Gül demetini aldı teşekkürle İskender Zîrâ Pala şahsiyette, edebiyatta önder
Sağ ayağını attı ve hemen çekti Soner Kolundan yakaladı onu edîb İskender
Sandı ki düşüyorum, deryânın ortasına Tutundu sağda duran dolâbın tahtasına
Baktı ki koridorlar, rengârenk sırça kaplı Fildişinden kapılar altından mandal saplı
Genişliği yaklaşık on beş metre kadardı Tam uzunluğu ise belki yüz metre vardı
Tavanı da takriben yirmi metre yüksekti Bu kâdim kütüphâne, mimârisinde yekti
Bu sırça koridorun altı tam bir deryâydı Sonerʼin gördükleri Babilʼde bir rüyâydı
Deryâda yüzüyordu, türlü türlü mâhîler Denizin üzerine bir cam çekmiş dâhîler
Sanki sırça yok gibi geldi her misâfire Hayrânlıkla baktılar, ol mâhî-yi vâfire
İskender: ,,Sanat ile tezyîndir zîr u zeberˮ ,,Kâdim kütüphâneyi ziyâret zere değerˮ
Soner ÇAĞATAY (16:58) 13 Ağustos 2011 / Wuppertal / Almanya
Kelimeler: bâb-ı âlî: büyük (ve yüksek) kapı şeb-i şiir: şiir gecesi, teşrîfat: önemli şahsiyetleri karşılamak (istikbâl etmek) mâhî: balık rûz u şeb: gündüz ve gece helecân: bir hissin bütün benliği sarması, aklını alması ve meşgul etmesi sırça: cam tezyîn:süslü zîr u zeber: alt ve üst kâdim: eski zer: altın mâhî-yi vâfir: bol balık
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
ŞİİRE VEDA / 31 şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞİİRE VEDA / 31 şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Yorumuna çok teşekkür ederim kardeşim. Yorumunun mesajını çok iyi anladım. İnsanlar bir yere geldikten sonra sahip çıkılır ve alkışlanır. Şiirimi sizin gibi insanların değerlendirmesi bana kafi. Gerçekten bir vefadan dolayı bu şiiri kaleme aldım. Sağlığımı bunun için de bayağı tehlikeye soktum. Gözlerim çok yorgun. Akşama doğru farkettim, gözüme aşırı derecede kan innmiş. Gözümün üzeri tamamen simsiyah. Şu an ağrı da var.
Buna rağmen bu şiiri bitirmek istiyorum. İnan kardeşim sayfamda devamlı yorum yazan şu beş insan olmasa bu şiiri bitirme noktasında bu kadar cüretli ve şekvkli olamazdım. Bana yorumlarıyla manevi destek veren sizin gibi kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun.
Ben şahsım adına sizde olmayan bir şey adına degil, kaleminizdeki ve uslubunuzdaki güçlü duruşa destek verdim..şiir adına her zaman yanınızdayım sayın hocam....teşekkür ederim saygılarımla.
kıymetocak tarafından 8/18/2011 9:13:17 AM zamanında düzenlenmiştir.
Şiir de, yorum da çok nefis gerçekten. Şairin içindeki yangın yoruma da yansımış. Alkış istediğini sanmıyorum şairin. Ancak alkışlanması gereken bir şiir. Ben kendi adıma alkışlıyorum. Şair şiirin sonunda uzun bir sözlük vermiş. Doğru da yapmış. Zira, sözlük olmadan her okurun anlayabileceği bir şiir değil. Hele terkipler gerçekten anlaşılması zor, günlük (hatta bugünkü edebi) dilde kullanılmayan terkipler. Ben sevdim şiiri. Keşke Türkçe biraz daha baskın olsaydı dedim. Saygı ve selamlarımla.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Büyük bir emekle yazlmıştır bu şiir. Gayem insanlara şiir yoluyla, şiiri, tarihi, dili, Osmanlıcayı, büyük şairleri tanıtıp sevdirmekti. Bunu kısmen de olsa başardıysam ne mutlu.
Teşvik ve takdir bildiren düşüncelerinize çok teşekkür ediyorum.
Şiirden sonra yazdığınız bilgi notu varya... hâl-i pür melâlimiz.. İntihal bilgi ile "hoca" olmuş "Prof." olmuş ..."aydın" sıfatını kendine kalkan edip "modernlik ve çağdaşlık" yaftasını boynuna asarak din ve imana hücumu marifet sayan zifirî karanlık beyinler var iken ... nice olur sonumuz ?
Yorumunuza çok teşekkür ederim. Benim şahsıma çok değerli olan beş vedam vardır: ŞİİRE VEDA, AŞKA VEDA, KALEM VE KAGIDA VEDA, KITAPLARA VEDA ve KENDİME VEDA. Kendime veda felsefik ve tasavvufi bir şiirdir. Bu şiirde DEVİN ve Kuşun dünyadaki yolculukları bitti; ahiretteki yolculukları kaldı. Belki bunu ilerideki zamanda yazarım. Ama şiire veda tahminen 40 seri olur. 34 e kadar yazdım, altısı kaldı ve sonra bitiyor. Bunlar bittikten sonra şiire çok uzun bir ara vermeyi düşünüyorum. Çünkü yazmak çok zor. Günüm evde geçiyor. Hayatta başka zaruretler olduğu için şiiri bırakmak zorundayım. Başladığım bir şeyi bitirirsem içim huzurlu olur.
Ömür bivefa olmuşsa dostlardan yana, o zaman ne mana ki; ar gelsin yüzsüz erbabın fikrine, bahtına!
Veryansın edesi var şairin. Şair ki; içinde bir mescit düne dair, şekva eylemek de bedbaht olup, vakti zail eyleyen abdları ab-ı huzurda...
Hürmetle...
HakkınSesi tarafından 8/19/2011 6:39:18 AM zamanında düzenlenmiştir.