NİCE 35. YILLARA DURDU ŞAHİN
İlk şiir ve yazısını 1976 yılında yayınlayan Şair-Yazar Durdu Şahin, kültür sanat hayatının 35. yılını kutluyor.
Yazı hayatına ulusal gazetelerden bizim Anadolu’da başlayan ve o günden bugüne kadar BAYRAK, TÜRKİYE, YENİ DÜŞÜNCE, YENİ HAFTA, ORTADOĞU, KURULTAY, HERGÜN, SAĞDUYU, AKİT, GÜNDÜZ, YENİ ŞAFAK, ZAMAN, MİLLİ GAZETE, YENİ MESAJ, YENİ ASYA gibi Türkiye çapında dağıtımı yapılan gazetelerle, TÜRK EDEBİYATI, ÇINAR, SEVİYE, SIZINTI, DOLUNAY, ERCİYES, GÜNEYSU, GERÇEK, HASRET, TAKDİR, ORTAK ÇİZGİ, ÖĞÜT, İCMAL, , İLKYAZ, TÜRKİYE ÇOCUK, CAN KARDEŞ, MESAJ, İNSANLIĞA ÇAĞRI, SİZE, GÜLPINAR, BİRLİĞE ÇAĞRI, DİYANET ÇOCUK, GENÇLİĞİN SESİ, KIRAĞI, HAZAN, MARTI, NİZAM-I ALEM, GÖKÇEKİMİ, GENÇ KARDELEN, DİVİT SANAT, RAYİHA, HASBIHAL, YENİ HAFTA, İLKADIM, İSLAMİ EDEBİYAT, YENİ DÖNEM, TARLA, ALTINOLUK, SEMERKAND, YENİ GÜNEYSU, EDEB ve TEBESSÜM gibi dergilerde yazı, şiir, mülakat, kitap tanıtımı gibi çalışmaları yayınlanana Durdu Şahin yıllardır yazıyor.
35, yılını kutlayan Durdu Şahin ustaya DAHA NİCE 35, YILLARA DURDU ŞAHİN diyor, tanımayanlar için kısaca tanıtıyoruz.
Eğitimci, şair ve yazar. 1960 Çorum Alaca İsahacı Köyü doğumludur. İlkokulu köyünde, ortaokulu Alaca’da, endüstri meslek lisesini Çorum’da okudu. 1989 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Askerliğini yaptıktan sonra 25.11.1992 yılında İslahiye Fevzipaşa Lisesi’nde öğretmen olarak göreve başladı. Halen Çorum Alaca’da bir ilköğretim okulunda Türkçe öğretmeni olarak görev yapıyor. Evli olup iki çocuk babasıdır.
Alaca’da Alaca Belediyesi adına SEVİYE ve BİRİKİM dergilerini yayınladı. SEVİYE Dergisini Alaca Belediye Başkanı Mahmut Köksal döneminde 13 sayı, BİRİKİM Dergisini Alaca Belediye Başkanı Fuat İstanbullu döneminde 35 sayı yayınlayan Durdu Şahin, halen Alaca Belediye Başkanı Muhammet Eyvaz adına SEVİYE Dergisini iki ayda bir kuşe kâğıda ofset baskı ile yayınlamaktadır. Derginin en son olarak 9. sayısı yayınlanmıştır. Aynı zamanda Alaca belediyesi adına haftalık yayınlanan ALACA BİRLİK Gazetesinin de sanat yönetmenliğini yapan Durdu Şahin, Çorum’da günlük olarak yayınlanan ve Çorum’un en çok dağıtılan ve okunan gazetesi olan ÇORUM HAKİMİYET gazetesinde SEVİYELİ SOHBETLER isimli köşesinde düzenli olarak mülakatlarını, GERÇEĞİN IŞIĞINDA isimli köşesinde deneme türü yazılarını yayınladı.
