren değerlere ve emeklerine saygı duyulmaz mı? Emeğe saygım sonsuz… Kitaplarıyla tanışır, sözlerini dinleriz yüzlerini görmediğimiz yazın ustalarının. Ruhlarının yüceliğini hayran oluruz.
Kitaplar bir başka dünyadır gezip göremediğimiz. Ufkumuzu, hayal dünyamızı zenginleştiren dilsiz dostlardır. Günümüzde o kadar çok kitap yazılıp, kitapçıların vitrinlerini süslüyor ki, hepsini alıp okumak olası değil. Klasik deyişle gönül ister ki, her yeni çıkan kitabı edinip okuyabilelim… Lakin kitap fiyatları gözlerimizin kocaman açılmasına neden oluyor. Bu olgudan pay çıkaran okuma zevki edinememiş bazı yurttaşlarımızın kolaycılığa kaçan bir mazereti var: Kitap fiyatları çok yüksek. Zaten kazancım az!
Böyle düşünenlere el cevap: İl ve ilçe Halk Kütüphaneleri var yerleşim birimlerimizde. Köylerde oturanlarımız bile sık sık şehirleri ziyaret ediyor. Kütüphanelerden hiçbir ödeme yapmadan ödünç kitap alma olanağı var her zaman.
Denebilir ki, kütüphane olgusunu her yurttaş bilir. Fazla zaman geçmedi, öğretmenlik yıllarımda velilerimi de davet ederek öğrencilerimle kütüphane ziyaretleri yaptık. Maalesef velilerimiz aynı iş merkezinde olan düğün salonlarını bildikleri halde kütüphaneyi bilmediklerini açık kalplilikle itiraf ettiler. Yönlendirmemle bazıları aynı gün üye olup ödünç kitap aldı.
Kütüphanelerle sınavım sürüp gitti geçen yıllar içinde. Öğretmen Okulu’nda zengin bir okul kütüphanesi vardı. İnce uzun boylu bir kadın memur çalışırdı. Yine de Trabzon Halk kütüphanesine gidip kitap okuduğumu anımsıyorum tatil günlerinde. Kütüphanelerin müzmin üyesiyim yaşadığım yerlerde.
Son yıllarda kütüphanelerde belli yazarların hemen hemen bütün eserleri rafları süslerken Türk ve Dünya edebiyatının ünlü yazarlarının kitaplarını bulmak olası değil. Abartı değil bu sözlerim. Önceleri Das Kapital, Server Tanilli’nin kitaplarını görmüştüm raflarda. Kütüphane çalışanına daha önce gördüğüm kitapları sordum. Arkadaş bilgisayarda araştırma yaptı. Yok, cevabı verdi.
Kitap dostu arkadaşlarla konuşurken Derince’ de; Derince Lisesi Mezunları Derneği’nin kurduğu bir kütüphane bulunduğunu duydum. Gömüt avcılarının güvenilir bir gömüt haritası elde edince hissettikleri sevinç gibi bir sevinç yaşadım.
Kütüphanenin adı Erdoğan Salman Halk Kütüphanesi. Derince lisesi mezunları oluşturmuş kütüphaneyi. Erdoğan Bey karşılıyor öncelikle ziyaretçileri güler yüzüyle. Derneğin yöneticisi kendisi aynı zamanda… Gayet zengin bir kütüphane oluşturmuşlar. Erdoğan Bey kuruluş öyküsünü anlattı:
“Otuz adet kitapla işe başladık. Öncelikle lisemizden mezun arkadaşlar bu işe büyük ilgi duydu. Okudukları kitapların bağışlarıyla oluşturduk kütüphanemizi. Yine bu arkadaşların eş güdümüyle dostlarından edindikleri okunmuş kitapları getirdiler kütüphanemize.” Çok takdir ettiğim çalışmanın öyküsünü hayranlıkla dinlerken ilkokul yıllarımda köyümüz ilkokulu başöğretmenimizin köy gençlerinin katkılarıyla köyümüzde kurduğu kütüphane öyküsünü anımsadım. Erdoğan Bey sözlerine espri katarak:
“Bir kütüphane bin hapishane kapatır derler! Biz bu kütüphaneyi açmakla bin hapishane kapandığını bilmiyorum fakat iyi bir iş çıkardığımızın farkındayız arkadaşlarımla…” Her türden eserler güzelce tasnif edinip bilgisayara kayıtları yapılmış. Tıpkı Halk Kütüphaneleri gibi yurttaşlara ödünç kitap veriyorlar. Kitapseverlerin okuma susuzluğunu gideren mümbit bir kaynak olan Erdoğan Salman Halk Kütüphanesi haftanın her gününde hizmete devam ediyor.
YORUMLAR
Kütüphaneci olduğunuz için yazılarınızı daha iyi anladım. Halk kütüphanesinden aynısını alıp karıştırmamak için kalın kitaplardan okumaya başlayın. Kayıt yaptığınız defteri yitirirseniz ince kitaplardan okumaya başlayın. Tabi yine kaydederek. Kütüphane demirbaş dizilimi değil de tasnif sistemine göre raflarına konduysa işiniz daha da kolay demektir.
Diğer yöntem okuduğunuz kitabı tekrar almamak için kitabın baskı tarihine bakmak. Bu yöntem kütüphaneye gelen yeni kitapların hangi demirbaşla başladığı bilinmiyorsa işe yarar. Yeni kitapların hangi demirbaşla başladığını bilirseniz okumadığınız yeni kitapları okuduğunuz eskileri ile karıştırmadan seçebilirsiniz.
Her okuduğunuz kitabı defterinize, kitap adı, yazar adı, ve kaç sayfa olduğu yazılmalı. Daha detaylısı yayınevi, baskı tarihi, demirbaş numarası ve tasnif nosu şeklinde yazabilirsiniz.
Defterinize bunca detay için cetvele ve kaleme ihtiyaç var. Defterinize her bir detay için kalemle cetveli kullanarak yukarıdan aşağıya çizgi çekin. Her bir bloğun üst tarafına tek bir detay yazın. Defteriniz küçük ve taşınabilir olmalı. Çizdiğiniz blok araları kitap adı ve yazar adı için yeterli genişlikte olmalı. Defterinizin her bir sayfasına alfabe harflerini sırayla yazın.