"İki güzel göz için, Théophile Gautier, Çev. Sunar Yazıcıoğlu" isimli şiir 10.8.2017 17:01:33 Edebiyatdefteri.com Web Zamanında Edebiyatdefteri.com Sunucularına Yüklenmiş/Güncellenmiştir.
Edebiyatdefteri.com sunucularına yüklenen veya güncellenen şiirler web zaman damgası ile işaretlenir. Web zaman damgası ile işaretlenen şiirleri sertifika zamanında yer alan bilgilere göre doğruluğunu taahhüt eder.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.
İki güzel göz için, Théophile Gautier, Çev. Sunar Yazıcıoğlu
2.8.2017 10:34:11
Emsalsiz ve cazip bir bakışınız var ; Gölün dibinden yansıyan aya benziyorlar, Islak bir payetin parladığı göz bebekleri, Tatlı gözlerinizin köşesinde baygın, geziniyorlar.
Ateşlerini sanki bir elmastan almışlar ; En güzel suyun mükemmel incileridir onlar Ve heyecan veren büyük kirpikleriniz, tedirgin kanadıyla Canlı parıltısını ancak yarı perdeliyorlar.
Bin küçük aşk, alevden aynalarına, Kendilerini seyretmeye geliyor ve güzel buluyorlar, Meşalelerini yeniden ateşleyecek orada arzular .
Onlar o kadar şeffaf ki ruhunuzu gösteriyorlar, İdeal kadehte göksel bir çiçek gibi Bir kıristalin dışından görülüyorlar.
Théophile Gautier Çev. Sunar Yazıcıoğlu
Not: Théophile Gautier 30 ağustos 1811 de Pirenelerde Tarbes'de doğar. Küçük bir burjuva olan ailesi 1814 de Paris'e yerleşir. Charlemagne Kolejinde eğitimini sürdürür, orada Gérard de Nérval ile karşılaşır onunla latin şairler ve fransız dilini inceleme tutkusunu paylaşır. Resme olan hazzı onu resim mesleğine doğru iter. Kolejden çıkışta, ressam Louis Edouard 'in yanında çalışır, edebiyat ortamlarına da girer. 27 haziran 1829 da Victor Hugo ile tanışırlar. Bu karşılaşma tamdır, Victor Hugo ona yazarlığa kendini verme kararını aldıracaktır. Théophile Gautier romantik harekete aktif olarak katılır. Sanat tartışmalarına merak salar. 25 şubat 1830 da, üzerinde kırmızı bir yelekle Victor Hugo'nun dramı Hernani'nin prömiyerinde bulunur. Klasizmi tutanlara karşı Hugo'yu savunarak romantizm safında yola çıkar ve ünlü mücadelede yerini alır. 1831-32 yıllarında yayınlanan ilk şiirleri dikkat çekmez. Sebebi de halkın dikkatinin edebiyattan çok siyasi olaylar üzerinde toplanmış olmasındandır. 1931 yılında hayatı boyunca sürekli olarak işleyeceği ilk düşsel masalını yayınlar. Bunun yanında Paris'teki magazin ve gazetelerde sanat ve edebiyat eleştirmeni olarak çalışmaya başlar. Sanat ve edebiyat üzerine makaleleri kusursuz bir dilde çekici yazılar olup sanat eserlerinin algısıyla ortaya çıkan duyumu vermeyi amaçlamaktadır. Théophile Gautier 1850 den başlayarak güzellik sanatına ve kültürüne saygı içinde, sanat kendini bulur teorisiyle romantik hareketten ayrılır. Üretken bir yazar olarak, uzun süren mesleği boyunca şiirler, makaleler, düşsel masalları ve 1863 yayınlanan Capitaine Fracasse gibi romanları devam ettirmiştir. Yeteneği her türde kendini kabul ettirmiş ve akranlarının takdirini kazanmıştır. Beaudlaire “Elem Çiçekler” 'ni onai ithaf etmiştir. Gözü doymaz bir gezgindir, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Rusya ve Mısır’a yaptığı geziler eserlerini beslemiştir. Prenses Mathilde’in kitaplığına atanmış, İkinci İmparatorluğun edebiyat salonlarına ve sanat ortamlarında bulunmuştur. Beaudlaire’in arkadaşı olarak devrin yazarları Flaubert, Dumas fils, Feydeau ayni şekilde Victor Hugo ile tanışmış et o öldüğünde Mallarmé, Théophile Gautier’nin Mezarı başlığı altında toplanmış iki şiiri ona ithaf etmiştir. 1857 de eşi ve kızlarıyla dostlarını kabul ettiği Neuilly-sur-Seine’de küçük bir eve yerleşmiştir. Hastalığın ve mali kaygıların tükettiği Gautier, 1870 de İmparatorluğun düşmesiyle kendisini yaşatan emekli aylığını kaybetmiş 23 ekim 1872 de ölmüş, Paris'teki Monmartre mezarlığına gömülmüştür.
Sitemizde daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerez kullanılmaktadır.