Şiir yarışmalarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü 1985 Uluslararası Gençlik Yılı Güzel Sanatlar Yarışmasına şiir dalında katıldı, 3. seçildi. 1985 -1986 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen şiir yarışmasında 4. Seçildi. Çorum’un kültür ve sanatına katkılarından dolayı bir plaketle ödüllendirildi. Çorum Eğitim Hizmetleri A.Ş. tarafından Cumhuriyetimizin 75.yılında “97 Yılı Başarı Ödülü”ne layık görüldü. 1993 yılında Osmaniye’de düzenlenen 3.Güneysu Şiir Şölenini onurlandırdığı için bir,1996 yılında Çorum Belediye Başkanı Prof. Dr. Arif Ersoy tarafından Çorum’un kültür ve sanatına katkılarından dolayı bir, 1998 ve 1999 yılında Alaca Belediye Başkanı Mahmut Köksal tarafından belediye tarafından düzenlenen Türk Halk Müziği Ses Yarışmalarına katkıları anısına iki, Alaca Belediye Başkanı Fuat İstanbullu tarafından Alaca ve Alaca kültürüne hizmetlerinden dolayı bir, 2001 yılında Alaca İlçe Müftüsü Naim Arınık tarafından Alaca’nın kültür ve sanatına kazandırdıklarından dolayı bir, 2010 yılında Alaca kültür ve sanatına katkılarından dolayı Alaca Belediye Başkanı Muhammet Eyvaz bir, AK Parti Alaca İlçe Başkanı Ümit Tokgöz tarafından bir ve 2002 yılında Halk Ozanları Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Gazi Barışcan tarafından âşıklık geleneğine ve halk âşıklarına her zaman yakın durduğu için bir olmak üzere çeşitli plaketler verildi. Alaca Kaymakamlığı tarafından oluşturulan İlçe Yıllığı Hazırlama Komitesi Üyesi arkadaşlarıyla Alaca Kaymakamı Mustafa Ayhan yönetiminde “Geçmişten Geleceğe ALACA” isimli eseri hazırladığı için takdirle ödüllendirildi.
Bugüne kadar Bahaettin Karakoç tarafından hazırlanan DOLUNAY ŞİİR GÜLDESTESİ ve Arif Ay tarafından hazırlanan TÜRK EDEBİYATINDAN ÇOCUKLARA ŞİİRLER (Ankara–2001) isimli antolojilerde ikişer şiiri yer aldı. Yine Bahaettin Karakoç, Mustafa Tatçı ve Hüseyin Özbay tarafından hazırlanıp Milli Eğitim Bakanlığı yayınları arasında neşredilen ŞİİR BURCUNDA ÇOCUK (İstanbul -1993) isimli antolojide iki şiiri var. Merhum Hasan Ali Kasır tarafından hazırlanan GURBET ŞİİRLERİ (İstanbul–1997) antolojisinde bir, ÇOCUK ŞİİRLERİ (İstanbul–2000) isimli antolojisinde üç şiiri yayınlandı. Ali Yakıcı tarafından hazırlanan YUNUS EMRE ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİ’nde de bir şiiri yer aldı.
Elazığ Valiliğince hazırlanan BAYRAK ŞİİRLERİ antolojisinde bir şiiri neşredildi. Abdülmecit Oyman tarafından hazırlanan DİLE GELİR ANADOLU ( Yozgat–1994) isimli antolojinin MİLLİ TÜRKÜLER bölümünde iki şiiri okuyucunun istifadesine sunuldu. Gündüz Aydın’ın yayınladığı EN GÜZEL ÇOCUK ŞİİRLERİ (İzmir–2003) isimli antoloji de bir şiiri yayınlandı. Tuzla Belediyesince yayınlanan GÜL ŞİİRLERİ (İstanbul–1999) antolojisine iki şiiriyle konuk oldu. Mehmet Toprak tarafından hazırlanan ve Kültür Bakanlığı Yayınları arasında 1998 yılında neşredilen “KÜLTÜR GENÇLİK DERGİSİ GENÇLİĞİN SESİ MAKALELER BİBLİYOGRAFYASI” isimli eserde “Panaroma” adlı şiiri okuyculara duyurulmaktadır. Mustafa Miyasoğlu tarafından yazılan SANAT ve EDEBİYAT KONUŞMALARI (Ankara-1999) isimli eserde de sayın Mustafa Miyasoğlu ile gerçekleştirdiği bir konuşma yer alıyor. Dünya çapında bir ansiklopedi olan BÜYÜK BİYOGRAFİ ANSİKLOPEDİSİ’nin GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KİM KİMDİR (Whos Who ın Türkey) maddesinde yer alabilmesi için doldurması gereken bir form aldı.Ayşe Avcı isimli bir öğrencisi tarafından DURDU ŞAHİN HAKKINDA NE DEDİLER adlı kendisini tanıtmaya yönelik bir de kitapçık ile Çorum’da yayınanıp Türkiye çapında dağıtımı yapılan KİLİM dergisi tarafından “ÇORUMUN KÜLTÜR VE SANAT ELÇİSİ DURDU ŞAHİN ÖZEL SAYISI ile Alaca’da haftalık olarak yayınlanan Alaca Lider Gazetesi tarafından “ DURDU ŞAHİN ÖZEL SAYISI/ Şair ve Yazarlıkta 30 Yılı Armağanı” özel sayısı yayınlandı.Ayrıca İhsan Işık tarafından üç cilt hazırlanan TÜRİYE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ ile yine İhsan Işık tarafından 10 cilt olarak okuyucuya sunulan “ Resimli ve Metin Örnekli TÜRKİYE EDEBİYATÇILAR VE KÜLTÜR ADAMLARI ANSİKLOPEDİSİ biyografisine yer verdi.
Yozgat şair ve Yazarlar birliği tarafından çeşitli katılım belgeleri ile ödüllendirilen, Türkiye yazarlar Birliği üyesi olan ve halen ANTOLOJİ.COM ile EDEBİYAT DEFTERİ.COM isimli çok kaliteli bir sitede yazı ve şiirlerini yayınlayan Durdu Şahin hakkında bugüne kadar İsmail Hakkı YILANLIOĞLU, Niyazi Yıldırım GENÇOSMANOĞLU, Bahaettin KARAKOÇ, Abdurrahim KARAKOÇ, Mustafa MİYASOĞLU, Prof. Dr.Celal TARAKÇI, Prof Dr. Mustafa ÖZBALCI, Prof. Dr.Seyit Mehmet ŞEN, Ali Hikmet FIRAT, Prof Dr. Ali Fuat BİLKAN, Doç. Dr.Şaban SAĞLIK, Mustafa ÖZÇELİK, A.Vahap AKBAŞ, M.İlyas SUBAŞI, Özcan ÜNLÜ, Lokman Erdoğan, Murat ÖZÜLKE, Abdurrahman ŞEN, M.Halistin KUKUL, Arif EREN, Bestami YAZGAN, Cevat AKKANAT, Aziz KARACA, Mahmut Riyad BAKIR, Abdülkadir GÜLER, Nazir AKALIN, Tayyib ATMACA, Ali Rıza BAYZAN, Cüneyt CANDAN, Sadettin KAPLAN, İdiris AYDIN, Selçuk YURDAKUL, İbrahim Hakkı MİHNETOĞLU, Kerim ÖZBEKLER, Abdülkadir OZULU, Hasan YILDIRIM, Lokman ERDOĞAN, Camalettin GÜRPINAR, M.Murat ÖZÜLKE, Osman AYTEKİN, Sıddık ELBİSTANLI, Muhterem ŞAHİN, Mahmut KÖKSAL, İsmail FIRAT, Mustafa AYHAN, Fuat İSTANBULLU, Zeki GÜL, Salim KANAT ve İlhami ERDOĞAN) v.b kişiler tanıtıcı yazılar yazdılar. Mehmet Akif AK, Dilaver CEBECİ, Arif AY, Prof. Dr. Yaşar ÜNLÜ, Olcay YAZICI, Dr. Hasan Ali KASIR, Ali ÇOLAK, Arif DÜLGER, Celalettin KURT, Metin DEMİRCİ, Mustafa UÇURUM, Murat SOYAK, vb. onlarca tanınmış şair, yazar da hakkındaki güzel düşüncelerini mektupla ilettiler.
Bazı gazete ve dergilerde “Tek başına bir ordu gibi çalışan şair-yazar” (Gündüz Gazetesi,9 Haziran 1997,s.10), “Gönüllü sanat elçisi” (Akit Gazetesi,22 Haziran 1997,s.11),“Üretken ve paylaşan Durdu Şahin” (Maraş’ın Sesi, 2 Eylül 1997.Sayı:7460,s.6),“Çorum’un edebiyat sevdalısı” (Türkiye Gazetesi,10.06.1997,s.10), “Oldukça gayretli ve üretken bir arkadaş” (Gençlik Dergisi, Sayı:75.Mayıs-1998),“Edebiyat aşığı”, (Selami Yıldırım, Gündüz Gazetesi, 22 Haziran 1998, s. 11), “Seviyeli edebiyatçı Durdu Şahin” (Mahmut Riyat Bakır, Gündüz Gazetesi,5 Mayıs 1999,s.6.), “Türk Edebiyatı için bir kazanç” (Türkiye Gazetesi, 24 Mart 1995,Kültür ve Sanat Sayfası), “Tebrik ve teşekkürü hak eden bir sanat eri”, (Yaşar Kaplan, Akit Gazetesi, 9 Haziran 1996.s.2), “Bu Durdu Şahin çok yaman adam” (Cüneyt Candan, İcmal Dergisi,Yıl:13, sayı:155,Temmuz 1996), “Her zaman Kalemi genç kalan bir şair”, (Sadettin KAPLAN,Türkiye Çocuk Dergisi,Yıl:16,Sayı:41,s.36), Türkiye’deki bütün şairlerin gayretinden ve samimiyetinden heyecan duydukları bir şair Durdu ŞAHİN”, “ (M.Murat Özülke, Kilim Dergisi,Yıl:2 (1998), s. 31. ), “ Kilim dergisinin elinizde tuttuğunuz Durdu Şahin Özel Sayısı, bir vefanın, bir samimiyetin, sözün özüyle bir medeniyet hışırtısının bizlerin kalbinde bulduğu karşılığın yankısıdır.” (Lokman Erdoğan, Biraz Vefa Efendim, Biraz Vefa. Kilim Dergisi, Durdu Şahin Özel Sayısı. Sayı:11-12,Eylül - 2002,) gibi güzel sözlerle anlatılan Durdu Şahin’in sırasıyla yayınlanan eserleri şunlardır:
SEVGİ PINARI (Şiir) 1986)
KUTSAL SEVDA (Şiir) 1988
KAR ÇİÇEĞİ (Şiir) 1990
BİR DEMET ÇİÇEK (Şiir) 1992
P.Safa,C.Meriç ve Attila İlhan’ın Eserlerinde BATI (Araştırma) 1994
GÜLŞENDE HASBİHAL (Mülakat) 1995
KUŞLUK VAKTİ (Şiir) 1997
Türk Aydınının Gözünde OKUMAK, YAZMAK ve DÜŞÜNMEK (Mülakat) 1997
Gül Yağmuru (şiir) 2005
35 yıldır sanat, edebiyat ve kültüre hizmette sınır tanımayan ve şiirleriyle, yazılarıyla çok kimsenin takdirini kazanan Durdu Şahin ustaya daha nice sağlıklı, sıhhatli, başarılı ve şiirli ömürler diliyorum.
Saygılarımla...
DURAK YİĞİT