- 2237 Okunma
- 14 Yorum
- 0 Beğeni
ŞİİRLERİN ZİYASI
Merhaba dostlar
Başlık size ilginç gelmemiştir umarım.
Zira şiir demek, okuyana birşeyler öğreten, manevi iklimlerde dolaştıran, belki de derdine, hüznüne ışık tutan bir paylaşım olarak, bazen yüreklerimize su serpen, bazen ağlatan ve farklı duygular yaşamamıza sebep olan eserlerdir.
Şiir okurken, şiiri kimin yazdığına değilde, şiirin neler anlattığına önem vermek, içerdiği mesajı alıp faydalanmak olmalı amaç. Uğradığımız sayfada dolaşırken kafamızdaki niyet, yazılandan bir şeyler öğrenmek, farklı dünya görüşlerini, farklı hayat tarzlarını görüp dimağımızda yoğurarak gerçeğe ulaşmak olmalıdır amaç.
Şiirin kuralını kaidesini bile bilmeyen, fakat birşeyler karalamaya çalışan acemi bir yazarın dahi yazdıklarında mutlaka bir ziya vardır. Bunu oradan çıkarıp almak okuyucunun görevidir. Bizler, sen ben kavgasını bir tarafa bırakıp, her yürek sesini dinlemeli, dinlemezsek bile yermemeliyiz.Bu arada paylaşımcı da görevini bilmeli tabii ki; Meşhur olma sevdasıyla değil, gerçeğe yönelik ve bir şeyler verebilen eserler yazmaya gayret etmelidir.
Şairin ve yazarın sunumu okuyucuya saygı adına titizlik içermeli!
Olur olmaz, aklına geldiğince hatalı ve boş şeyler karalayıp servis yapmak etik olmasa gerek..
Ne demiş üstadlarımız; "şair toplumun irşadı-piridir".Hangi şiiri okursak okuyalım içinde mutlaka bizi anlatan bir cümle buluruz. Günümüzde yazarlar ve şairler "hit" olmanın peşinde koşuşturmanın verdiği hasetlikle, sevimsiz durumlar ortaya çıkmakta, sanat
olarak yerimizde saymaktayız.
Lütfen ve bir daha lütfen; yaptığımız ve yazdığımız ne olursa olsun gerçeğe uygun, insanlığa ve kendimize hizmet olacak nitelikte olsun. Yazılan şiir ya da yazı topluma, okuyana ışık tutsun.. İşte "şiirlerin ziyası" diye tabir ettiğim şey budur.
Etrafına ışık tutmayan birinin ileriye attığı adımı görmesi imkansızdır.
Şiirlerin ışığında buluşmak ümidiyle sevgiler saygılar
ŞAİR
Cemiyet için şair, talib-i irşad-ı Pir.
Gönüllerin rehberi, sözü toplumun malı
Ya masal kahramanı, ya kafdağında bir sır
Saraylarda müfettiş, duyguların hamalı.
İklimler yaratıcı, ilimler kadar derin,
Halvet’lerde keseci, hazinelerde mahfuz,
Yanardağ kadar sıcak, pınarlar kadar serin,
Kelimelerde gizem, bilmeceye telaffuz.
Kovanda ana arı, çiçeklerde bal özü,
His ve şuur sahibi, yüreğinde kainat,
Cihan şümul görevi, kelamı atasözü,
Şarkılarda fasıldır, sevgiliye serenat.
Şairin her gayesi,her gayenin üstünde,
Toplum için sanatkar, özde Hüda’ya bağlı,
Zikirde toplayıcı, ruh’ları bir bütünde,
Sesi arş’a yükselir, kalbi aşk ile dağlı.
İnsanın efendisi, kamili irfan şair,
Fitne kavga düzenbaz, hillebazlık ve sair,
Yazılmamış tarihte, onun hakkına dair,
Rütbenin en yükseği, mukaddes insan şair.!
Şiirlerin Ziyası
YORUMLAR
Merhaba değerli hocam.
Yazdığınız her kelime gerçeğin ta kendisi.
Ne yazık ki dostlarımız bir iyi niyet çabası çinde hareket ediyorlar.
Yorumlar al gülüm ver gülüm havası içinde seyrediyor.
Bazen bir şiir okuyorum harika. Bakıyorum ya bir ya iki kişi yorum yapmışBen şiir konusunda ahkam kesememm ama şiirde bir tema olmalı. çeşitli betimlemeleri alt alta sıralamak veya ayak uyak konusunu becereceğim bdiye abk subuk şeyler yazmak şiir olmuyor
Hoşca kalın
"Lütfen ve bir daha lütfen; yaptığımız ve yazdığımız ne olursa olsun gerçeğe uygun, insanlığa ve kendimize hizmet olacak nitelikte olsun. Yazılan şiir ya da yazı topluma, okuyana ışık tutsun.."
Eyvaaah, desene tüm yazdiklarim cöpe gidecek :((
hacen bunu daha önce neden söylemedun daa?
SELAMUN ALEYKÜM
çok değerli üstadım
çok güzel ve herkesin ders alabileceği yazınızı ilgiyle okudum
gerçekten samimi duygulara önbellek olmuşsunuz tebrik ederim
bu gibi yazıtları arada bir yazmalısınız derim
okuyan ders alsın
şiirinizdeki şu satırsa ufkunuzun genişliğinin ve bir yere bağımlı olmadan kendi tarzınızı her şeyin üstünde görerek şiir yazmanın herhangi bir şeyler beklemeden olduğu gibi şair olduğunuzun kanıtıdır bence
Şâirin her gâyesi, her gâyenin üstünde
yüreğiniz var olsun diyor saygılar sunuyorum....
Aynen katılıyorum. Şiirlerin ziyası gerçekten de ışık olmuş şiir severlere. Kendi şahsıma çok şey öğrendiğimi ve bildiğim şeyleri detaylı teffekkür ettiğimi belirtmeden geçemeyeceğim. Belagatta sihir kuvveti vardır. Siz de bu dizelerle telaffuzun ötesinde bir etki üretmişsiniz. İnşallah bunlar bizim sözlerimize de yansır! Teşekkürler...
ziya abim ben de işte bunu anlatmaya çalıştım ve altına da imzamı atıyorum ve şiire yeni başlayan arkadaşlara da destek olunması şayet bu yapılmıyorsa da en azından onlarla alay edilmemesi gerektiğini şiirdeki kusurlarının da özel mesajlarla söylenmesini düzeltmesine yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum selam ve dua ile
Faydalanmasını bilenler için faydalı, bilmeyenler için ise "boş lâf" denilip geçiştirilecek; bence: üzerinde tefekkür edilmesi elzem bir makale.
Neden ders almıyoruz? Çünkü herkes "ben" diyor. "Bana ne diyorlar?" diyen yok.
İnsanlar hakkında ne düşündüğümüzden çok, insanların bizim hakkımızda ne düşündüğüne bakar ve kendimizi düzeltmeye çalışırsak sanıyorum mesele hallolacak. Şiir veya nesir... hangi tür yazı yazarsak yazalım, mutlaka içinde insanlara faydalı olacak bilgi kırıntıları bulunmalı. Yazdıklarımızda bilgi hataları varsa ve birileri bunu bize gösteriyorsa, o kişiye teşekkür etmesini bilmeliyiz. Hatalarımızı gösterenler, ancak bize dostluk edenlerdir. Hatalarımızı gördükleri halde uyarmayıp aksine alkış tutanlar ise "yıkıldığı yere kadar gitsin!" anlayışında bizim hatalarımıza göz yumarak arkamızdan felâkete itenlerdir.
Bu şuur içinde paylaşımlarda bulunabilmek dileğiyle, Mehmet Ziya Dinç kardeşimi kutluyor, saygıyla selâmlıyorum.
Yazı da şiir de güzeldi dostum.
İnsanlar yorumlaşmayı bırakıp kendini şiire verdiğinde, yâni yorum toplamak amacıyla her şiire "hârikaydı dostum" deyip geçmek yerine ufak tefek yanlış varsa nâzik bir dille hatırlatıp şâirin hatalarını görüp düzeltmesini sağlayarak şiirin ve şâirin gelişiminde faydalı olduğunda, kısaca yorum peşinde değil de şiir peşinde koşup, şiire emek harcadığında herşey güzel olacak şiir adına.
Ama bunun için insanların önce egolarından kurtulması gerek.
Meselâ senin buraya eklediğin şiirde bir dize beni kendinde tuttu, okurken orada bir tutukluk yaşamadım, o dize de şu:
"Şâirin her gâyesi, her gâyenin üstünde"
Burada "her gâye"nin peşpeşe kullanılması estetiği bozmuş bence.
Öyle insanlar var ki böyle samîmi bir yorum karşısında hemen savunmaya, akabinde saldırıya geçiyor, ya da yorum sâhibini engelli listesine alıveriyorlar:)
Bu tarz yorumlarda iyi niyetten çok artniyet arıyorlar ve yorum sahibini insanlarda hata kusur arayan, bencil, kibirli olarak yaftalıyorlar:)
Bu tarz yorumları dikkâte alan, gerekli düzeltmeyi yapan ve teşekkür edenler de yok değil, derdi gerçekten şiir olanlar böyle yapıyor, kazanan hem kendisi, hem şiir oluyor.
Selam ve sevgimle.
cetiner07 tarafından 3/11/2012 5:57:57 PM zamanında düzenlenmiştir.
Teşekürler değerli Şair ögüt verici bilgilerin için...
Biliyorsun ki değerli Şair burada defalarca şiir hakkında yazılar yazdık yorumlar yaptık fakat artık öyle bir hale gelmişiz ki her söz boş geliyor insanlara işi bilenler kendilerini fil dişi kulelere çekmiş ses vermiyor işi bilmeyenler ise ögrenmemek için resmen mücadele veriyor...
Sonuçlar ortada ama ibret alan kimse yok...
umuyorum yazınızdan insanlar faydalanır...Saygılarımla
Ahmet Demir. tarafından 3/11/2012 5:17:23 PM zamanında düzenlenmiştir.