Evlenmek istiyorum
O değil de;
Yıllar mı bize meydan okudu, biz mi yıllara...
’107 yıl önceki izdivaç ilanları
Günümüzde evlilik programlarında ve ilgili internet sitelerinde eş arayanlar bundan 107 yıl önce bu taleplerini gazeteye verdikleri ilanlarla duyuruyordu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Görevlisi Sıddık Akbayır’ın arşivindeki Osmanlı gazetelerinde yer alan izdivaç ilanları, "ilanla evlilik" konusunun, her dönem güncelliğini koruduğunu gösteriyor.
Osmanlı döneminde Samsun’da yayımlanan Musavvar Malumat Gazetesi’ndeki izdivaç ilanlarında kullanılan dilin zarifliği, eş arayan kişilerin genç oluşu ve taleplerde genellikle "musikiden anlar" ifadesinin bulunması dikkat çekiyor.
"Yumuşak huyluyum, kadınlığın esaretinden müştekiyim, işret asla kullanmam, tütün içmem, idaremi bilirim, iyi evlat terbiye eder, ev işlerini yapmağa gücü yeter, musikiden anlar bir refikaya talibim" gibi ilanların o dönemde sadece erkeklerin verebildiği görülüyor.
"O dönemki ilanların daha samimi, daha içten olduğunu görüyoruz"
Sıddık Akbayır, Samsun’da 107 yıl önce Osmanlıca olarak yayınlanan gazetelerde yaptığı kent kültürü araştırmasında rastladığı izdivaç ilanlarının ilgisini çektiğini söyledi.
İzdivaç ilanlarının tarihinin oldukça eskiye dayandığını belirten Akbayır, "Bu incelemede ’yalnızlığın’ dünyanın en uzun ve eski cümlesi olduğunu gördüm. Her dönemde, kitle iletişim araçlarının, insanların yalnızlığına çare olabileceği umudunu taşıdığını söylemek mümkün. Gazetelerde, yalnızlığın Osmanlıcası da vardı. Dönemin kültürel yapısını yansıtan bir gramerle insanlar kendilerine eş arıyorlar. O dönemki ilanların daha samimi, daha içten olduğunu görüyoruz" dedi.
Osmanlı döneminde gazetelerde yer alan izdivaç ilanlarında aranan özellikler daha net olduğunu vurgulayan Akbayır, şöyle devam etti: "Bir ayrıntı çok önemli. İlanları sadece erkekler verebiliyor. Kadınlar için bu o dönemde ayıp karşılanıyor. Günümüzde ise bu ilanların yerini evlilik programları alıyor. Nurseli İdiz’le başlayan modanın hiç de yeni olmadığını, 107 yıl önceki gazeteleri incelediğimizde fark ediyoruz. Şimdi, neredeyse her kanalda artık insanlar ekrana çıkarak eş arıyor."
İşte 107 yıl önceki izdivaç ilanlarından örnekler:
Osmanlı döneminde Samsun’da yayımlanan Musavvar Malumat Gazetesi’nde yer alan izdivaç ilanlarından bazıları şöyle:
"Ben bir zabitim. Rütbem Mülazım, memuriyetim şehirde. Yaşım yirmi altı. Yumuşak huyluyum, kadınlığın esaretinden müştekiyim (şikayetçiyim). İşret (içki) asla kullanmam. Tütün içmem. İdaremi bilirim. Başka gelirim olmadığı gibi kimsem de yoktur. Yirmi iki yaşlarında, iyi huylu, inas mektebi idadiyesi (Kız Lisesi) derecesinde tahsil görmüş, iyi evlat terbiye eder, ev işlerini yapmağa gücü yeter, musikiden anlar, sadeliği sever, bir refikaya talibim. Şartlar uygun olduğu takdirde evvela vekil veya velisinin (muhterem Malumat vasıtasıyla) adreslerini bildirmelerini arz eylerim. (H. Celal)"
"Yaşım 20, 700 kuruş maaşım var" "Bir validem var. Askerim. 700 kuruş maaşım var. Yaşım yirmidir. Asil ve güzel bir kız ile izdivaç etmek istiyorum. Bunun için aşağıdaki özelliklere sahip bulunması lazımdır.
-14 ila 17 yaşında bulunması.
-Bir parça musikiye aşina olmalı.
-Benim maaşım kadar bir gelire sahip bulunması.
-Oldukça mutaassıp olmalı.
Yukarıdaki şartlar dahilinde dest izdivacı arzu edecek hanımefendilerin ya adreslerini bildirmesini veya gazetenizle adresime müracaat etmesini arz eylerim. (H.N.)"
