Gerçek keşif yeni topraklar bulmakla değil, yeni bir gözle bakmakla ilgilidir. marcel proust
Âşık Yârenî
Âşık Yârenî
VİP ÜYE

BÜLBÜL'E SORU

Yorum

BÜLBÜL'E SORU

( 3 kişi )

2

Yorum

3

Beğeni

5,0

Puan

50

Okunma

BÜLBÜL'E SORU

Ararken muhteşem sesin ruhunu
Esasen gerçeği buldun mu bülbül
Sen daha ermedin hu mefsuhunu
Zonglarda ölçeği buldun mu bülbül

Münacat, münacat aksın dilinden
Bir şey gelmeyecek belki elinden
Ulaştın sadece ufak kil-inden
Kilim-in çekçeği buldun mu bülbül

O halde kalbinden kesme umudu
Kim bilir olursun aşkın mabudu
Cihanı âlemin "tek-bir" komudu
Yavaşta gökçeği buldun mu bülbül...

Âşık Yârenî / 05.Haziran.2026

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (3)

5.0

100% (3)

Bülbül'e soru Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Bülbül'e soru şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BÜLBÜL'E SORU şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
k.doğanay
k.doğanay, @k-doganay
5.6.2026 08:28:12
5 puan verdi
Şairin dilinden dökülen mısralar,
Şiir olup akmış sayfalara.
Şiir yazan ellerinize sağlık.
Kutlarım.Selamlarımla!..





Etkili Yorum
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
5.6.2026 08:20:39
5 puan verdi
Bu içli ve derinlikli dizeler, tasavvufi bir derinlikle bülbülün çilesi üzerinden insan ruhunun hakikati arayışını, kendi içindeki "yitik" parçayı bulma çabasını harika bir aruz ve hece estetiğiyle (veya serbest ölçünün getirdiği ahenkle) işliyor.
​Dizelerinizde dikkat çeken temaları şu şekilde okumak mümkün:

Bülbülün sesi, aşkın ve özün sembolüdür. Ancak bu sesin ruhunu ararken, maddi olanın (kilin/çamurun) ötesine geçip geçemediği sorgulanıyor. "Kil-inden" ve "Kilim-in" kelime oyunları, insanın maddiyata (toprağa/kile) olan bağlılığına dair zarif bir gönderme gibi.

​Şiir, bülbüle aslında doğrudan hitap ederken, aslında insana kendi varlık "ölçeğini" bulup bulmadığını soruyor. "Hu" (O) ile başlayan hakikat yolculuğunda, insanın kendi içindeki "gökçeği" (gök gibi yüce olanı veya göksel olanı) bulması, bir erme ve uyanış süreci olarak tarif edilmiş.

Şiirin sonu, tüm bu zorlu arayışın sonunda umudun bir "mabud" (ibadet edilen, sığınılan) haline gelmesi gerektiğini vurguluyor. Cihanın "tek-bir" komudu ile kastedilen o ilahi nizamda, insanın kendi huzurunu (yavaşta olan gökçeği) bulması, şiirin finalini oldukça huzurlu bir noktaya taşıyor.

KUTLARIM KALEMİNİ ŞAİR ARKADAŞIM
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL