Bu lezzetli kurabiyelerin adı;Bayram Kömbesi…
Ramazan bayramına şeker bayramı da denir.
Sevinmek, bayramlaşmak… düşer bizlere.
Artık oruç sona erdi,yemekler afiyetle yenir.
Ramazan bayramında kömbe gelir sözlere.
Bu bayram öncesi çevreye hoş koku yayılır,
Bu güzel kokuyu hissedenler sanki bayılır.
Çayın yanında bunun tadına bakanlar ayılır.
Ramazan bayramında lezzetli kömbe yapılır.
Bu tada, bu yörede bayram kömbesi derler.
Bunu misafirler çayın yanında afiyetle yerler.
Kokusuna, lezzetine… hayran kalır bireyler.
Ramazan bayramında lezzetli kömbe yapılır.
Kadınlar kömbe yapmak için gider akın akın.
Sizler de yöresel olan yiyeceğin tadına bakın.
Pastanedeki kurabiyelerle karıştırmayın sakın.
Ramazan bayramında lezzetli kömbe yapılır.
Çok şükür yine bir Ramazan bayramına kavuşmuş bulunmaktayız.Bayramlar;Akrabaları dostları arkadaşları ziyaret, buluşma, kaynaşma, dinlenme,dua etme…günleridir.Yaratana çok şükür ki bizlere İslam dini gibi güzel ve evrensel bir din göndermiş; bu dine de Müslümanların bir araya gelmesi, ibadet etmesi,ziyaret etmesi,dinlenmesi, kaynaşması… amacıyla Ramazan bayramı ve Kurban bayramı adında iki dini bayramı hediye etmiştir.Biz kullar bu bayramların kıymetini bilmeli, yüce Yaratana şükretmeli, bayramları layıkıyla yaşamalıyız.
Bizim bölgede Ramazan bayramından 3-4 gün önce bayram kömbesi yapılır, bayram günü ve bayramdan sonraki günlerde gelen misafirlere bu bayram kömbelerinden ikram edilir.Hele yanında bir de çay olursa o güzel tadı sormayın.
On bir ayın sultanı Ramazan ayından sonra Ramazan Bayramını idrak ederiz.Bu bayram;Ramazan ayından,oruçtan sonra biz Müslümanlara Yüce yaratan tarafından hediye edilen bir bayramdır. Ramazan bayramı sabahı erkenden kalkar, temiz elbiselerimiz giyerek Ramazan bayramını kılar,ailemiz ile bayramlaşır kahvaltımızı yaparız.Bu dünyadan ayrılan akrabalarımıza, insanlara dua etmek amacıyla kabristana gider, orada yatanların ruhuna Fatihalar, Yasinler göndeririz.
Yakınlarımızın; büyükanne-büyükbaba, anne-baba… bayramlarını tebrik etmek amacıyla bayram ziyaretine başlarız.Gittiğimiz yerlerde tatlı bir sevinç, güler yüz ile karşılanır büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperek nice bayramlara ulaşma temennisinde bulunuruz.
Bayramın birinci günü küçük evler büyük evleri ziyaret eder;ailenin bütün bireyleri büyük evde(Baba,anne evi…)buluşur, bayramlaşır…Tatlı bir bayramlaşma ve hoş sohbetler,güzel yemekler, çay içmeler,tatlılar…olur. Bayramların,Ramazan ayının bu kucaklayıcı, bütünleştirici özelliklerine şükretmek gerekir.
Bayramın ikinci günü ise genelde evde olunur,gelen misafirlere sıcak yuvalar açılır.Geçen yıl Ramazan bayramında Gaziantep ilinde görev yaparken tanıştığımız Eskişehirli bir öğretmen arkadaşımız geldi.Bayram şekeri, kolonya tutulup;hoş geldin,bayramlaşmadan sonra misafirlere çay yapıldı.Çayın yanında da bizim bölgeye has olan mis gibi kokan kurabiyeye benzeyen tatlılar ikram edildi.Arkadaşlar sıcak sıcak tavşan kanı çaylarını yudumlarken mis gibi kokan bu kurabiyelere benzeyen yiyeceklerin tadına baktılar.Yüzleri gülerek:
-Kurabiye desek kurabiye değil, tatları da çok hoş ve lezzetli. Bu yiyeceğin adı nedir?diye sordular.
-Bayram kömbesi, dedik.
- Bu müthiş tadın lezzeti nereden geliyor? Bayram kömbesi nasıl yapılır?
Ramazan ayının son günlerinde her ramazan bayramında bu kömbelerden yapılır.Gelenek haline gelen kömbe yapma işi bu yıl da yapılmakta bayramdan bir hafta once evlerde ve fırınlarda tatlı bir telaş başlamakta, çevreye mis gibi kömbe kokuları yayılmaktadır.
Kömbe; Bayram yaklaştıkça Hatay ve komşu illerin tüm sokaklarında kokusu yayılmaya başlayan lezzetli, enerji bombası yerel kurabiye çeşididir.Bu lezzet deposu; şeker, irmik, un, tarçın, susam ve yağ karışımından oluşur. Bu karışım hamur olarak yoğurulur, mayalanması beklenir. Daha sonra kömbeyi yapanlar eliyle ya da kalıplarla şekillendirerek pişirmek üzere fırına sürer. Daha güzel ve lezzetli olması için fırınlı odun sobasında pişirimi yapılır. Odun sobasında yapanlar olduğu gibi elektrikli fırınlarda da yapanlar oluyor. Evlerde odun sobasında yapılanlar,kızararak pişenler daha lezzetli oluyor.
Kömbeleri sizin gibi bayramda,bayramdan sonra gelen misafirlere çay ile birlikte ikram ediyoruz. Bu kömbeler hemen hemen bir ay tazeliğini korumakta. Ama konulduğu yerde tabii ki çok önemli, yaz sıcağında güzel serin yerde muhafaza edilmelidir. Bizler özellikle üzerine bez örterek saklamasını yapmaktayız. Bu sayede uzun süreli taze ve lezzetli kalması sağlanmış oluyor.
Bizim yöreye has olan (Akdeniz bölgesi-Hatay)Bayram Kömbesi yapımı, atadan dededen gelen bir gelenektir. Her Ramazan bayramı öncesi bunu yapmamız gerekiyor, çünkü evimize gelen misafirlerimize bu kömbelerden ikram ediyoruz. Çocukların ellerine verip afiyetle sevinerek yiyorlar.
Gelen misafirler de;Bu kömbelerin fotograflarını çekerek yapılış tarifini aldılar.
-Çok güzel bir gelenek unutulmaması lazım, özellikle siz hiç unutmayın, diğer bayramlarda da ziyarete geldiğimizde;bu enereji deposu kömbelerden afiyetle yeriz.
Memlekete gittiğimizde bizler de bu kömbelerden yapacağız.Tadı sizin kömbelerin tadını verecek mi? Onu ise yaptığımızda çay ile yediğimizde göreceğiz.Afiyet olsun diyerek güzel bir bayram geleneğini yaşamış,yaşatmış olduk.Darısı diğer bayramlara…
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.