- 6392 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
GİRESUN'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
FINDIK;GİRESUN DENİNCE AKLA FINDIK GELİR, İL TOPRAKLARININ % 44’LÜK KISMI FINDIK AĞAÇLARI İLE KAPLIDIR. TOMBUL FINDIK-PALAZ FINDIK-KALINKARA FINDIK TÜRLERİ EN ÇOK TUTULAN FINDIK TÜRLERİDİR, HER YIL İL DAHİLİNDE ORTALAMA OLARAK TOPLAM 200 MİLYON KĞ.FINDIK ÜRETİLİR. BU GÜN İÇİN 1 KĞ. KABUKLU FINDIK 10 TL.DEN, İÇ FINDIK İSE 1 KĞ.MI 25-30 TL.DEN SATILMAKTADIR. FINDIK ALIP SATMAK İSTEYENLER GİRESUN’A GELEREK TOPTAN BU FİYATLARDAN DAHA AŞAĞI 1 FİYATLA FINDIK BULABİLİRLER, ÜZERLERİNE KARLARINI EKLEYEREK SATABİLİRLER. FINDIK BÜYÜK KÜÇÜK HERKESİN SEVEREK YEDİĞİ 1 GIDA MADDESİDİR, FINDIK İŞİ UĞRAŞANLAR HER ZAMAN BÜYÜK PARALAR KAZANMAKTADIRLAR.
GİRESUN KALESİ;M.Ö.11.Y.Y.DA PONTUS’LULAR TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, GİRESUN’DADIR.
GİRESUN MAĞARASI;GİRESUN KALESİ’NİN DENİZ KISMINDADIR, PONTUS ÇAĞINDAN KALAN MAĞARALAR 1.500 KİŞİYİ İÇİNE ALACAK BÜYÜKLÜKTEDİR.
SEYYİD VAKKAS TÜRBESİ;GİRESUN’UN TÜRKLER TARAFINDAN ALINMASINDA BÜYÜK EMEĞİ GEÇEN VAKKAS’IN YATTIĞI MEZARDIR, 15.Y.Y.DA YAPILMIŞTIR. TÜRBESİ İSE 19.Y.Y.ESERİDİR.
HACI HÜSEYİN CAMİSİ-HACI MİKDAD CAMİİ-KALE CAMİSİ GİRESUN’UN TARİHİ CAMİLERİDİR.
GİRESUN ADASI;DOĞU KARADENİZ’İN TEK ADASIDIR, YUNAN MİTOLOJİSİ’NDE ADI GEÇEN AMAZONLARIN YAŞADIĞI ARETİAS ADASI’NIN BU ADA OLDUĞU SÖYLENMEKTEDİR. İÇİNDE ŞU AN 1 AİLE YAŞAMAKTADIR, MAYIS YEDİSİ DENEN 20-21 MAYIS’TA BÖLGEDE Kİ İNSANLAR AKSU NEHRİ AĞZINDA TOPLANARAK ADA ETRAFINDA DİLEKLERİNİN YERİNE GELMESİ İÇİN TUR ATARLAR.
TOPAL OSMANAĞA ANITI;BALKAN SAVAŞI’NDA AYAĞI SAKATLANAN OSMAN AĞA’NIN KURTULUŞ SAVAŞI’NDA GÖSTERDİĞİ KAHRAMANLIK NEDENİ İLE DİKİLEN ANITI GİRESUN’UN EN YÜKSEK TEPESİNDEDİR, BURASI AYNI ZAMANDA 1 MESİRE VE DİNLENME YERİDİR.
KULAKKAYA YAYLASI-TAMZARA YAYLASI-TAMDERE YAYLASI-KARAGÖL YAYLASI-SAĞRAK GÖLÜ YAYLASI-KÜMBET YAYLASI-BEKTAŞ YAYLASI GİRESUN’UN MESİRE ALANI OLARAK KULLANILAN ÖNEMLİ YAYLALARININ İSİMLERİDİR.
RUM-ERMENİ KİLİSESİ;GİRESUN’DA 1 RUM-ERMENİ KİLİSESİ VARDIR.
MERYEMANA;
KÜÇÜKYALI-MİLLET PARKLARI-AKSU DERESİ-GEDİKKAYA-HASIRÜSTÜ GİRESUN’UN ÖNEMLİ MESİRE ALANLARININ İSİMLERİDİR.
GEDİKKAYA;GİRESUN’UN DOĞUSUNDADIR, KARTAL BAŞINA BENZER BİR GÖRÜNÜME SAHİPTİR.
