Mezardakilerin pişman oldukları şeyler için, dünyadakiler birbirini kırıp geçiriyorlar. imam gazali
7. Bölüm

Dedemin Anıları 7.Bölüm Nar Çiçekçi Antalyalı Bir Üretici Ortağımla Yaşadıklarım

16 Okuyucu
0 Beğeni
0 Yorum
Bundan birkaç yıl öncesiydi. 68 yaşında mıydım, 78 yaşında mıydım bilmiyorum. Yıl 2002 miydi, 2012 miydi tam hatırlamıyorum. Üzüm bağcılığı işiyle ilgili ticaret yaptığım ve bana üçkağıtçılık yapan bir Antalyalı üreticiye aynen şunu söylemiştim:
‘‘Ben ölseydim, sen üzümlerin parasını veremeden gidecektin ve günaha girecektin. Sen bu işe ne dersin?’’
Üretici adam da bana: ‘‘Hocam, ben yengeyi alırdım taksime katardım. Mezarlığa gelir, yengenin de hasretini getirirdim, ben de senin mezarını severdim. Okşar mezar taşını, mezarındaki toprağı avuçlar, severdim, seni yad ederdim.’’ deyiverdi.
Ben de meraklanmış gibi: ‘‘Öyle yapınca ne oluyor yani?’’ diye sordum.
O zaman üretici adam da bana: ‘‘Eee o zaman da belki ruhun hissederdi ve anca o zaman affederdin beni.’’ deyiverdi.
Ben de: ‘‘Yahu amcam be; muhterem kardeşim sizin orada hiç müftü, hacı, hoca, molla, imam var mıdır?’’ diye sordum. O da bana:
‘‘E herhalde Müslüman memleketi bizim oralar; müftü de olur, hacı da, hoca da, molla da, imam da… Bizim Müslüman memleketi tüm ulema takımıyla senindir hocam, emrine amadedir hayırlı olsun…’’ deyince ben de şunu söyledim:
‘‘O zaman sor biyo onlara, ben Kazım amcama böyleyken böyle şu mevzuyu aktardım. Kandırdığım adama şöyle şeyler söyledim. Siz bu husus hakkında ne buyurursunuz diye onlara ne söyleyeceklerini bir soruver bakalım.’’ dedim. O zaman Antalyalı adam da: ‘‘Hocam, ben nar çiçeği olduğunda hanımı getireceğim. Hem sizi ziyaret edip yemeğinizi yiyeceğim, hem yengenin elini öpeceğim hem de sana olan borcumu ödeyeceğim.’’ diyerek kestirip attı.
Benim de cevabım çok kısa oldu: ‘‘Çok iyi düşünmüşsün.’’ diyerek tebessüm ettim.
O gündür bu gündür ne adam geldi, ne de karısını ve bana ödemek için borcunu getirdi. Kaç nar çiçeği aradan geçti, kaç mevsim geçti, kaç ay geçti, adamın yüzünü hiç görmedim. Bu olay olduğunda nar çiçeği mevsiminde geleceğini söyledi ama halen daha gelmiş değil.
Yorum Yapın
Yorum yapabilmeniz için üye olmalısınız.
Yorumlar
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL