- 834 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ VE MEHMET AKİF
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜ VE MEHMET AKİF
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim, milletimindir ancak.
Mehmet Akif, Türk milletine cesaret ve tahammül aşılamak ve onda bulunan milli duyguları harekete geçirmek için, bayrağa atıfta bulunarak istiklal marşını kaleme almış, ilk kıtasına da ‘ Korkma’ sözüyle başlayarak yüce Türk milletine emanet etmiştir.
12 Mart1921 İstiklal Marşımızın kabulüdür. İstiklâl Marşının sözlerini Mehmet Akif ERSOY yazmış, bestecisi de Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki ÜNGÖR’dür. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış ‘on bölüm’ kırk bir dizedir. Sonuncu bölüm ise beş dizeden oluşmaktadır.
Kahraman milletimizin istiklalinin ve geleceğinin sembolü olan Bayrağımız her an dalgalanmaya, Milli marşımız da söylenmeye devam edecektir...
Türk Kurtuluş Savaşı’nın en çetin döneminde, bir millî marşa ihtiyaç duyulması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 1921yılında bir şiir yarışması düzenler. Yarışmaya 724 şiir gönderilir. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemez. Ancak millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi’nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla M Akif de şiirini gönderir.
Mehmet Akif’in, Kahraman ordumuza ithaf ettiği (istiklal marşı) şiiri komutanlar, cephelerdeki askerlere gönderirler.724 şiir arasından seçilen iki şiirle birlikte Mehmetçiklere okunur. Mehmetçik, Mehmet Akif’in şiirini seçer. Bunun üzerine Meclis Başkanlığına bir önerge verilir. Bu önergede şiirin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından okunması istenir. Hamdullah Suphi kürsüye çıkarak tok sesiyle şiiri okur. Başta Mustafa Kemal olmak üzere tüm Meclis üyeleri coşku içersinde dört kez okunan şiiri ayakta alkışlarlar. Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif’in 20 Şubat 1921’de yazdığı "Kahraman Ordumuza" diye ithaf ettiği şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM’nce İstiklâl Marşı olarak kabul edilir. Seçilen şiirin ilk iki kıtası 1922’de beste yarışmasına sunularak 24 beste arasında Osman Zeki Üngör’ün bestesi birinci olarak tarihe mal olur.
Mehmet Akif bu şiiri niçin yazmış ve Safahatı’na koymadığı sorulduğunda o büyük insan: “O benim değildir. Ancak milletimindir." diye cevapta bulunmuştur.
Mehmet Akif in, İstiklal Marşı nı yazdığında sırtında paltosu yoktu. Sırtına palto alacak parası olmayan Akif, İstiklal Marşı için verilen (500) TL yi, zamanında önemli olan ve Ankara da apartman, arsa alabilecek olan parayı reddetmiş, fakir çocuk ve kadınlara örgü öğretmek, bir geçim sağlamak amacıyla teşekkül etmiş bulunan, şehit ailelerinin çalıştığı vakıf olan Darü’l Nisaiyye’ye bağışlamıştır.
Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk milletinin bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Bağımsızlık, vatan, millet ve bayrakları uğruna pek çok kan dökmüş, can vermiş olan bu yüce milletimizin sevinmek, gülmek en doğal hakkı olduğunu söylemektedir...
M Akif, milletini, dinini seven insanlara karşı merhametli bir şair yanında, bir eğitimci büyük erdem örneğidir. Vefalı bir vatan evlâdı ve aksiyon insanı, ruh ve mana âlemi derin bir mütefekkirdir. Böyle bir büyük şair ve mütefekkiri okullarımızda bir vatansever, bir erdem örneği olarak okutmalı, üniteler arasına koymalıyız. Onun idealleri, düşünce ve ruhsal yapısındaki derin görüşlülük, his ve mana âlemi yeni nesillere sadece anmalarla değil mana ruhuyla anlatılmalıdır…
Bu gün büyük bir coşku, heyecan ve gururla söylediğimiz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Milli marşı olan istiklal marşımız, dünya durdukça gök kubbede yankılanacaktır. İstiklalin, inancın ve milletimizin sembolü olan marşımız, her yerde bir bayrak, bir dil ve vatan gibi korunacaktır. Bayrağımız elden ele dolaşan bir meşale gibi nesilden nesile yere düşürülmeden taşınacak, istiklal marşımız da nesillerin kalbinde yer bulacaktır…
Milletimiz devletsiz ve rehbersiz, bayrağımız rüzgârsız kalmasın. Semalarımız ezansız ve milli marşsız, gönüllerimiz inançsız ve milli duygusuz kalmasın. Al bayrağımız gönderden dünyanın sonuna kadar inmesin.
Bir aşığın sevgilisinin yüzünün gülmesi gibi bağımsızlığa âşık Türk milleti de özgürlüğün sembolü olan milli marşı söylendikçe, bayrağı dalgalandıkça gülecektir...
Milletin gönlünde yer eden Akif unutulmayacak, daima sevgi, saygı ve rahmetle yâd edilecektir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.