KALKINMA AJANSLARI
KALKINMA AJANSLARI
Haber toplama ve yayma işiyle uğraşan kuruluş anlamına gelen AJANS, bir ticari kuruluşu tanıtmak ve kuruluşla ilgili bilgileri yaymak amacını güder. Ülkelerin olduğu gibi , Ülkeler arasında bilgi ve haber akışını sağlayan uluslararası haber ajansları da bulunmaktadır. Radyo ve televizyonlar, yazılı ve görsel basın ve her alanda yönetim kadrolarında bulunanlar bu bilgiler ışığında günü ve geleceği yönlendirmeye bakarlar…Haber ,kalkınma, tanıtma gibi alanlarda ajanslar kurulmakta.
Son yıllarda gelişen teknolojiler ve artan bilgi akışına insanların bireysel ve toplumsal olarak yetişmelerine zamanları yetersiz kalmakta , bilgi ve teknoloji insandan önde gitmektedir. Bu noktada eğitim ön plana çıkmaktadır. Eğitim almış, ön ve temel bilgileri almış bir avuç insan dünyaya şekil ve yön vermektedir.
Kaynakları, insan ve bilgi gücünü planlı ,bilinçli ve verimli kullanmak gerekmektedir. İnsana, topluma ,doğaya ve tarihe ait enerji güçleri verimli kullandığı ölçüde kalkınma ivme kazanmakta, aksi takdirde yan gelip yatan insan gibi kaynaklar, bilgiler ve teknolojiklerde bir köşe alıcısını ve kullanıcısını beklemektedir.
Bu noktada örgütlenmenin önemi ve önceliği ortaya çıkmakta ve ulusal ve bölgesel kalkınma ajansları gündeme taşınmaktadır. Türkiye bu alanda geçte kalsa son zamanda buna öncelikle yer vermeye başlamıştır.
Özel ve kamu kurum ve kuruluşları arasında , kaynaklar ,insan, bilgi ve teknolojiler başta olmak üzere işbirliğini ,dayanışmayı koordinasyonu ve verimliliği sağlayarak kalkınmaya hız kazandırmak için ULUSAL ,BÖLGESEL VE YEREL KALKINMA AJANSLARI önem ve öncelik kazanmıştır.
Bu arada illerde kurulan kalkınma ajansları giderek çoğalmaktadır. bir örnek olarak , YOZGAT KALKINMA AJANSI’nın da kurulması ve projelere, programlara, bilgi ve teknolojilere ışık tutarak öncelik etmesi önem kazanmaktadır.
Yerel kalkınma ajansları bölgesel bir itici güç olarak, kurum ve kuruluşlara kalkınma projeleri üretmeli, bu kalkınma ajansı, yerel tüm oda, borsa, vakıf, dernek ve gönüllü sivil toplum örgütleri yanında il valiliği, belediye ve üniversitelerce desteklenmelidir. Özellikle üniversiteler yerel kalkınma ajanslarına çok yararlı olacak projelere katkı ve destek vermelidir.
Merkezi hükumet yerel kalkınma ajanslarına her türlü yardım yanında maddi kaynaklar ayırarak destek vermelidir. Kalkınma kırsal kesimden başlamazsa bir ülke kalkınmış sayılamaz. Yıllardır bu söylenir uygulamaya gelince ortada hiçbir şey görülmez. Artık halkın vergi kaynakları yine halka yatırım olarak yansıtılmalı ki kalkınma olsun. Hep merkezi yerlere aktarılan kaynaklar ülkede sosyal ve ekonomik adaletsizlik yaratırken işsizlik, anarşi gibi sosyal sorunların yanında yönetim sorunları da ortaya çıkmakta ve kaynaklar boşa harcanmaktadır. Hedef insanın huzuru, sağlığı, eğitimi ve mutluluğu ise kalkınmaya öncelik verilmelidir.Aklı, bilim ve teknoloji birlikte, insan ve toplum için kullanıldığı zaman aşılamayacak engel yoktur. Bir bilgelik beyiti şöyledir :
“Kimsesiz kimse yok, herkesin var bir kimsesi / Kimsesiz kaldım, yetiş, ey kimsesizler kimsesi."
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Sayın Yahya AKSOY,
Türkiye'de bildiğim kadarıyla 26 -veya 28- kalkınma Ajansı var.
Büyüklüklerine bakılarak bir kaç ilin birleştirilmesi şeklinde organize olmuşlar.
Şimdilik, söylediğiniz gibi kaynakları birleştirirerek daha verimli çalışmayı -bölgeye hizmet götürmeyi- hedeflemekteler. Ve bildiğim kadarıyla AB tarafından da desteklenmektedirler.
Bununla birlikte; Bu kuruluşların, mevcut idari yapılanmadan vazgeçilerek, ilerde oluşturulacak Eyalet sisteminin alt yapısını oluşturacağı şeklinde görüşler de var. Bu konuda bilgieriniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim.
Yazınız sebebiyle sizi kutlar, saygılarmı sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
ipekyolu
Çok yerinde yorumlarınız,değerli öngörünüz ve kuşkunuz ve özellikle
bu konulara yakın ilginiz ile duyarlılığınız her türlü takdirin üzerindedir.
Kalkınkınma ajansı ve benzeri konuları ilerde eyalet vs. sistemleri için alt yapı oluşturacağına dair kaygılarınız çok ayrıntılı tahlil gerektiği için köşeme sığmaz. Ekonomik ve sosyal kalkınma plan ve projeleri ayrışma yerine bağlılığı ve bütünlüğü destekler diye değerlendiriyorum. Bu projeler AB kaynaklarınca da desteklenmektedir.
Esas art niyetlere bilerek yada bilmeyerek destek olanlar ele alınmalı ve karşı önlemlerle halkı bilinçlendirip bilgilendirerek-olaylarlardan ders alarak- yanlış ile doğruyu ortaya koymnanın yarar sağlayacağını düşünmekteyim.
Selamlarım ve en iyi dileklerimle sağlıklı günler dilerim.