MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

Yalanmış Meğer
mhrcck

Yalanmış Meğer


En azýndan dünyaya beþ çocuk getirecek, kýrsal kesimde köy kadýný olacaksýn. Yokluk içerisinde çile çekecek ama aldýrmayacaksýn. Büyük çocuðun eskilerini yamayacak, kýz oðlan ayýrt etmeden bir küçüðüne giydireceksin. Baðý bahçeyi çapalayacak, meyve aðaçlarýný ilaçlayacak, ürünleri toplayýp kurutacaksýn. Bulgur kaynatacak deðirmende öðüteceksin. Bað bozumunu yapacak, taþ haftlarda üzümleri çiðneyecek, þerbeti að topraklý kýl torbada süzecek, tandýrý yakýp, lenger de þýrayý kaynatacak pekmez yapacaksýn. Yemekdi bulaþýkdý, çocuklarýn yýrtýðýydý söküðüydü, bir de gün boyu kavehanede piþpirik oynayýp kaybettiði için yorgun argýn eve gelen herifin tafrasýna katlanacaksýn. Daha neler neler, velhasýl bu iþleri bir ömür boyu yapacaksýn. Hemi de bunlarý hiç bir sosyal güvence olmadan özveriyle yapacaksýn. Onun için zordur Anadolu kadýný olmak.. Bu topraklarýn kahraman kadýnlarýnýn mücadelede tek amacý, özellikle kýz çocuklarýný okutup ekonomik özgürlüklerine kavuþturmak, meslek sahibi biriyle evlendiklerini, çoluk çocuða karýþýp mutlu olduklarýný görmektir. Erkek çocuklarýnýn da okuyup adam olmalarýný, babalarý gibi tarla tapan iþlerinde heder olmamalarýný görmektir. Kendileri için tek beklentileri, çocuklarý yuvadan uçurduktan sonra, kalan ömürlerini huzur içinde geçirmektir. Elleri nasýrlý, ayaklarý kaysalý olan güçlü kadýnlarýmýzýn, bakmayýn tenleri gibi yüreklerinin yanýk olduðuna. Onlarýn yürek yangýnlýðý, ileri yaþlarýnda emellerine nail olacaklarý o günlerin özlemindendir. Alýnlarýnda ki nota çizgilerinin üzerinde oluþan beste, gençliklerini yaþamadan, hayalleriyle yaþlanmýþlýklarýndandýr. Mýrýldandýklarý türküleri aðýt olsa da asla pes etmez gözyaþlarýný içine akýtýrlar. Ýnançlarý gereði bilirler emeklerinin karþýlýðýný elbet yaþlýlýklarýnda göreceklerini.
........... Bu cefakar yaþý kemale ermiþ huzuru bekleyen analardan biri olan annemi, ellerim þakaklarým da hayal ederken görür gibi oluyor anýsýna saygýmdan hikayesini yazýyorum. ............,.
Yol altý taþlý bahçemizin mutat iþlerinden, yükü çalý çýrpý olan emektar eþeðimizin önünde, yorgun argýn düþüncelere dalmýþ evimize doðru yürürken, önünden tozu dumana katarak geçip giden traktörün tozunu teneffüs edip de çaresizliðine hüzünlendiðini görür gibi oluyorum. Bir zamanlarq kalabalýk nüfusumuzdan nasýl oldu da karý koca yalnýz kalabildiklerini aðýdýmsý mýrýldandýðýný, evlat hasretine, boþa geçen ömrüne hayýflandýðýný, içli yöre türküsünü tiz sesiyle mýrýldandýðýný, derin bir of çektiðini duyar gibi oluyorum. Yüreðinde çöreklenen hasret yangýnýnýn sönmediðini, kahýrlý günlerini unutmadýðýný, beklenen sona doðru yürüdüðünün farkýnda olduðunu, baþý önünde eþeðimizin yularýný çekýþtirirken dehh dediðini duyar gibi oluyorum.
Bu ataerkil Anadolu kadýnýnýn, beklentisi olan o ileri ki günler gelmeden hakkýn rahmetine kavuþtuðunu, cenaze evinde eþ dost ve akrabalarýn aðýt yaktýklarýný görüyor gibi oluyorum. Büyütüp umutlarýný boþa çýkarmayan, gurur duyduðu biz evlatlarýnýn uzak diyarlarda acý haberi alýp görevleri nedeniyle cenazeye yetiþemediklerini, hoþ görerek gülümseyen ruhunun kendi cenaze seranomisini izlediðini, görür gibi oluyorum. Gözü yaþlý babamýn evlatlarým belki cenazeye yetiþirler diye cenazeyi bir gün beklettiðini, sessiz aðýdýna yakýnlarýnýn da eþlik ettiðini, aðlamaktan yorgun düþenlerin olduklarý yere yýðýlýp kaldýklarýný, gün aðardýðýnda baþsaðlýðý dileyerek evlerine gittiklerini görür gibi oluyorum.
...............
Definden sonra eþinin ayak ucunda göz yaþý dökerken yaþlý babamýn çok uzaklara dalýp gittiðini, ebediyete uçup giden meleðinin hayat arkadaþýnýn beyaz bulutlar arasýndan tebessümle bakarak üzülme bey, yaþadýklarýmýz iki pedelik bir oyundu. Biz rolümüzü en alasýyla oynadýk. Birinci perde benimle kapandý. Ýkinci perde de sen varsýn. Acele edeyim deme sakýn. Ýkinci perdeyi sen oynayacak sen kapatacaksýn dediðini duyar gibi oluyorum. 011221 mcicek


Ana Karakterler:

Evlat için Harcanan Ömür


 Beðen



 mhrcck

Kayýt Tarihi:1 Aralýk 2021 Çarþamba 13:10:02


« Önceki YazýSonraki Yazý 

 HER ÞEY YALANMýÞ MEÐER YAZISI’NA YORUM YAP

"Her Þey Yalanmýþ Meðer" baþlýklý yazý ile ilgili
düþüncelerinizi ve eleþtirilerinizi diðer okuyucular ile paylaþýn.


 YORUMLAR



Henüz yorum yapýlmamýþ.

BölümlerÞiirlerYazýlarForumArama

BölümlerKitaplarNe Nedir?Edebiyat TVKütüphane

BölümlerBurçlarBebek ÝsimleriRüya TabiriÝsimler

SiteKurallarYardýmÝletiþim

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakký, aksi ayrýca belirtilmediði sürece Edebiyatdefteri.com’a aittir. Sitemizde yer alan þiir ve yazýlarýn telif haklarý þair ve yazarlarýn kendilerine veya yetki verdikleri kiþilere aittir. Sitemiz hiç bir þekilde kâr amacý gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnýzca bilgilendirme ve eðitim amacýyla sunulmaktadýr.

Sitemizde yer alan þiirler, öyküler ve diðer eserlerin telif haklarý yazarlarýn kendilerine veya yetki verdikleri kiþilere aittir. Eserlerin izin alýnmadan kopyalanmasý ve kullanýlmasý 5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Yasasýna göre suçtur. Ayrýca sitemiz Telif Haklarý kanuna göre korunmaktadýr. Herhangi bir özelliðinin kýsmende olsa kullanýlmasý ya da kopyalanmasý suçtur.



Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.