- 3386 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
BURSA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...
KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR
CEM SULTAN TÜRBESİ;FATİH SULTAN MEHMET’İN KÜÇÜK OĞLU CEM SULTAN’IN YATTIĞI TÜRBEDİR, MURADİYE SEMTİNDEDİR. FATİH SULTAN MEHMET ÖLDÜKTEN SONRA AĞABEYİ 11.BEYAZIT İLE GİRİŞTİĞİ TAHT MÜCADELESİNİ KAYBEDEREK 1483 YILINDA PERİŞAN 1 VAZİYETTE RODOS ŞÖVALYELERİNE SIĞINMIŞ, 1 MÜDDET BURADA BULUNDUKTAN SONRA İTALYA-FRANSA-AVUSTURYA’DA ZAMAN ZAMAN SİYASİ MÜLTECİ, ZAMAN ZAMAN 1 REHİNE GİBİ OSMANLI İMPARATORLUĞU’NA KARŞI KOZ OLARAK KULLANILMIŞTIR. EN SONUNDA ZEHİRLENEREK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR, CENAZESİ BURSA’YA GETİRİLEREK BU TÜRBEYE GÖMÜLMÜŞTÜR. TÜRK MOTİF VE ÇİNİLERİ İLE MEYDANA GETİRİLMİŞ OLAN BU TÜRBE GÖRÜLMEYE DEĞERDİR, CEM SULTAN İLERİ GÖRÜŞLÜ AYDIN 1 ŞEHZADE İDİ.
SULTAN 1.MURAT TÜRBESİ;1360-1389 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 3.OSMANLI PADİŞAHI 1.MURAT’A AİTTİR, KOSOVA’DA SAVAŞ SONRASI 1 SUİKASTLE ÖLDÜRÜLEN 1.MURAT’IN CENAZESİ OĞLU SULTAN BEYAZIT TARAFINDAN BURSA’YA GETİRİLMİŞ VE YAPILAN BU TÜRBEYE KONMUŞTUR. TÜRBE’NİN 1741 TARİHİNDE TAMİR EDİLDİĞİ KAPI ÜZERİNDE YAZILIDIR, 1855 DEPREMİNDEN SONRA 1 TAMİR DAHA GEÇİRMİŞTİR. TÜRBE İÇİNDE 1.MURAT’IN TORUNU SÜLEYMAN ÇELEBİ-OĞLU YAKUP ÇELEBİ’NİNDE MEZARLARI MEVCUTTUR. BU TÜRBE İÇİNDE 8 KABİR VARDIR, MISIR SULTANI BERKOK TARAFINDAN BU TÜRBE İÇİN GÖNDERİLEN KUR’ANI KERİM BURSA TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ’NDE BULUNMAKTADIR.
1.MURAT CAMİİ;1367 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, TEK MİNARELİ 1 CAMİDİR. MEDRESESİ İLE AYNI YAPI İÇİNDEDİR, CAMİ İÇİNDE BİZANS SÜTUN BAŞLIKLARI KULLANILDIĞI GÖZE ÇARPMAKTADIR.
KARAGÖZ HACIVAT ANITI;BURSA’NIN ÇEKİRGE SEMTİ’NDE BULUNMAKTADIR, ULU CAMİ’NİN YAPIMI SIRASINDA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞAN KARAGÖZ VE HACIVAT MUZİPLİK YAPIP CAMİ İNŞAATINI GECİKTİRDİKLERİ İÇİN PADİŞAH TARAFINDAN BAŞLARI KESTİRİLEREK ÖLDÜRÜLMÜŞLERDİR. DAHA SONRA PİŞMAN OLAN PADİŞAH’A 1 USTA BUNLARIN DERİDEN YAPILMIŞ ŞEKİLLERİNİ PERDE ARKASINDAN OYNATARAK VE SESLENDİREREK KENDİSİNİ ÜZÜNTÜDEN KURTARMIŞ, OYUN DAHA SONRA GİDEREK YAYILARAK BU GÜNKÜ PERDE OYUNU HALİNİ ALMIŞTIR.
SÜLEYMAN ÇELEBİ MEZARI;
ATATÜRK MÜZESİ;X1X.Y.Y.BAŞLARINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, AHŞAP VE ZARİF 1 GÖRÜNÜŞE SAHİPTİR. ATATÜRK, BURSA’YA GELDİĞİNDE BURADA KALMIŞTIR. BU NEDENLE BURASI ORJİNAL EŞYALARI İLE BİRLİKTE ATATÜRK MÜZESİ OLARAK TANZİM EDİLMİŞ VE 29 EKİM 1973 TARİHİNDE ZİYARETE AÇILMIŞTIR.
ARKEOLOJİ MÜZESİ;BURSA KÜLTÜR PARK’I İÇİNDEDİR, İÇİNDE ANTİK VE ETNOĞRAFİK ESERLER SERGİLENMEKTEDİR.
18.Y.Y.OSMANLI EVİ MÜZESİ;
MURADİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ;ÇELEBİ SULTAN MEHMET’İN OĞLU SULTAN MURAT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, İÇİNDE HAN-İMARET-MEDRESE-MESCİT-TEKKE İLE FATİH SULTAN MEHMET’İN DOĞDUĞU EV VARDIR. 1447 YILINDA YAPILAN CAMİ’NİN BOYU 150 METRE, ENİ 60 METRE CİVARINDADIR.
BURSA KALESİ;ROMA VE BİZANS DEVİRLERİNDEN KALMADIR, ETRAFI UÇURUMLARLA KAPLIDIR. KUZEY KISMI DÜZLÜK OLDUĞUNDAN BURAYA YAPILAN KALE DUVARLARI ÇİFT OLARAK İNŞA EDİLMİŞTİR, DIŞ KISIMLARDA BULUNAN BURÇLAR VE 5 KÖŞELİ KULELER OSMANLI DEVRİ YAPILARIDIR. ORHAN GAZİ’NİN BURSA’YI FETHETMESİNDEN SONRA BURÇ VE DUVARLARIN TAKVİYE EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR, BURSA KALESİ’NİN 4 KAPISI VARDIR. BUNLARIN İSİMLERİ;YER KAPI-ZİNDAN KAPI-SALTANAT KAPI-KAPLICALAR KAPI’SIDIR.
ORHAN GAZİ TÜRBESİ;1281-1362 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 2.OSMANLI PADİŞAHI ORHAN GAZİ’YE AİT OLAN TÜRBE İÇİNDE AYRICA OSMAN GAZİ’NİN HANIMI NİLÜFER HATUN, OĞLU KAZIM BEY İLE KIZI FATMA SULTAN’IN DA KABİRLERİ BULUNMAKTADIR. TÜRBE İÇİNDE TOPLAM 21 SANDUKA VARDIR, 1615-1790-1808 TARİHLERİNDE 3 DEFA ONARIM GÖREN TÜRBE 1855’TE Kİ DEPREMDEN SONRA ABDÜLAZİZ DEVRİNDE YENİDEN TAMİR GÖREREK BU GÜNKÜ ŞEKLİNİ ALMIŞTIR. TOPHANE SEMTİNDEDİR, GİRİŞ KAPISINDA BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE’Sİ OTOBÜSLERİNİN YOLCU İNDİRİP BİNDİRDİKLERİ 1 DURAK VARDIR VE BURADAN BURSA KUŞ BAKIŞI GÖRÜNMEKTEDİR.
OSMAN GAZİ TÜRBESİ;OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN KURUCUSU OSMAN GAZİ’YE AİT OLDUĞU GİRİŞ KAPISI ÜZERİNDE Kİ 1863 TARİHLİ TAMİR KİTABESİNDEN ANLAŞILMAKTADIR, 1855 DEPREMİNDEN SONRA TAMAMEN YIKILMIŞTIR. ASLINA UYGUN OLARAK ABDÜLAZİZ TARAFINDAN YENİDEN YAPTIRILMIŞTIR, OSMAN GAZİ BURSA ALINDIKTAN SONRA VASİYETİ ÜZERİNE GÜMÜŞLÜ KÜMBET OLARAK BİLİNEN ESKİ 1 BİZANS ŞAPELİNİN YERİNE İNŞA EDİLEN BU TÜRBEYE GÖMÜLMÜŞTÜR. SEDEF KAKMALI MUHTEŞEM BİR LAHİTTE YATMAKTADIR, BURSA’YA GELENLERİN EN ÇOK ZİYARET ETTİKLERİ YERLERDEN BİRİSİDİR. TOPHANE SEMTİ’NDEDİR, ÖNÜNDE SÜREKLİ OLARAK BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT BELEDİYE OTOBÜSLERİ GEÇMEKTEDİR VE KAPI KARŞISINDA YOLCU İNDİRİP BİNDİRDİKLERİ 1 DURAK VARDIR, BURADAN BURSA’YI KUŞ BAKIŞI SEYRETMEK MÜMKÜNDÜR.
ULU CAMİ;1400 YILINDA YILDIRIM BEYAZIT TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, CAMİ İÇİNDE Kİ 4 KÖŞE PAYELER ÜZERİNDE 20 KUBBE VARDIR. HEPSİNİN ÜZERİ KURŞUNLA ÖRTÜLÜDÜR, HER GECE 7 KANDİLLE AYDINLATILMAKTADIR. XV11.Y.Y.DA 70 ÖĞRETİCİSİ, 2.000 ÖĞRENCİSİ OLAN BÜYÜK 1 ÖĞRENİM YERİ GÖREVİ YAPMAKTAYDI. İLK YAPILDIĞINDA BURSA ŞEHRİ AŞAĞIDA, CAMİ DAĞ ETEĞİNDE İDİ. BU GÜN İÇİN KENTİN TAM ORTASINDA KALMIŞTIR, BURSA’YA GELENLERİN İLK ZİYARET ETTİKLERİ TARİHİ VE TURİSTİK CAMİLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR.
ATATÜRK ANITI;
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ;
YEŞİL CAMİ;BİR ZAMANLAR YEŞİL İMARET DİYE ANILAN BU CAMİ’Yİ ÇELEBİ SULTAN MEHMET 1419-1421 YILLARI ARASINDA YAPTIRMIŞTIR, BEYAZ MERMERDEN YAPILMIŞ 2 KUBBESİ VARDIR. BOYU 108, ENİ 80 METRE CİVARINDADIR. MİHRAP VE MİNBERİ ÇOK GÜZELDİR, SAĞINDA VE SOLUNDA GÜZEL NAKIŞLAR MEVCUTTUR. KIBLE YÖNÜNDE 1 KAPISI VARDIR, RİVAYETE GÖRE BU KAPI 3 YILDA TAMAMLANMIŞ VE YAPICISI BU İŞ İÇİN 40.000 ALTIN ALMIŞTIR. KUBBE İLE MİNARE TACININ YEŞİL VE SIRLI ÇİNİLERLE KAPLANMIŞ OLMASI, GÜNEŞ VURUNCA ZÜMRÜT GİBİ PARLAMASI NEDENİ İLE YEŞİL CAMİ ADI VERİLMİŞTİR. ORTASINDA GÜZEL 1 ŞADIRVANI MEVCUTTUR.
