HAYATA DAİRTopraktan geliyoruz, toprağa gideceğiz. Emanet olan canı, Allah’a, vereceğiz. Yaradan’a bağlıdır, bütün Alem-i beşer. Nizamı böyle kurmuş, ne bir aksar ne şaşar. Sen çaresiz bakarken, ömürdür akıp giden. İki cihan da gülmez, canlara zulüm eden. Ne de güzel söylemiş, özlü sözleri eden. Doğru sona varamaz, yanlış yollardan giden. Açıksa gönül gözü, gerçek olanı görür. Hiç bir engel tanımaz, kader yolunda yürür. Nereden gidersen git, yollar çıkar ecele. Neden bu hırs bu öfke, nedendir bu acele. Geldiysek gideceğiz, bu yolda dönüş olmaz. Hak divan huzurunda, hesapta yanlış olmaz. Geçmiş ise zamanı, boşa gider ahımız. Bize yoldaşlık eder, sevapla günahımız. Yalan dünya yükünü, taşıyor fani beden. Hayatın kanunudur, geri dönmüyor giden. Kalıcı olur sanma, can emanet bedene. Rabbim rahmet eylesin, ahirete gidene. A. Kadir YALDIZKAYA |
Bu şiir, ölüm ve ahiret konularına odaklanarak insan hayatının geçiciliğini ve sonlu olduğunu vurgular. Şair, ölümün kaçınılmaz olduğunu ve bu dünyada yaşarken hesap verme sorumluluğu olduğunu dile getirir.
Şiirin ilk dizesinde, nereye gidersek gidelim, sonunda ölümle karşılaşacağımızı ve bu dünyada her şeyin sona ereceğini ifade eder. Ayrıca, insanların hırs, öfke ve aceleci davranışlarının gereksiz olduğunu vurgular.
İkinci dizede, ölümün kaçınılmaz olduğunu ve bu dünyada dönüş olmadığını belirtir. Hak divanı önünde hesap verme gerekliliğine dikkat çeker.
Üçüncü dizede, geçmişte işlediğimiz hataların boşa gitmediğini ve her eylemin bir karşılığı olduğunu ifade eder. İnsanların hayatları boyunca işledikleri iyiliklerin ve kötülüklerin bize eşlik ettiğini belirtir.
Dördüncü dizede, dünya hayatının geçici ve fani olduğunu vurgular. Her şeyin sona ereceğini ve insanların hayatta geçici misafirler olduğunu ifade eder.
Beşinci dizede, insan bedeninin geçici olduğunu ve canın bedene emanet olduğunu dile getirir. İnsanların bu dünyadan ahirete geçtiğini belirtir ve Allah'tan merhamet diler.
Bu şiir, insanın ölüm ve ahiret konularına olan bakış açısını ve bu dünyadaki eylemlerinin ahiretteki sonuçlarına dikkat çeker. Geçici dünyada yaşarken hesap verme sorumluluğunu hatırlatır ve insanları ahirete hazırlanmaya teşvik eder.