DÜNYA ŞİİR GÜNÜ
DÜNYA ŞİİR GÜNÜ
“Tıpkı bir heykeltraş gibi şair de kullandığı maddeye sadık kalmalıdır; yaratacağı melodi ve ahengi işittiği seslerde bulmalıdır” diyen T.S.ELİOT, şiirin sosyal görevini, şiir ve tiyatroyu, şiirde musikiyi , edebiyat üzerine denemelerini “EDEBİYAT ÜZERİNE DÜŞÜNCELER (KTB yayınlar-, 1983, çeviren Prof. Dr. Sevim Kantarcıoğlu )kitabında yazmıştır.
İnsanoğlunun doğuşu ile başlayan şiir, seslerin, renklerin, ahenklerin, gök kuşağının,çiçeklerin, kuşların, doğanın ve evrenin, duyguların, düşüncelerin, felsefenin, gözlerin ve gönüllerin dili olmuş ve geçmişten geleceğe yücelerden gürül gürül akan , serinleten, duygulandıran ve hislendiren imgelerin bayrağı olarak insanı ve insanlığı hep ipek gibi sarmıştır.
Dünyada pek çok özel gün vardır. 21 Mart ,“ DÜNYA ŞAİRLER GÜNÜ VE 22 MART DÜNYA ÇOCUK ŞİİRLERİ GÜNÜ “ olarak kutlanmaktadır.
Bütün dünyada konuyla ilgili örgütler özel kutlamalar yapmaktalar ve Dünya Şiir günü’ne özel bildiriler yayınlamaktalar.
Her yıl edebiyat dallarında ödüller veren ve toplantılar düzenleyen PEN Külübü bu yıl “Şiir Ödülünü “ şair Sennur Sezer’e vereceğini açıklamıştır.
2001 yılı Dünya Şiir Günü Bildirisini ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca yazmış, “Şiirle evrenin umuda, ekmeğin özgürlüğe, ipeğin sevişmeye dönüştüğünü vurgulamıştır.”
Astrologların ifadelerine göre 2012 yılında dünyaya ve insanlığa yön verdiğine inanılan gezegenlerden Jüpiter ve Satürn ‘ün belirli aralıklarla yan yana geldikleri ayrıca Jüpiter ve Venüs’ün mart ayında en yakın konumda oldukları ve burçları özel olarak etkiledikleri anlatılmaktadır.
21 Mart NEVRÛZ-YENİGÜN geleneksel Bahar Bayramı olarak dünyanın geniş bir bölgesinde kutlanmaktadır. Halk kültürü açısından çok renkli, zengin, önemli ve özellikli içeriğe ve uygulamaya sahip bir bayramdır. Dünya Şiir Günü’nün böylesine bir güne gelmesi de anlamlıdır.
Şairler böylesi günlerde en çok etkilenirler ve ozanlar sazları ve sözleriyle dünya edebiyat tarihine notlar düşerler. Bu notlar ve sesler insanların umudu, sevinci, sevgisi ve heyecanı olarak hep yaşatılır.
Ülkemizde şiir ve şair pek önemsenmese de dünyada şairlerden cumhurbaşkanı seçilmekte, şairlerin eserleri değer görmekte ve evleri özel müze olarak düzenlenmektedir. Ülkeleri ve yöreleri en güzel temsil edecek olanlar yazarları ,ozanları ve şairleridir. Bunlara verilen değer kültüre verilen değer olarak en yüce sayılması gereken bir hizmettir. Şiir olamasa musiki ve pek çok şey olmaz.
Şairleri suskun, durgun ve vurgun bir milletin can damarlarından biri sarsılmış demektir. Şiir ve şair hep destek görmelidir. Şiiri ve şairi anlamak dünyayı, insanı ve hayatı felsefesiyle, renkleriyle, sesleriyle, coşkusuyla, heyecanıyla, dertleri ve sevinciyle yakalamaktır.
21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜ KUTLU OLSUN.
YAHYA AKSOY