YEŞİL TÜRBE;1387-1421 YILLARI ARASINDA YAŞAMIŞ OLAN 5.OSMANLI PADİŞAHI ÇELEBİ SULTAN MEHMET’İN YATTIĞI BU TÜRBENİN, İNŞAATI 11.MURAT ZAMANINDA TAMAMLANMIŞ OLUP İÇİNDE AYRICA ÇELEBİ SULTAN MEHMET’İN DADISI VE ÇOCUKLARININ DA KABİRİ BULUNMAKTADIR. YEŞİL TÜRBE’NİN MİMARI HACI İVAZ PAŞA’DIR, MİMARİSİ-AHŞAP İŞÇİLİĞİ ÇOK GÜZELDİR. GİRİŞ KARŞISINDA YER ALAN ÇİNİ MİHRAP 15.Y.Y.MİMARİSİNİN SANAT VE TEKNİĞİ KONUSUNDA NE KADAR İLERİ OLDUĞUNU ZARİF BİR ŞEKİLDE GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR. BURSA’YA GELEN TURİSTLERİN EN ÇOK ZİYARET ETTİĞİ TÜRBELERDEN BİRİSİDİR, BAŞKA YERLERDEN BU TÜRBE NE KADAR GÜZEL GÖRÜNÜYORSA. TÜRBEDEN DE BURSA’NIN DİĞER KISIMLARINI GÖRMEK O KADAR GÜZELDİR, TÜRBE YEŞİLLİKLER İÇİNDE 1 YERDEDİR.
EMİR SULTAN CAMİİ;
YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ;YILDIRIM BEYAZIT ZAMANINDA İNŞAATINA BAŞLANMIŞ, MUSA ÇELEBİ ZAMANINDA BİTİRİLMİŞTİR. 1855 DEPREMİNDEN SONRA TAMİR EDİLMİŞTİR, MERMER İŞÇİLİĞİ İLGİ ÇEKİCİDİR. CAMİNİN YANINDA YILDIRIM BEYAZIT’IN REVAKLI TÜRBESİ İLE BÜYÜK 1 MEDRESE BULUNMAKTADIR.
KAPALI ÇARŞI;1492 YILINDA ÇIKAN BÜYÜK YANGINDAN SONRA ÖZELLİĞİNİ YİTİRMİŞSE DE, KAPLADIĞI ALAN VE KONUM İTİBARİ İLE İLK YAPILDIĞI BİÇİMİNİ KORUMAKTADIR. XV11.Y.Y.DA EVLİYA ÇELEBİ BURSA’YI ZİYARET ETTİĞİ YILLARDA BURADA 9.000 DÜKKAN BULUNDUĞUNU YAZMIŞSA DA BU RAKAM ABARTILIDIR, BU RAKAMIN 900 OLMASI LAZIMDIR. EVLİYA ÇELEBİ BURSA KAPALI ÇARŞISI’NIN HALEP VE EDİRNE’DE Kİ ALİPAŞA ÇARŞISI’NA DENK GELDİĞİNİ DE ÖNE SÜRMÜŞTÜR, 4 DEMİR KAPISI BULUNAN KAPALI ÇARŞI’NIN İÇİNDE BU GÜN HER TÜRLÜ MALIN ALINIP SATILDIĞI 5.600 DÜKKAN BULUNMAKTADIR.
TELEFERİK;BURSA İLE ULUDAĞ ARASINDA ÇALIŞMAKTADIR, TELEFERİĞİN BULUNDUĞU ALANDAN BURSA’YI KUŞBAŞI SEYRETMEK MÜMKÜNDÜR.
ULUDAĞ MİLLİ PARKI;2543 METRE YÜKSEKLİKTEDİR, KIŞ SPORLARI VE KAYAK İÇİN İDEAL 1 YERDİR. BURSA’NIN İÇİNDEN TELEFERİKLE BURAYA 15 DAKİKADA ULAŞILMAKTADIR, ULUDAĞ’A KARAYOLU İLE GİTMEKTE MÜMKÜNDÜR VE YAKLAŞIK 1 SAAT SÜRMEKTEDİR. ULUDAĞ’DA YETERİ KADAR OTEL-MOTEL-LOKANTA VARDIR, YAZ-KIŞ GELEN TURİSTLERİN İLGİ GÖSTERDİĞİ 1 YERDİR.
