- 1386 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
'ANADOLU MADENCİLİĞİ'
Değerli bilim insanı ( maden arkeoloğu) Profesör Dr. Ünsal Yalçın beyin Anadolu Madenciliği adlı sunumunu büyük bir beğeni ve ilgi ile izledim. Anadolu’da madenlerin işlenmesine ne zaman başlandığı ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler edindik. Sunum saydam gösterisi ile yapıldı ve görsellerin incelenmesiyle sizler de ayrıntılı bilgi edinebileceksiniz.
Altı çizilmesi gereken bir husus, Anadolu yarımadasının, kıtaların ayrışma sürecinde yaklaşık 20 Milyon yıl öncesine kadar devam eden kıvrımlanma sürecinde, mağma tabakasında oluşan tektonik hareketler neticesi Tetis Okyanusu’nun tabanında bulunan değişik madenlerin bu kıvrımlanma sonucu yeryüzünün üst katmanlarına çıkmış olması ve Anadolu madenlerinin yeraltında çok derinlerde değil, yüzeye daha yakın katmanlarda oluşu ve bu nedenle işetme açısından ekonomik olduğuna dair bir saptama idi.
Merak ettiğim bir konuyu konuşma sonunda sordum ve bilgilendim. Sorum, Toryum, Bor ve Krom madenlerimize ilişkindi.
Her üç madenin de ülkemizde önemli rezervlerinin olduğu yönünde bilgi edindim.
Bir diğer önemli husus ise, yine Anadolu’da çok fazla altın madeni yataklarının olduğu yönünde idi.
Bu yeraltı zenginliklerimiz Anadolu kültürlerinde tarihin en eski çağlarından beri ( Neolitik) eskiden daha ilkel yöntemler ile değerlendirilmiş olmasına karşın, bugün bu madenleri ya işletmelerini başkalarına devretmemiz ya da bu potansiyel zenginliği ataletten hâlâ kurtaramamış olmamız..
Devletin aklını başına toplaması, ulusal araştırma projelerine destek ve kaynak vermesi gerekiyor... Bu durumda çok zengin bir ülke konumuna çok kısa bir zamanda ulaşmamız hiçten bile değil.. Yeter ki kendi madenimizi kendimiz işletelim!!!
Değerli hocamıza ve etkinliği düzenleyen AKMED yöneticillerine ( Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü) teşekkürü bir borç bilirim.
Şaban AKTAŞ
08.03.2018
P.S.: Konu ile ayrıntılı slaytları izleme için aşağıdaki linkten yaralanabilirsiniz.
www.academia.edu/3454644/Anadolu_Madenciligi
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.