"Serveti az veya çok olsa da kabul ederim" "Otuz yaşındayım. Henüz evlenmedim. Asil bir aileye mensup olduğum gibi güzel ve asil bir hanım kız ile izdivaç edip bir aile teşkil etmek isterim. Dört bin lira gelirim var. Hiçbir şeye ihtiyacım yok. Yalnız ihtiyacım, iffet sahibi bir kız ile izdivaç etmektir. Benim ile teşriki hayat edecek olan refika-i müstekbalemin (müstakbel eşimin) serveti az veya çok olsa da kabul ederim. Asil bir aileye mensup olmak, yirmi yaşından küçük ve yirmi beşten büyük olmamalı. Okur yazar, biraz musikiye aşina olmalı. Bu şartlar dahilinde izdivaca talip olanlara adresimi bildiririm. M.H."
"En mükemmelinden 400 kuruş maaşla istihdam edilmekteyim" "Samsunluyum. Samsun’da devair merkeziyeden (merkezi devlet işlerinde) en mükemmelinde dört yüz kuruş maaşla kitabette istihdam edilmekteyim. İki evim vardır. Birinde kendim oturuyorum, diğerini de kiraya veriyorum ve az çok araziye de malikim. Musikiye fevkalade merakım vardır. Huyum iyidir. Musikiye aşinayım. Yirmi yaşındayım. Münevver, musikiye aşina bir refika-i hayat isterim. Refika-i hayatımın benden büyük bir yaşa malik olmasını istemem. Talep vukunda fotoğrafını tetkik ederim. Daha bir çok olumlu özelliğe sahip bulunuyorum. Talep olanlar adresime müracaat buyursunlar. Samsun’da İskenderiye Oteli’nde Yusuf Ziya Bey vasıtasıyla. A.N."
"Hoppalık, züppelik istemem" "On sekiz yaşına girmiş, kalbi, dimağı payitahtın nuru irfan medeniyetiyle tenvir etmiş. (İstanbul’un çağdaşlığının ilim ışığı ile aydınlanmış) Samsun’un havayı samimiyetinde (samimi havası içinde) oldukça yüksek bir ailenin dest tertibinde (terbiyesi ve gözetiminde) büyümüş bir Türk genciyim. İçki kullanmam. Kahve nedir bilmem. Hoppalık, züppelik istemem. 15-16 yaşlarında, aklı başında, gözü evinde, eli kalbinde, tahsili yerinde, asil ve necip bir aileye mensup sevimli bir kızla evlenmek istiyorum. 500 kuruş aylık gelirim, mükemmel bir evim ve ufak bir arsam var.Ancak saadetimizin devamı için refika-i müstakbelimin (müstakbel eşimin) biraz servet sahibi olmasını dilerim. İstanbul için iç güvey girilir. Bu şartları kabul edenler olursa Samsun’da İskenderiye Oteli’nde Yusuf Ziya Bey delaletiyle (aracılığıyla) M.H. Bey’e müracaat etmelidirler."
"Gözü kara ve boyu 1.64 olmalıdır" "Evlenmek istiyorum. Yaşım yirmi dokuz. Rütbem Mülazımevvel’dir. Maaşım sekiz yüzdür. Kimsem yoktur. İçki kullanmam. Halihazırda İstanbul’un en iyi yerinde vazife ifa etmekteyim. Refika-i hayatımda başlıca bulunması lazım gelen özellikler şunlardır, Evvela, yaşı 18-20 olmalıdır. Ayrıca orta halli bir aileye mensup olup, bir evi olmalıdır. Gözü kara ve boyu 1.64 olmalıdır. Bu şartlarla desti izdivacı arzu edecek hanımlar adresime bildirsinler. H.T"
(Alıntı.)
O değil de;
İyi bayramlar.
YORUMLAR
Sevgili Esma
Bildirimlerde Esma kahraman ve karşısında ''Evlenmek İstiyorum'' ifadesini görünce . ''Ahhha...Esma da tırlattı sonunda'' diye düşünmüştüm. Yazıyı okuyunca ''Ohhh be şükür sağlığı yerindeymiş'' dedim. Harbiden çok korkuttun valla. Bi daha böyle acayip başlıklar atma ya.
Haa bu arada...O evlilik programlarına bunca millet bakmıyorsa o kadar reytingi alıp nasıl devam edebiliyorlar? Bi de bunun sırrını öğrensem ölünce gözlerim açık gitmeyecek.
Verdiğin tarihi bilgiler için de bir Tarihçi olarak çok çok teşekkür ediyorum.
Selam ve sevgilerimle.
Esma KAHRAMAN
küllün yalan... ben bile izledim hemde baya bi izledim. güzel bi stres atma yöntemi. herkese tavsiye ederim.
:) kendine iyi bak. sevgiler.
Esma KAHRAMAN
Esma KAHRAMAN
:) sevgilerimle.
:)))))))))))))))))))))))) Öncelikle . ve eskilere uzanıp aklımın en terkedilmiş macraında bulduğum anıların sadasıyla yazınızı okumayı kesip bir saat kadar domuşuk vaziyette otuz sene kadar evvele rücü edip geldim ve yazınızı bitirdim.
O zamanları yaşayamadık fekat esintilerine şahid olduk muhterem muharrir hanımefendi.
Bir de bizim zemanımızda okuma yazma oranı sevda olan oranından ziyadesiyle eksik idi. bu hal üzre biz de sevdalı komşu ablalarımızın mektuplarını yazar ve cevaben gelen nameleri de okuyarak aile bütçesine bir katkısı olmasa da şahsi harcamalarımızın karşılanmasında faideye mazhar olabilecek kadar bir meblağ ile ödüllendirilirdik efendim.
Bu mevzuda benim bizzat şahid olduğum komşumuzun "balık etli" kızı Sabihat ablamızın adının " Dursun " olduğunu yazarken öğrendiğim sevdasına yazdığı namedir.
O namede annem vazifede iken bizi bakmaya gelen ablamızın bütün hususiyetlerini bulabilmek imkansızdı. nameyi okuyan hakikatten "balık" etli zannederdi. ben Sabihat ablaya "balık etli ne demek ?" diye sorduğumda yaptığı tariften kasdedilen balığın ancak "balina" olduğu kanaatine varmıştım ...
Bir de mektubun bir yerinde "bakireyim" demişti, onu da sorunca bizzat kendimiz de bakire olduğunu idrak etmiştim.
Neyse buluşma yerinde delikanlının Sabihat ablamın yanına gelip "Teyze hanım buralarda balık etli uzun boylu yay kaşlı bakire bir kız gözrdünüz mü?" sorusuna Sabihat ablamın ağlayarak " Hayiiiir " deyip arkasına bakmadan oradan uzaklaştığını söylersem yalan olmaz.
Yazar hanımefendi sayesinde bugün işyerimizdeki en rağbet gören mevzu " izdivaç ve ötesi" oldu. Ötesi ...))))
Anlayın işte.
Ötesi.
Hani "öteki-beriki" derler ya !
Sayın yazarımıza teşekkür ederim.
Muhteşem yazmış ve araştırmış.
Saygı ile.
Ben bu programlardan nefret ediyorum.Nasıl böyle kendilerini deşifre edebiliyorlar anlamıyorum.107 Yıl öncede olmuş olması, bu günkileri haklı çıkarmaz !!!
Esma KAHRAMAN
Hanımefendi bana çok ilginç geldi. İlk defa sayenizde bu olayı öğreniyorum
Sayfaya aldıklarınızda ücretli kesim, memur ağırlıklı.
Yerleşik insanların buna ihtiyacı yok tabii.
Bir husus da hep körpelere talip var.:))
Musikiye talebi bugün anlıyamıyoruz ama, ' telbiltel ' in olmadığı dönemde evde çalıp söyleyen bir hanımın kıymeti önemliymiş demek ki.
Güzel bir paylaşımdı.Tebrik eder saygılar sunarım.
Esma KAHRAMAN
:) sevgilermle.
o değilde şimdiki izdivaç programlarını yadırgayan ayıplayanlar okumalı bence 107 yılöncesinden varmış demekki
anlamadığım aradıkları gibi bir refika bulduklarında nasıl görüşüyorlar ve nasıl haberleşiyorlardı.şimdiki gençleri ayıplayan nerde o eski gençlik diyenler okusun
güzel ve bilgilendirici bir yazı okudum teşekkürler
sevgiler
Esma KAHRAMAN
sevgilerimle.
Esma KAHRAMAN
Boy ölçüsünü metre üzerinden vermiş olması ilgi çekici. Gelirin ve mesleki pozisyonun detaylı belirtilmesi o günün insanının da bugünküler (ve tarihin her döneminkindekiler) gibi maddi konulara verdiği önceliği gösteriyor. Evliliklerin genelde aileler tarafından ayarlandığını, ailesi olmayan damat adaylarının ilan verme yoluna başvurduğunu görüyoruz (İlanlarda adayların ya ailesi yok, ya da varlığından bahsetmiyorlar).
Esma KAHRAMAN
'davul bile dengi dengine'
sanırım bu laf maddiyat üzerine sölenmiş.