Tanıtım Yazısı
Bu çalışmanın temel hedefi ve peşinde olduğu tez şudur: Bilgikuramı ancak bir toplumsal kuram ve proje olarak mümkündür. Elbette bu, Habermas'ın düşünce evreni çerçevesinde ve onun kuramsal tercihleri ışığında gerçekleştirilmeye çalışılacaktır. Böylece Habermas'ın düşüncesi de olabildiğince geniş bir çerçevede tanıtılacaktır.
Kitabın ilk bölümünde, Habermas'ın pozitivist bilim anlayışı ile hesaplaşması ele alınmaktadır. İkinci bölümün konusu, Habermas'ın yorumbilgisi ile olan etkileşimidir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Habermas'ın pozivitizim ve yorumbilgisinin eleştirel bir edinimi yoluyla bu iki gelenek arasındaki ayrımı aşma denemesi üzerinde durulmaktadır. Dördüncü bölümde, Habermas'ın temel referanslarından biri olan Max Weber ile etkileşimi, özellikle pozitivizm ve yorumbilgisi ya da başka bir deyişle, açıklama ve anlama karşıtlığı ya da birliği çerçevesinde ele alınmaktadır. B
eşinci bölümün ana teması, Habermas'ın Marx ve Marksizmle hesaplaşmasıdır. Ussallık sorununun ele alındığı altıncı bölümde, öncelikle Habermas'ın Aydınlanma'yla olan ilişkisi Adorno ve Horkheimer'in Aydınlanmanın Diyalektiği'nde ortaya koydukları us eleştirisiyle karşılaştırılarak ortaya konmaktadır.
Yedinci bölüm, Habermas'ın yeni projesinin temellendirildiği bölümdür. Çalışmanın sekizinci bölümünde ise, Habermas'ın modernlik hakkında kritik kararların verildiği süreçlere geri dönerek tamamlanmamış ve süregiden bir proje olarak modernliği, post-modern söylemden kaynaklanan eleştirileri de karşılayan bir düzeyde yeniden yapılandırmasının ana öğeleri tartışılmaktadır.
Çalışma, Almanya'da yeni bir toplumsal alan olarak ortaya çıkan iki Almanya'nın birleştirilmesi sürecinde karşılaşılan sorunlara kuramsal bir çözüm önerisi olarak Habermas'ın geliştirdiği "anayasal yurtseverlik" ve "sivil itaatsizlik" kavramlarının, onun projesinin bütünüyle bağlantısı içinde ele alındığı sonuç bölümüyle sona ermektedir.
daha fazla
Yazar: Besim F. Dellaloğlu
Yayınevi: Bağlam Yayınları
ISBN: 9789756947135
Sayfa: 260s.
Boyut: 19,5 X 13,5
Kapak:
Tarih: 1998
Kağıt Tipi: