(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
YARASALAR şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
YARASALAR şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Burada dikkati çekecek başka bir yön ise; yazılışları aynı haflerden oluşan sesteş( Sinonim) anlamları farklı değerlerin ortaya çıkarılmasıdır, bu yönü gözden uzak tutmamak gerekli, bence edebi değeri üstünde de vurgu yapmak gerekir. Saygıyla selamlar...
Burada dikkati çekecek başka bir yön ise; yazılışları aynı haflerden oluşan sesteş( Sinonim) anlamları farklı değerlerin ortaya çıkarılmasıdır, bu yönü gözden uzak tutmamak gerekli, bence edebi değeri üstünde de vurgu yapmak gerekir.
Bu kafiye türü zengin uyak benzeri bir uyak çeşitidir. Dize sonlarında anlamları farklı, sesleri aynı ( sesteş sözcükler ya da eşsesli sözcükler ) sözcükler, cinaslı uyak (cinaslı kafiye) oluşturur. Aynı zamanda söz sanatlarında cinas sanatı diye bir edebi sanat vardır.
Nazlı yâre selâm saldım almamış Almazsa gam değil almayıversin Sevdiği Kemter’den vazgeçti ise Bergüzâr verdiğim almayı versin.
Son dizedeki alma, meyve olan elmadır. “almayıversin” diyerek cinas sanatı oluşturmuştur. Aynı zamanda da cinaslı uyak vardır. Diğer cinas örnekleri aşağıda altı çizili ve kalın olarak işaretlenmiştir.
Bülbül evler güle naz Girdim bir dost bağına Ağlayan çok gülen az
Yatma a kız yüz üstü Ak gerdanlar nem alır Ben felek soygunuyum Hırsız gelse nem alır
Bilmem ki yaz mı gelmiş Niçin açmış gül erken Aklımı kayıp ettim Nazlı yarim gülerken
Bu, bu sayfanın kontrol edilmiş bir sürümüdürayrıntıları göster/gizle Başlığın diğer anlamları için Yarasa (anlam ayrımı) sayfasına bakınız. Vikipedi:Taksokutu Yarasalar Haeckel Chiroptera.jpg Bilimsel sınıflandırma Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Chordata (Kordalılar) Sınıf: Mammalia (Memeliler) Takım: Chiroptera Blumenbach, 1779 Alt takımlar Megachiroptera Microchiroptera Dış bağlantılar Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Yarasa ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Yarasa ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Pipistrellus pipistrellus
Myotis nattereri
uçar tilki
Mariana meyve yarasası (Pteropus mariannus mariannus)
Glossophaga soricina
Vespertilio murinus
Yarasa (Latince: Chiroptera), uçma yeteneğine sahip memeliler takımı.
Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir] Yarasanın 200 cins ve 17 familya içinde 900 – 1000 türü vardır. Kanatları açık durumdaki boyları 5 cm'den 150 cm'ye kadar değişebilir. Dünyanın her bölgesinde yaşarlar, ancak tropikal bölgelerde sayıları daha fazladır. Yarasalar çok miktarda böcek tükettikleri için, dünyanın dengesi açısından büyük önem taşırlar. Yarasanın vücudu fareye benzer ve genellikle ince bir kürkle kaplıdır. Yarasaların kulakları çoğunlukla çok büyük ve kıvrımlıdır. Burun ve kulaktaki bu çıkıntılar, duyu organı görevi görür, ses titreşimlerini almaya ve iletmeye yarar. Bazı yarasalar yalnız yaşar, mağaralarda, yarıklarda, içi oyuk ağaçlarda veya tavan aralarında. Diğer türler ise sürüler halinde yaşar. Kuzey bölgelerdeki yarasalar kışın göç ederler veya kış uykusuna yatarlar. Yarasalar baş aşağı tutunarak uyurlar. Geceleri aktif olan yarasaların koklama ve tat alma duyuları çok iyi gelişmiştir. Meyveyle beslenenler dışında, yarasaların görme duyuları iyi gelişmemiştir. Çıkardıkları çok yüksek frekanslı ses dalgalarının, etraflarındaki cisimlere çarpıp geri dönmesi yardımıyla yönlerini bulurlar. Bu sesler, çoğunlukla insanlar tarafından duyulmaz. Birçok yarasa türünde, erkek ve dişi çiftleşme mevsimi dışında bir araya gelmez. Dişi çoğunlukla her yıl yaz aylarında bir tane yavru doğurur. Yeni doğan yavru birkaç gün anne tarafından taşınır, anne yavrunun yanında olmadığı zamanlarda ise yavru, tünekte bırakılır. Yavrular birkaç hafta içinde uçmaya başlar. Yarasaların yaşam süresi yaklaşık 20 yıldır.
Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir] Dünyada 18 familyaya bağlı, 986 tür yarasa varken Türkiye’de 4 familyaya bağlı, 30 tür yarasa bulunmaktadır.
Vampir yarasalar bilinenin aksine insanlara saldırmazlar. Meyve yiyen yarasalar, 450 kadar ticari maddeyi ve 80 kadar ilacı insanoğlunun hizmetine sunmaktadır. Yağmur ormanları için yarasalar, yaşamsal önem taşır. Yarasalar, bu bölgedeki ağaçların polen ve tohumlarını taşıyarak yaklaşık yüzde 95'inin çoğalmasını sağlar. Dünyadaki 1000'i aşkın yarasa türünden sadece 3'ü vampir yarasadır ve bunlar Latin Amerika'da yaşar. Vampir yarasalar insanlara saldırmazlar. Kümes hayvanlarını tercih ederler. Avrupa'nın ve Türkiye'nin en küçük yarasası olan cüce yarasa sadece 5 gram ağırlığındadır. Dünya üzerinde yaklaşık 4500 memeli türü bulunmaktadır ve bunların 1000'den fazlasını yarasalar oluşturur. Amerikan iç savaşında barut yapmak için kullanılan malzemelerden biri de yarasa dışkısıydı. Yarasalar uçmasına rağmen kuş değil memelidir. İnsanlar yarasaların kör olduğunu zanneder, ama 1000'i aşkın yarasa türünden kör olan bir tür bile yoktur, hatta bazıları iyi görür.
yarasa
bi işe yarıyosa
demek yarasa
e zaten yaramasa
denmez mi ki yaramasa
ol demese yaradan ne yarasa ne de ....