MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

dünya halleri
mem-o

dünya halleri





Ýnsanlýk halleri

Ýnsan bir dizi aþaðýlýk özelliklere sahiptir. Bundan baþka, her tür rolü üstlenebilen, nerdeyse her þart altýnda yaþamýný sürdürebilen bir canlýdýr o.

Kötülüðün aþaðýya-yukarýya doðru sýnýrý yoktur. Ýnsanýn kendi bulduðu <yücelik, ulu insan, tek insan, eþi olmayan insan> gibi kendini yüceltmenin de sýnýrý yoktur.

Bütün bu saçmalýklara inandýklarý, hem geçmiþ tarihte hem de ama þimdiki “modern”dünyada doðrudur.

Açýk söylenmese de kendini tanrý gibi, yaratýcý kadar güçlü, hatta ölümsüzlüðe bile inanan hasta insanlarla dolu bu dünya. Ya da, baþka bir deyiþle bulaþýcý bir insan hastalýðýdýr bu. Ýstisnasýz her insanda bu özellik vardýr. Sade bunu yaþayacak, onu ortaya çýkartacak koþullar olgunlaþtýðýnda belli olur kiþinin bu hali...

Ýnsanýn bu aþaðýlýk özellikleri ve zayýf yanlarý, ondan daha aþaðýlýk bir güç, aslýnda kötülüðün merkezi olan güç,”devlet" aracýlýðý ile kullanýlýr ve sömürülür.

(hakim sýnýfýn) Devlet hakimiyet gücünü kullanan böyle hasta bir insana -kral, peygamber, diktatör, büyük katil, serseri gibi, özelliklere sahip- birinin arkasýndan milyonlarca insanýn koþtuðu, yakýp yýktýðý, kan içtiði, sýnýrsýz kötülükler ve iþkenceler ettikleri, tarihi kanýtlarla bilinir.

Herþeyi iyiye, ayný zamanda her iyi olaný kötüye dönüþtürmek de insan iþidir. <kötülük sadece insana aittir> evet kötülük sadece insan iþidir.

Kapitalizm insandaki aþaðýlýk yanlarý geliþtirir ve onu kendi adi yöntemiyle sömürür. Kapitalist ekonomide temel pirensip sömürüdür.
Ýnsanýn, doðanýn ve hayvanýn sömürülmesine dayanýr. Her þey ona kar getirmelidir.

Kapitalizm insanlýðý ve doðayý hýzla dönüþü olmayan bir intihara doðru itiyor...

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.