- 525 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TÜRKİYE VE SURİYE LAİK ARAP CUMHURİYETİ
TÜRKİYE VE SURİYE LAİK ARAP CUMHURİYETİ
Suriye resmi haber ajansı el Sana’nın haberine göre, Suriye’de partiler sadece Baas partisinin şemsiyesi altında seçimlere girebiliyordu.Şimdi ise 50 yıldır iktidarda olan Baas partisine rakip siyasi partiler kurulabiliyor.
Suriye resmi haber ajansı SANA’’da yer alan habere göre Siyasi Partiler Komisyonu’’nun, Suriye Demokrat Partisi adı altında yeni bir siyasi partinin kurulmasına onay verdiği duyuruldu. Haberde daha önce onayı verilen Dayanışma Partisi’’nden sonra Suriye’’de yeni kanunla kurulan ikinci parti olduğu ifade edildi. (CİHAN) 19.02.2012 Zaman Dış Haber
Suriye İçişleri Bakanı Muhammed el-Şear başkanlığında bugün istisnai bir oturum düzenleyen siyasi partiler komisyonu; ‘Ulusal Kalkınma Partisi’ adı altında yeni bir siyasi partinin daha kurulmasını onayladı.
Böylece komisyonun yeni siyasi partiler kanunu doğrultusunda kurulmasına onay verdiği siyasi partilerin sayısı 6 partiye yükselmiş oldu.
Oturumun ardından gazetecilere açıklama yapan İçişleri Bakanı ve Komisyon Başkanı Şear; komisyonun oturumunda tüm belge ve evraklarını tamamlayan Ulusal Kalkınma Partisinin talep ve evraklarını incelemesi ardından yasalar doğrultusunda teşkil edilmesine izin verdiğini söyledi.
Komisyonun yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Bakan Şear; yeni partilerin kurulması için takdim edilen evrak ve talepleri sonraki oturumlarında incelemeye devam edeceğini açıkladı. 19 Şubat 2012 Pazar / 26 Rebiülevvel 1433 İslami Davet
ŞAM – Siyasi partiler komisyonu bugün komisyon başkanı ve İçişleri Bakanı Muhammed el-Şear başkanlığında bir oturum düzenledi.
Komisyon oturumunda; merkezi Rakka ili olan ‘Demokratik Arap Dayanışma Partisi’ adı altında yeni bir partinin kurulmasını onayladı.
Böylece yeni siyasi partiler kanunu kapsamında teşkil edilen siyasi partilerin sayısı beşi bulmuş oldu.
İçişleri Bakanı Şear oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada; siyasi partiler kanunun 15. Maddesi gereğince gerekli olan bin parti üyesini temin etmemesi nedeniyle Demokrat Ulusal Dayanışma Partisine ait talebin komisyon tarafından şeklen reddedildiğini söyledi. Şubat 12 2012 SANA Web Adresi: www.sana.sy
1946 Türkiye’si görünümü veren Suriye, çok partili siyasi hayata geçerken Birleşmiş Milletlerce tanınan Temel İnsan Haklarını koruyacak hukuki, idari ve siyasi yapıyı oluşturmaya çalışmaktadır.
Türkiye, tipi demokrasi, İngiltere tipi demokrasi, İran İslam Tipi Demokrasi, Amerikan Federasyon Tipi Demokrasi, Fransa Tipi Demokrasi gibi demokrasiler görsel modellerle kolaylıkla ifade edilebilecek konumdadır.
Türkiye, İtalyan-Alman-Fransız tipi demokrasi uygulayıcısıdır. İran İslam Cumhuriyeti kendine özgüdür. Suriye, İngiltere tipi demokrasi yani sembolik krallıklı bir demokrasi seçecek olursa diğer İslam ülkeleri için alternatif bir demokrasi modelini de İslam ülkelerinde gündeme getirmiş olur.
Seçilen siyasal sistemin yaşayabilmesi, ömürlü olması için ülkenin tarihsel gelişimine, ülkenin kültür ve dayanışma oluşturduğu uluslararası topluma uygun olmalıdır. Toplumsal ve toplumlararası dayanışma, kültürel birlik varsa daha kolay olacaktır. Anayasal, siyasal, hukuksal, ekonomik ve ticari birliktelik oluşturduğu dayanışma içinde olduğu ülkelerle ilişkilerinin kopmasına sebep olacak bir siyasi rejim tercihinde bulunmamalıdır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye-İtalyan-Alman-Fransız tipi demokrasi sağlık verilir, önerilir. Ya da bu anlamda birlik içinde olduğunu düşündüğü ülkeler eşleştirmesinin sonucuna göre karar vermeli tercih oluşturmalıdır. İran İslam Cumhuriyeti dünkü dost halkın siyasal rejim tercihine saygı duymalı yardımcı olmalıdır.
Suriye’yi Temel İnsan Haklarını güvence altına alan demokratik cumhuriyet sistemini yakında kuran bir devlet olarak görmek istiyorum.
Beşir El-Esad ve Anayasa komisyonuna kolaylıklar, İslam ve Müslüman halklara hayırlara vesile olacak yeni siyasal sistem dilerim.
ABDULLAH BEDELOĞLU
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.