Uyanık bir tek adam, uyuyan binlerce kişiden daha güçlüdür. s. carnot
İlyas Ateş
İlyas Ateş

Vicdan Ölmüşse

Yorum

Vicdan Ölmüşse

( 13 kişi )

10

Yorum

18

Beğeni

5,0

Puan

136

Okunma

Vicdan Ölmüşse

Vicdan ölmüşse ne gözlerin görmesi nede kulakların
duyması bir işe yaramayacaktır

Halden bilmeyenlere kendinden bahsetme onlar
bildikleri gibi anlayacaklardır

Halden bilenlere söze gerek yoktur halden bilmezlere
ise söz etmene gerek yoktur

Seni görmezden gelenleri sende görmezden gel
kimse vaz geçilmez değildir

İnsanlar insana değer vermezler insanların derdi mal
mülk dünyalık derdidir eğer sen inanmışsan tersini yap
doğruyu bulmuş olacaksındır


İlyas Ateş

Paylaş:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Şiiri Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (13)

5.0

100% (13)

Vicdan ölmüşse Şiirine Yorum Yap
Okuduğunuz Vicdan ölmüşse şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Vicdan Ölmüşse şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ali Rıza  Coşkun
Ali Rıza Coşkun, @alirizacoskun
31.3.2026 20:50:43
5 puan verdi
“Vicdan Ölmüşse” şiiriniz, insanın değerlerini kaybettiğinde göz ve kulak gibi duyuların bile anlamını yitirdiğini çok sade ama derin bir şekilde anlatıyor. “Seni görmezden gelenleri sen de görmezden gel” dizesi, şiirin en güçlü öğüdünü veriyor.

Kısacası:
Bu eser, vicdanın insan için en temel ölçü olduğunu, kaybolduğunda ise hayatın boş ve değersizleştiğini hatırlatan bir öğüt şiiri.

Kaleminize sağlık, tam anlamıyla bir vicdanın önemini vurgulayan özlü ders olmuş.
se
sedat hünker, @sedathunker
31.3.2026 17:41:20
5 puan verdi
Çok güzel şiir sevgiler saygılar selamlar sağlıcakla kal Allah'ın selameti üstüne olsun
ASIKLUZUMSUZ
ASIKLUZUMSUZ, @asikluzumsuz
31.3.2026 11:57:58
5 puan verdi
Güzel şiir
Biz de okuduk, kutladık ve alkışladık yazdıran yüreği ve yazan kalemi
Gönlün abat olsun, huzurla dolsun, tüm şiirlerin benzersiz olsun
Nice güzel şiirlerde buluşmak dileğiyle
Şiirle kal, sevgiyle kal, sağlıkla kal, hoşça kal
Kąrsî
Kąrsî, @k-261-rs
31.3.2026 11:50:19
5 puan verdi
Nasihat dolu çok güzel bir gönül sesiydi.

Var olun.

Selam ve saygılarımla.
Tercanlı24
Tercanlı24, @tercanli24
31.3.2026 10:18:25
Güzel bir çalışma güzel dizeler
kutlarım emeğinizi selamlar sevgiler saygılar gönderdim
ilhan ATEŞ (ZAYİ OZAN)
ilhan ATEŞ (ZAYİ OZAN), @ilhan-ates-zayi-ozan
31.3.2026 10:15:38
5 puan verdi
İnsanı ayakta tutan vicdandir.
Anlamlı çok güzel anlatımlı bir şiir.
Kutlarım sizi. Yüreğinize sağlık.

Selamlar sevgiler.

Ebuzer Ozkan
Ebuzer Ozkan, @ebuzerozkan
31.3.2026 09:59:30
5 puan verdi
Metniniz, vicdan ve insan ilişkileri üzerine net ve düşündürücü bir duruş sergiliyor. Özellikle “Halden bilenlere söze gerek yoktur” ifadesi, anlatılmak isteneni en sade haliyle güçlü biçimde veriyor.

“Söz bazen susar,
Vicdan konuşur aslında…”

Yüreğinize sağlık, anlamlı bir eser okudum. Tebrik ederim, nice düşündüren yazılarda buluşmak dileğiyle. Selam ve saygılarımla.
Nurettin GÜLBEY
Nurettin GÜLBEY, @nurettingulbey
31.3.2026 09:33:37
5 puan verdi
Tebrikler efendim.Anlamlı ve güzel şiir,kutlarım.Selam ve saygılarımla...
YEŞİLIRMAK
YEŞİLIRMAK, @yesilirmak1
31.3.2026 09:04:12
5 puan verdi
Cümleler, modern dünyanın karmaşasında kaybolan o kadim bilgeliğin ve "gönül gözüyle" bakmanın bir özeti gibi. Adeta bir içsel pusula niteliğinde. Özellikle "Halden bilmeyenlere kendinden bahsetme" kısmı, insanın enerjisini boşa harcamaması adına verilmiş en kıymetli tavsiyelerden biri.

​Eğer bir insanın kalbindeki o ahlaki terazi (vicdan) bozulmuşsa, dış dünyadan aldığı verilerin hiçbir hükmü kalmıyor. Vicdansız bir göz sadece bakar ama görmez; vicdansız bir kulak duyar ama hissetmez.

​Senin de belirttiğin gibi, "halden anlamak" bir frekans meselesidir.

Tek bir bakış, koca bir kitaba bedeldir.
​Anlamayana: Bin cümle kursan da o, kendi zihnindeki kalıplara göre seni yargılayacaktır. Bu yüzden sükût, bazen en güçlü cevaptır.

​İnsan bazen başkalarına gereğinden fazla değer yükleyerek kendi ağırlığını azaltır. Seni görmezden gelenin dünyasında ısrarla yer kaplamaya çalışmak, sadece ruhunu yorar.

Herkesin yeri dolar; önemli olan senin kendi değerini bilmendir.

Tebrikler kutlarım KALEMİNİ ŞAİR arkadaşım
ramazancelik
ramazancelik, @ramazancelik
31.3.2026 08:50:30
Dış dünyaya değil, içteki vicdana ve hal diline odaklanarak, maddi hırslardan arınmış onurlu bir duruş sergilemek" kalemin daim olsun inşallah
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL