Okuduğunuz şiir 29.7.2008 tarihinde günün şiiri olarak seçilmiştir.
Üşüyen İncecik İmgeler
Fırtınalar, seller mi yıkar yaraları? acılar, ayrılıklar mı? eylül düşmüş bir ormanda özlemlere kanat çırpan, ateş gözlü bir serçe mi hıçkırık? ..
bir gülün çınlaması mı şiir? üşüyen incecik imgelerde ki, duyarlı rüzgarlarla sevişir hep şair dipsiz uçurumlarda her dize derin ve yaralı bir çığlık…
sevgi bir bahar yağmuru mu ey şair? damla damla yağan yüreklere sevda bir ateş, ayrılıklar rüzgar mı? sevgiye hasret kalanlara.
yaralı bir şehir mi şair uykuda? ki, yüreği en eski aşk kırgını sevdalara tutkun bir nehir mi şiir? sonsuza akıp giden ve her sabah yeniden merhaba diyen güneşe...
dalgın bir dal mı hüzünler naz ağacında? suskuların alnacında yüreklerin yansısı mı yüzler? ki, aynaları hep sisli, hep kırık...
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Üşüyen İncecik İmgeler şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Üşüyen İncecik İmgeler şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Şair şiirini okudum. Kötü diyemiyeceğim. iyi olduğunun da sanmıyorum. Dipsiz uçurumlar, imgeler bu kelimeler öyle çok kullanılır oldu ki ! hangi şiire baksak karşımızda, Sanki güzel türkçemize bıçak sokuluyor gibi. Dipsiz uçurum derken benim anladığım dibinin olmayışı yani sonsuzluk. Şiir biraz da manâ alemini hatırlatmalı. Ders vermeli, okuyana hisse sunmalı. Ayrıca herkese hitabetmeli. Bu tür şiirler üçgün okunur. Dördüncü günü okunmuş bir gazete kağıdı gibi bir köşeye atılır. Bir karacaoğlan, bir aşık veysel, bir yunusemre. O yunus emre ki 800 yıl önceki deyişleri hala arılığını korumaktadır. ve bir 800 yıl daha koruyacak. Belki bizi şiirden anlamayan olarak addedebilirsiniz. Anlamadığım halde GÜZELMİŞ deyip kandırmakta istemem. neyi anlamışsam onu yazmaya çalıştım. Yalnızca emeğinizi kutlarım .
sizden önce yorum yapanlar aciz kalemler mı oluyor? ben de 9 aya yakın buradayım ve ben de kendinden başkasını şair görmeyenleri gördüm bırakınız böyle dikkat çekmeyi şair
1980 yılından yazılmış bir şiir güne şiir seçiliyor ve biz bir gurbetçi dostumuz olarak Nuri Can'ın hangi duygularla yazdığını hissediyoruz... filan şiiri iyi filan şiiri kötü diye bir tartışmanın içine girmek bence yersiz ve gereksiz.
bu da benim fikrimdir sizin tabirinizle; kimse kırılmaya...
dalgın bir dal mı hüzünler naz ağacında? suskuların alnacında yüreklerin yansısı mı yüzler? ki, aynaları hep sisli, hep kırık... ---------------- Sene 1980 , 20 'li gençliğim, simsiyah saçlar Diline, havasına, suyuna henüz alışamadığım Köln. Gözlerim Ren Nehrin'in aktiği yöne küçülürken, Dom Kilisesinin çanları omuzuma değerdi var gücüyle Ve Yanıbaşımda bir şair şiir yazıyordu, 28 yıl sonraya...
her eylül, bir iç kanamasıdır şiirlerin ve geçmişin ki ;seksenli yıllara denk düşmüş dizeler. zamana dayanaklı imgeler üretmek bu olsa gerek kirpiklerde birikiken eylül külü müdür tüm bu dayanınıklılığa sebep ?
Şiirin anlam ve anlatım bakımından zengin yapısı okuma kolaylığı sağlıyor okura. Şair; bunu hem sormuş olduğu şiirin kurgusu ve akışı ile ilintili sorular yardımı ile hem de peşi sıra açıklama veya sorunun devamı niteliğindeki sözcük grupları ile sağlamış durumda. Başlıktaki ufak ipucunu destekler nitelikte kullanılmış ince yani zarif ve nazik ancak kurgu içinde sağlam yerlere sahip imgeler şiiri ayakta tutmakta bence. ‘eylül düşmüş bir orman’, ‘ateş gözlü’, ‘gülün çınlaması’, ‘derin ve yaralı çığlık’ vs. diyerek çoğaltılabilir bu imgeler.
Şiirin ve hali ile şairin tek eksik yanı bence şekil ve imla yönünde toplanmış. Bunlara örnek olarak ilk dizedeki ‘Fırtınalar’ sözcüğünün büyük harf ile başlatılması; ‘?’ işaretlerinin kimi yerlerde savurgan bir şekilde tercihi ve buna ek olarak da ‘ki’ bağlaçlarından sonra ‘,’ (virgül) kullanılması. Büyük harf örneği şiirin şekilsel bütünlüğüne darbe vuruyor düşüncesindeyim. ‘?’ işaretlerinin okunuş ve anlam bakımından aynı söylem içinde olan dizelerde peşi sıra kullanılması kaynaklı fazlalık hissi uyandırıyor okurda ve okuru yanlış duraklara (okunuş açısından) sürüklüyor. ‘ki’ bağlacından sonra kullanılan ‘,’ (virgül) de bağlacın cümle içindeki görevini düşününce gereksiz hale geliyor bence.
Yukarıda belirttiklerim haricinde oldukça özgün ve narin bir anlatım yolu tercih edilerek okurda vücut bulması kolay hale getirilen şiirinizi ve günün şiirliğinizi tebrik ederim Sevgili NuriCAN.
kutluyorum günün şiir ve şairini...
tebrikler...