BURSA FUARI;HER YIL 7-31 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA AÇILMAKTADIR, TİCARİ-SINAİ-ZİRAİ-KÜLTÜREL ÜRÜNLERİN TANITILMASI İÇİN FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR. İÇİNDE FUAR HARİCİ YAZ-KIŞ PİKNİK YAPMAK-EĞLENMEK İÇİN GAZİNO-LOKANTA-PARK VB. GİBİ TESİSLER VARDIR, FUAR İÇİNDE AYRICA HER YIL 7-12 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA BURSA FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR.
KESTANE ŞEKERİ;BURSA’NIN KESTANE ŞEKERİ DÜNYACA ÜNLÜDÜR, BURSA’DA Kİ TATLICI DÜKKANLARINDA 250-500-1000 GRAMLIK PAKETLER HALİNDE SATILMAKTADIR.
KAPLICALAR;BURSA 1 KAPLICALAR DİYARIDIR, BURADA Kİ KAPLICALAR GENELLİKLE ÇEKİRGE SEMTİ’NDEDİR VE OTEL İÇLERİNDE BULUNMAKTADIR. BU OTEL VE MOTELLERİN BAZILARININ İSİMLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR; SERVİNAZ OTELİ-ÖZHAYAT OTELİ-YILDIZ OTELİ-YEŞİL YAYLA OTELİ-HÜSNÜ GÜZEL OTELİ-GÖNLÜ FERAH OTELİ-SEVİM OTEL-ÇEKİRGE PALAS OTELİ-YEŞİL BURSA OTELİ-ŞİFA OTELİ-İKBAL OTEL-İMREN OTELİ-ADA PALAS OTELİ-İSTANBUL OTELİ-PARK OTEL-ESKİ KAPLICA OTELİ-YENİ KAPLICA OTELİ-KARA MUSTAFA OTELİ-KÜKÜRTLÜ KAPLICA OTELİ.
BURSA’NIN ÇEVRESİNDE Kİ PİKNİK VE MESİRE YERLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;KARA PINAR-İNKAYA ÇINARI-KİREÇ OCAKLARI-ULUDAĞ YOLU.
BURSA FOLKLORU DÜNYACA ÜNLÜDÜR;EN ÖNEMLİLERİ ARASINDA KILIÇ KALKAN EKİBİ-MEHTER TAKIMI-KARAGÖZ VE HACIVAT OYUNU ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLEBİLİR. BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ, İL BAZINDA Kİ BÜTÜN KÜLTÜREL FAALİYETLERDE ÖNEMLİ 1 YERE SAHİPTİR VE SANATÇILARI HER ZAMAN DESTEKLEMEKTEDİR. BELEDİYE’NİN BU KONUDA SANATÇILARA KUCAK AÇTIĞI BÜYÜK BİR KURULUŞU VARDIR VE BURSA’NIN ORTASINDA YER ALAN VE BURSA BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ’NE AİT OLAN TEYYARE KÜLTÜR MERKEZİ BİTİŞİĞİNDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR.
MUDANYA;BURSA’YA 31 KM. UZAKLIKTADIR, DENİZİ VE PLAJI İÇİN ÇEVRE HALKI YAZ AYLARINDA BURAYA AKIN EDER. BURGAZ VE TRİLYE SAHİLLERİ MEŞHURDUR, BALIK YEMEK İSTEYENLER İÇİN ÇOK SAYIDA LOKANTA MEVCUTTUR.
GEMLİK;BURSA’YA 30 KM. UZAKLIKTADIR, GEMLİK ZEYTİNİ İLE DÜNYADA ÜN YAPMIŞTIR. ZEYTİNLERİ KÜÇÜK ÇEKİRDEKLİ, BOL ETLİDİR. DENİZİ VE PLAJLARI İÇİN YAZIN ÇEVRE İNSANLARININ TERCİH ETTİĞİ DENİZ VE SAHİLLERE SAHİPTİR. KUMLA VE KURŞUNLU SAHİLLERİ MEŞHURDUR, BALIK YEMEK İSTEYENLER İÇİN 1 ÇOK LOKANTA VARDIR.
ORHANGAZİ;BURSA’YA 48 KM. UZAKLIKTADIR,
ORHANELİ;BURSA’YA 65 KM.UZAKLIKTADIR,
İZNİK;BURSA’YA 88 KM.UZAKLIKTADIR, İLÇEDE BİZANS DÖNEMİNDEN KALMA AYASOFYA KİLİSESİ VARDIR. ORHAN GAZİ DÖNEMİNDE CAMİYE ÇEVRİLMİŞTİR. 1222 YILINDA YAPILAN SURLARDA İZNİKTEDİR, 245 BURCU MEVCUTTUR. İZNİK, ÇİNİLERİ İLE ÜNLÜ 1 BURSA İLÇESİDİR. ROMA VE BİZANSLILARDAN KALMA ŞEHİR DUVARLARI-İSTANBUL KAPISI-YENİŞEHİR KAPISI-LEFKE KAPISI İSİMLİ 3 KAPISI OLAN ROMA VE BİZANS DEVRİNDEN KALMA ŞEHİR KAPILARI-ROMA İMPARATORU TRAİANUS ZAMANINDA YAPILMIŞ OLAN TİYATRO-M.S.1V.Y.Y.DA 1 KİLİSE OLAN VE SONRADAN CAMİYE ÇEVRİLEN VE YAPILAN KAZILARDA RENKLİ TABAN MOZAİKLERİ İLE SIVA ALTINDA KALAN BAZI FREKSLER’E SAHİP OLAN VE 7.KONSÜLÜN TOPLANDIĞI AYASOFYA CAMİİ-1378-1391 YILLARI ARASINDA YAPILAN MERKEZ KUBBELİ-ZENGİN 1 TAŞ İŞÇİLİĞİ OLAN-MİNARESİ YEŞİL KAKMA TUĞLALARLA SÜSLENMİŞ YEŞİL CAMİ-1422 YILINDA 11.SULTAN MURAT’IN KAYINBİRADERİ MAHMUT ÇELEBİ TARAFINDAN YAPTIRILAN MAHMUT ÇELEBİ CAMİİ-1368’DE YAPILAN NİLÜFER HATUN İMARETİ-1332’DE YAPILAN HACI ÖZBEK CAMİİ-XV.Y.Y.DA YAPILAN ÇANDARLI HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ-X1.Y.Y.DAN KALMA KİLİSE YIKILARI İZNİK’TE GEZİLİP GÖRÜLECEK TARİHİ VE TURİSTİK MEKANLARDIR.
KARACABEY;BURSA’YA 67 KM.UZAKLIKTADIR, TÜRKİYE’DE SOĞAN’IN EN ÇOK VE EN GÜZEL YETİŞTİRİLDİĞİ 1 İLÇEDİR.
KEMALPAŞA;BURSA’YA 87 KM. UZAKLIKTADIR, KEMALPAŞA TATLISI İLE DÜNYADA ÜN YAPMIŞTIR.
İNEGÖL;BURSA’YA 44 KM. UZAKLIKTADIR VE GÜNEY DOĞUSUNDADIR, KÖFTESİ ÇOK ÜNLÜDÜR VE LEZZETLİDİR. İLÇE ÇEVRESİNDE YAPILAN KAZILARDA M.Ö.111 BİN YILINA AİT ÇANAK-ÇÖMLEK BULUNMUŞTUR, XV.Y.Y.DA YAPILMIŞ OLAN İSHAKPAŞA CAMİİ-MEDRESE VE TÜRBESİ VARDIR. ORTAKÖY’DE X1V.Y.Y.DA YAPILAN KERVANSARAY MEVCUTTUR, ÜNLÜ OYLAT KAPLICALARI BU İLÇE SINIRLARI İÇİNDEDİR.
YENİŞEHİR;BURSA’YA 56 KM. UZAKLIKTADIR VE DOĞUSUNDADIR, İLÇEDE X1V.Y.YDAN KALMA SİNANPAŞA CAMİİ VARDIR.
KELES;BURSA’YA 64 KM. UZAKLIKTADIR,