"VAKİT PAZAR" isimli şiir 7.9.2018 15:54:49 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir. Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
O sabah bir başka sabahtır; koşuşturma ve telaştır. Erkenden kalkma vaktidir, çünkü pazarın günüdür. Traktörler homurtularla çalışmaya başlamış, Römorklarda yolcular yerini almış Kahvaltılar yarım kalmış, yola çıkmanın vaktidir.
Sıralanmıştır römoğa ihtiyarı, çocuğu,genci Çanta ve filelerinse, çoğu birbirinden renkli Yolları epeyce uzun; hem çukurlu ve tümsekli Pazar yolculuğudur bu, belli ki çok hengâmeli…
Küçükleri eğlence; top, şeker,dondurmalar,… Büyükleriyse bekler ;türlü meyve,sebzeler. Listeler yazılmış, bütçe hazırlanmıştır Ve ustadır şoförleri, kıvrımlı bu zorlu yollarda Hareket de etti konvoy, kattı tozu dumana.
Savrulur yerden rüzgâr, asfaltsız bu sert zeminde Kiminin saçında toz, kimininse el ve yüzünde, Bu kıvrımlı yollarda ağır ağır giderken Kimi de dönerek bakar, köy kalmış çok gerilerde.
Koyu bir sohbet başlar, spor ve siyasetten İktidarı över kimisi, kimi hükümet yıkar Bellidir yüzlerinden içlerinden birinin Sızı çökmüştür içine, bu ayrılık acısının… Uzundur onun yolu; ya İstanbul veya Bolu İşte ondan hüzünlüdür gidenin ana, babası Bekleyecektir oğlunu, belki de bir bayram sabahı.
Derken görünür uzaktan, yolculuk biter birazdan Kasabanın pazar yeri, noktalar koyu sohbeti. Çekilir konvoy kenara, kimseler kalmaz araçta Çünkü ticaret vaktidir, alış veriş var rövaçta.
Listelere göre yapar herbiri harcamasını Çocuklarsa fırsat bu ya, harcar tüm harçlığını Üstelik ısrar ederler; pasta, simit, şeker derler,… Mevye, sebze alınmışsa, çocuklara gün doğmuştur, Pastaneci amcaları, külâhları doldurmuştur.
Çanta, file, çuval, heybe, dolmuştur zerzevatlarla Dönüş vakti de gelmiştir, ikindi ezanı ile Son gelenler şoförlerdir, sayımları hızlıcadır Herkes tamamdır aslında, gurbet yolcusu dışında.
Araçlara binilmiş, saf olunmuştur yeniden Gün batmadan çıkılmıştır, yolculuk başlar yeniden. Tebessüm eder yüzleri, köye varmak tek dertleri Kimi çiftçi, kimi öğretmen, kimiyse emekli fabrikadan.
Her hafta gidilir pazara, ihtiyaçları almaya Neşeli ve zahmetlidir, pazar yolu o yıllarda İhtiyarlar çok yıpranır, çocuklarsa lple çeker Haftada bir yinelenir, şu pazar çile aslında.
Şimdi belki noltaljidir,pazar denilen muamma Köy yolları asfaltlıdır, tozlu yollarsa hatıra Sıkıntılar diz boyuyken insanlar ne de mutluymuş Alınan her bir yemişin tadı da lezzet doluymuş.
Geçmişi bir anımsadım, bir de o koyu sohbeti Dönülmüyor dostum inan, dönülmüyor asla geri. Nasıl unutulur nasıl, onca çile derde rağmen İnen sağanak altında size can katan gülüşü Ve rahmetten yansıyarak, neşe saçan tebessümü.
Oğuzhan KÜLTE
Sitemizde daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerez kullanılmaktadır.