İNİŞDİBİ MADEN SUYU;SAHİLDEN 27 KM. İÇERİDEDİR, KAYNAĞA KADAR VASITA GİTMEKTEDİR. SUYU, KARACİĞER-SAFRA KESESİ HASTALIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR.
KELKİT IRMAĞI-DOĞANKENT ÇAYI (HARŞİT ÇAYI)-ÖZLÜCE DERE-YAĞLIDERE DERESİ-AKSU IRMAĞI-PAZARSUYU IRMAĞI KENARLARI DA GİRESUN’UN MESİRE ALANI OLARAK KULLANILAN YERLERİDİR.
PEZİK MIHLAMASI (PAZI KAVURMASI)-HAMSİ BÖREĞİ-MISIR DOLMASI-ISIRGAN PÜRESİ-POĞAÇA-KARA LAHANA DİPLESİ-HAMSİLİ MISIR EKMEĞİ GİRESUN’UN ÜNLÜ YEMEKLERİDİR.
ESPİYE’DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
ANDOZ KALESİ;YAĞLIDERE’NİN 3 KM. BATISINDADIR, KALE DURUMUNU MUHAFAZA ETMEKTEDİR.
ŞEBİNKARAHİSAR’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
ŞEBİNKARAHİSAR KALESİ;ROMALILAR DEVRİNDE YAPILMIŞTIR, PONTUSLULAR DA KALEYE İLAVELER YAPMIŞTIR. TÜRKLER ZAMANINDA ONARILMIŞTIR, UZUN HASAN’IN FATİH SULTAN MEHMET’E KARŞI BU KALEYİ KULLANDIĞI DA ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. KALE, İÇ VE DIŞ KALE OLMAK ÜZERE 2 KISMA AYRILIR. DIŞ KALEYE 2 KAPIDAN GİRİLİR, İÇ KALENİN 1 KAPISI VARDIR. KALE KAPISI ÜZERİNDE ESKİDEN 1 KARTAL KABARTMASI VARMIŞ, BU KABARTMA SONRADAN BURADAN ALINMIŞTIR.
TAŞMESCİT CAMİİ;TARİHİ 1 CAMİDİR.
KULAKKAYA YAYLASI;ŞEBİNKARAHİSAR-GİRESUN KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BUZ GİBİ AKAN DESPUT SUYU-ÇAM AĞAÇLARI-KAYMAĞI-ETİ MEŞHURDUR.
BAYRAMŞEYH CAMİİ;TARİHİ 1 CAMİDİR.
ŞEBİNKARAHİSAR MADEN SUYU;ŞEBİNKARAHİSAR’IN TAMZARA KÖYÜNDEDİR, İLÇEYE 5 KM. UZAKLIKTADIR. SUYU MİDE-BÖBREK-BAĞIRSAK-SAFRA YOLLARI-KARACİĞER HASTALIKLARINA FAYDALIDIR, BURASI AYNI ZAMANDA 1 MESİRE YERİDİR.
TİREBOLU’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;
TİREBOLU KALESİ;TİREBOLU’NUN İÇİNDEDİR, KIYIDA YALÇIN KAYALAR ÜZERİNDEDİR. BU GÜN DEVLET DENİZ YOLLARI TARAFINDAN, DENİZ FENERİ OLARAK KULLANILMAKTADIR.
BEDRAMA KALESİ;DENİZ KIYISINDAN 15 KM. İÇERİDEDİR, HARŞİT ÇAYI’NIN DOĞUSUNDADIR. KALE ZAMANLA YIKILMIŞ VE HARAP OLMUŞTUR, KALINTILARI AYAKTADIR.
GİRESUN’UN BAZI İLÇELERİNE UZAKLIĞI;
GİRESUN-ALUCRA;131 KM.
GİRESUN-BULANCAK;14 KM.
GİRESUN-DERELİ;33 KM.
GİRESUN-EYNESİL;90 KM.
GİRESUN-GÖRELE;73 KM.
GİRESUN-KEŞAP;13 KM.
GİRESUN-ŞEBİNKARAHİSAR;118 KM.
GİRESUN-TİREBOLU;54 KM.
YORUMLAR
taşmescit camisi diye bir cami anımsamıyorum Şebinkarahisar'lı olarak verdiğiniz bilgileri çoğu yanlış ama "kurşunlu camimiz" "Taş mahallesi"nde bulunmaktadır "taşhanlar var taban ahmet ağa tarafından yaptırılmıştır
Şebinkarahisar'ın Tamzara köyü yok "Tamzara mahallesi" var
Bayramşeyh değil "Behramşah" Akkoyunlu'lardan kalma tarihi camimizdir "Avutmuş mahallemiz "de bulunmaktadır hemşehrim düzeltirseniz iyi olur saygılar