- 757 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kişisel Gelişim ve Hitabet
KİŞİSEL GELİŞİM VE HİTABET
Sevgili Kişisel gelişim Yolcusu,
İnsanlar güzel konuşan insanları gördükçe çoğunlukla kendilerini küçümseyerek güzel konuşan insanların bu alışkanlıklarının doğuştan gelen bir özellik olduğunu zannederler. Halbuki iyi hatip olmak, kişisel gelişimi önemsemek, genel kültürü yüksek olmak ile ve çalışma ve çaba ile elde edilir.
Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu kardeşim,
İlkokul çocukları arasına baktığımız zaman, en çok soru soran, en çok sorulara cevap veren çocukların hem güzel konuştuklarını hem de genel kültürlerinin yüksek olduğunu görürüz. Soru sormaktan hoşlanan ve soru sorulduğu zaman cevap vermek için can atan bu çocuklar hem özgüveni yüksek olan hem de özgüvenin verdiği cesaretle konuşan ve konuştukları da çok zaman doğru olan insanalardır. Bu insanların çoğunun ilerideki hayatlarında hem başarılı hem güzel konuşan ve sözü dinlenen insanlar olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.
Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,
Güzel şeylerden bahseden ve karşısındaki insanalar üzerinde güzel imaj bırakan insanlara soracak olursak çoğunun ilk başlarda konuşmakta bile zorlanan insanlar olduğunu anlayabiliriz. Hatta bir çok güzel hatiplerin ilk başlarda kekeme olduklarını daha sonra bitmez tükenmez çabalar ile çalışarak iyi hatip olduklarını okuduklarımızdan anlamaktayız.
Değerli Kişisel Gelişim yolcusu,
Duymayan insanların aynı zamanda güzel konuşamayacağı ön yargısı toplumumuzda yayığındır ve bu önyargıdır. Öyle ki hiç duymadığı halde çok okuyarak ve okuduklarını da özümseyerek ve konuşmalarını ayarlayarak güzel konuşmayı öğrenerek konferanslar veren insanlara bile rastladık. Ona çok insan derlermiş ki “ Sizin işitme engelli olduğunuza inanmadık . Hiç işitmeyen insan böyle güzel konuşur mu?” O da “ İnanmazsınız ama gene de onu dinlersiniz işte” diyerek espri yapmaktan da geri kalmazmış.
Sevgili Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,
Kişisel gelişim ömür boyu sürecek bir yolculuksa insan bu yolculukta hem güzel yazmayı hem de güzel konuşmayı çabalayarak öğrenebilir. Özellikle ilköğretim öğretmenleri çocukları eleştirmeden severek ve onları anlayarak yanlışlarını da fark ettirmeden onlara anlatarak hem onların sevgisini kazanabilir hem de yıllarca hatta ömür boyu öğrencileri tarafından hatırlanan, aranan öğretmenler olurlar. Bu güzel hatip olmak işte bu yüzden önemli. Gönüllere hitap eden ve insanların sevgisini kazanan öğretmen ve imamlar hiç unutulmazlar.
Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu,
Güzel iz bırakan konuşmalarda hatipler içten hitap ederse ve gereken bilgisi varsa, konuşma yaptıkları toplulukların psikolojisini iyi bilerek onlara sevgi gösterirlerse o zaman o toplulukta o konuşmadan alacağı bilgi ve anlatılmak isteneni fazlası ile alarak o konuşmadan faydalanmış olur.
Değerli Kişisel Gelişim yolcusu Kardeşim,
Öyle insanlara rastlamaktayım ki, hem gelişmek istediklerini söylerler, hem de gelişmiş ve güzel hatip olmuş güzel şeyler anlatan insanlardan ya kaçarlar ya da onunla alay etmeye bakarlar. Halbuki amaç öğrenmek ise buna ulaşmak için de yapılması gereken güzel konuşan insanlara rastladıkları zaman onlar ile muhatap olarak , onlara sorular sorarak , onların bilgisini almaya bakarlar. Onlardan kaçmak özgüven zafiyetidir. Kaçan insanı Kimse kovalamaz ve kaçan insanlar her zaman yalnızlıklardan ve insanların kendilerini anlamadıklarından yakınmalarından rahatça tanıyabiliriz.
Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu,
İnsanlar ile iş yapabilmek ve onları ikna edebilmek güzel konuşma ile elde edilen bir şeydir ve insanlardan güzel konuşan insanlara güven veren insanların işleri her zaman rast gider. Ama dayatma ile isteklerini gerçekleştirmek isteyen insanlardan herkes kaçar. Mesela bir insan karşısındakine “ Bana yardım ederseniz sevineceğim, bana yardım edebilir misiniz ?” diye sorması mı daha etkili olur? Ya da “ Bana yardım etmen lazım ben sana geçmişte yardım etmiştim hatta istersen sana yardım ederim” gibi emir veren, itici bir konuşma mı daha etkilidir? Tabii ki sevgi ile hitap edilen konuşmalar etkili olur. Bu yüzden güzel hitap etmesini bilen insanlar hayatta hem sözü dinlenen hem de işlerini rahatça yaptıran insanlar olurlar.
Değerli Kişisel Gelişim yolcusu dostum,
Karşısındaki insanı anlamaya değil de, ona dayatarak emir vererek veya onun zaaf yönlerini kullanarak ondan faydalanmaya bakan insanlar işlerini yaptıramadıkları gibi itici olurlar. Buna kendilerinin sebep olmadıklarını zannederler Hep karşısındaki insanı suçlayarak kendilerinin haklı(!) olduklarını ispatlamaya kalkarlar. Tabii ki kimse haksız olduğunu kabul etmek istemez. Sadece kişisel gelişimine önem veren ve doğru sözlü insanlar kendi yanlışlarını görür ve kendi yanlışlarını güzelce anlatan insanlara kızmak yerine onlara daha sık ziyarette bulunmanın ve onların dostluklarını kazanmanın yollarını ararlar çok zaman.
Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,
Kişisel Gelişim merakla başlar. Okuyarak devam eder. Sonunda sabırla devam edilerek olgunlaşır. Kendisini geliştirmiş insanlar ile sohbet edilerek daha da olgunlaşması sağlanır ve bu konuşmalardan asla usanılmaz. İnsan bu gelişim yolculuğunda yolun hemen başında usanarak arkadaşlarına uyup, türlü bahaneler ile yolculuğu yarıda bırakırsa o zaman ilerde çok pişman olabilir.
Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu,
Bana çok insan gelip de “ Bizde sizin gibi gelişmek istiyoruz, bize de yol gösterin, dergi verin okuyalım. Kitap verin okuyalım diyen insanlar yolun hemen başında usanarak hemen pes etmekteler. Ya da bir iki kitap okumak, bir iki dergiyi okuyormuş gibi yaparak ama anlamayarak, anlamadığı zaman anlayana sormayarak gelişme olmaz. Tabii ki böyle yapanlar hayal kırıklıklarına uğrar. Ama sabredenler “ sabreden derviş muradına ermiş” misali çevresinde dinlenen, aranan ve değer verilen insan olmanın sevincini yaşarlar her zaman.
Değerli Kişisel Gelişim Yolcusu Kardeşim,
Samimi doğru ve yerinde kullanılan kelimeler ile yapılan hitabetler her zaman hedefine ulaşırlar ve insanları etkilerler .İş dünyasında başarının yolu çok çalışmak değil, insanlar ile etkili ve verimli iletişim kurmak ile onları gerçek manada sevgi ile davranışlarımızın samimiyeti, sözlerimizin sevgi gücü ile daha çok verimli çalışmaya teşvik etmek ile elde edilir. Bir kurumda insanların çoğunun suratı asıksa büyük ihtimal ile başlarındaki insanın da suratı asıktır. Bunun için atalarımız boşuna “ At sahibine göre kişner” diyerek bizlere öğüt veren sözler bırakmamışlardır boşuna.
Değerli Kişisel Gelişim yolcusu Kardeşim,
“Söz uçar yazı kalır” diyerek yazmanın önemini atalarımız her ne kadar belirtmiş olsa da okumayı sevmeyen bir toplumun ferdi olarak etkili hatip olmanın yani sözün gücünü de bilerek çevremizi etki altında bırakmak istiyorsak öfkemizi yenerek çevremizdeki insanlara sevgi ve etkili sözler ile her zaman gelişmeleri için sözlü ve sözsüz iletişimde olmamız istenen ve beklenen davranışlardır. Siz de gelişmek, iz bırakmak ve değerli insanlar olarak anılmak istiyorsanız hayata bu pencereden de bakmak zorundasınız .
Gelişim yolculuğunda bu yazıyı okuyarak bir adım daha ileri giden sizi candan kutluyor ve ilerde sizin de etkili bir hatip olmanızı candan diliyorum.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.