Her gün doğar nur güneş, iki yüz taşır kalem Şemse bakarsa gündüz, gecedir arka âlem Doğal yaşam dönerli, ay dede şahit buna Yıldızlar parlar söner, akarken nehir Tuna.
Sistemi yaratan Rab, hakkını vermiş çulun Hava, su ve topraktır, emrindedir her kulun Sebebi var her şeyin, bazen kıt kalır beyin Tabiat bir anadır, doğalsa şükür deyin.
Bakteri hasta eder, sararıp solar yaprak Organik olsun gövde, can olsun kara toprak Suni destek köstektir, delinir sağlam postlar Kimyasal zarar verir, hormondan kaçın dostlar
Organik gübre ister, bizi kandırma mister Sağlam vücut ne ister, en doğal besin ister Hormonlu olursa ot, bir günde olur bayat Sebze meyve ilaçtır, doğal olursa hayat.
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Sebze Meyve İlaçtır şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Sebze Meyve İlaçtır şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
_Yaşam kalitesinin düşmesinde birinci nedenin hormonlu gıdalar olduğuna ve sağlıklı yaşamın birinci şartının doğru organik gıdalarla olabileceğini anlatan bir eser.
İlk önce başlıktaki klavye sürçmesini hatırlatmak isterim.Meye değil Meyve olması gerekiyordu.
Dili ve anlatımıyla iğnemeli , taşlamalı ve didaktik bulduğum eserde çok fazla dokunmayan siyasi bir duruşda gördüm. Halk şiiri özelliklerini taşıyan konuşma diliyle yazılmış bir eser.Dolambaçsız, süslemesiz direk yansıtılmış duygu ve düşünceler.Biraz Abartma, iğneleme ve alaylama kullanılmış .Şiirsel olarak baktığımızda çok fazla estetik bulmadığımı söylemek isterim.Çok fazla didaktik nitelik taşıyan eserlerin bana göre okuyucuyu boğan ,sıkan bir yanı vardır.Nihayetinde yazılmış olan eser şiir gibi estetiksek kaygılarıda beraberinde taşıdığı için söz sanatlarına daha ağırlık verilerek yazılması daha doğru olur diye düşünüyorum. Özgün deyişlerin daha fazla olmasını tercih ederdim şahsım adına okuduğum şiirde.
Eserin dörtlüklerinin sonunda ayak diye tabir ettiğimiz aynı kökten beslenen kafiye bütünlüğü yok.Her dörtlük kendi arasında bağımsız bir kafiye düzeniyle biçimlendirilmiş.
Eserimizin kafiyeleri şöyledir ;
________ taşır dünya ________ arka dünya ________ buna ________Tuna.
Bilindiği üzere aynı kelimeyle yapılmış olan kafiye cinas değil ise yani yazımı aynı olmakla birlikte anlamları farklı değil ise kafiyesizlik anlamına gelir.Yani burda "dünya" kelimesi ile yapılmış olduğu düşünülen kafiye hatalıdır.
________ kulun ________ kulun ________ beyin ________ deyin.
Aynı durum bu dörtlüğün ilk iki dizesinde de mevcut.Sanırım şairimiz bu şekilde kelime tekrarlarıyla özgün bir teknik oluşturma çabasında ama bu genel geçer kuralları gözardı ederek olmamalı.Hele ki hece gibi kuralları belli olan bir şiirde ancak kendi çerçevesi dahilinde ana damarların beslediği kılcal damarlar şeklinde.. yani organık değişikler düşünülmeli.Sentetik bir damar hem vücudta doku uyuşmazlığı yaratır hem de sağlığı etkiler.
________ solar yaprak ________ yeşil yaprak ________postlar ________ dostlar
Yine aynı durum ilk iki dizede mevcut. Postlar- dostlar...... doğru kafiye. post - dost... kafiye.. " lar " çoğul eki rediftir.
_________ mister _________ besin ister _________ olur bayat _________ olursa hayat.
Şair diğer dörtlüklerde uyguladığı kafiye yerine kullandığı kelime tekrarlarından bu dörtlükte vazgeçmiş.
Her ne kadar burda mister kelimesinin şiire yakışmamış olduğunu düşünsemde yukarda belirttiğim siyasi dokunuşu bu haliyle çok güzel verdiğinide itiraf etmeliyim.
bayat - hayat kelimeriyle bir ünlü ve bir ünsüz harfin kökten uyuşmasıyla tam kafiye yapılmıştır.
Eser müfredatına tüm açıdan bakarsak üzerinde biraz daha çalışılması gereken bir eser olduğu görüşündeyim.
Yazdıklarımdan dolayı yanlış anlaşılmamayı umut ederek emeğinizi kutluyor nice güzelliklerde tekrar buluşmayı diliyorum.
Hormonlu olursa ot, bir günde olur bayat
Sebze meyve ilaçtır, doğal olursa hayat.
Güzel eğitici öğretici bir şiirdiii
Kutluyorum şairim.Saygılarımla