Neylersin?
Üç çocuk mu dediniz? Bunlar için çok az.
Çocuk yapmaya devam ederler tam gaz. Okula göndermemek için yaparlar naz. Bazı velilerin okulla alakası yok neylersin? Okul evinin dibinde çocuktan haberi yok. Sorarsanız cepte para evinde yemeği yok. Araştır, sor bak bakalım bilginin b’si yok. Bazı velilerimiz bilgiçlik taslar neylersin? Yardım dağıtıldığında hemen okula koşar, Yardım için ağlar gözden yaş akar şar şar. Boş lafı duyunca kendinden geçer,coşar. Bazı velilerimiz yardımı sever neylersin? Üniversite mezunundan bile bilgiliyiz der. Elinde sigarası,ne bulursa günübirlik yer. Sokakta elini açar, yiyecek parası ver der. Bazı velilerimiz ukalalık taslar neylersin? 1.dönem ve 2.dönem okula az giderler, Bize karışma,bizi değiştiremezsin derler. Uzaktan uzağa çocuğunu, okulu gözlerler. Bazı velileri hiç değiştiremeyiz neylersin? Okula gelmeyenlere para cezası var deriz. Ne yapalım ağlanacak bu halimize güleriz. Bu öğrencileri bu ortamdan nasıl çekeriz? Bu velilerin okul umurunda değil neylersin? Sokakta öğrenci toplamakla geçer günler. Zaman çok çabuk geçer geride kalır dünler. Bunlar mı öğretmeni okul idaresini dinler? Bazı velilerin okuldan haberi yok neylersin? Zorumuza gidecek laf söylerler koca koca. Zannedersiniz çocukları büyümüş koskoca. Okul çağındaki çocuklarına bulurlar koca. Bu veliler çocuğunu erken everir neylersin? Basit olaylar karşısında hemen okulu basar. Öğretmene saygısızlık yapar,yüzünü asar. Bilgi kaynağına saldırır,hırpalar, kan kusar. Bazı veliler öğretmenlere saldırır neylersin? Eskidenmiş öğretmene karşı saygılı veliler, Şimdi öğrenciden yana oldu tüm deliller. Maalesef şımarık öğrencilerle dolu evler. Bazı veliler çocuklarını şımartır neylersin? Sen yine de hoşgörülü ol böyle velilere karşı. Sakin ve sabırlı olanlar sağlar her türlü barışı. Eninde sonunda sabırlı olanlar kazanır yarışı. Bazı velilerimiz hoşgörüyü bilmez neylersin? Hasan KAYA Eğitimci-Şair-Yazar |
Çocuğu umurunda değil,sokakta karı koca.
Okul çağındaki çocuklarına bulurlar koca.
Bu veliler çocuğunu erken everir neylersin? "
Bu dörtlükde ' koca " kelimesi ile yapılan kafiyelendirme işleminde cinas olmadığı için söylemleri aynı anlamları farklı anlamda kullanılmadığı için kafiye bozukluğu olarak nitelendirilir hece çalışmalarında.Böylesi yetkin birteknik deneyimle yazılmış bir eserin şairi için bunu cinasa çevirmek çok kolay olduğunu düşündüğüm, gözden kaçtığına inandığım için hatırlatmak gereği duydum.
Diğer yandan, duygu, anlatım ve teknik açıdan bütünselliğin sağlanması açısından değerli bir eserdi.Gönülden tebrik ederim yetkin kaleminizi.Yanlış anlaşılmamayı umut ederek.Selam ve hürmetlerimle.