- 818 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TÜRK EVLADI NAZIM HİKMET
Nazım Hikmet, baba tarafından da, ana tarafından da topluma bir çok tanınmış insanlar veren bir ailedendir. Babasının babası, şair Nazım Paşa da, zevcesi de İstanbul’ludur.
Babası ittihatçılar devrinde Matbuat Müdürlüğü ve Hamburg Başşehbenderliği yapmış Hikmet Beydir.Hikmet Bey, gazete idare müdürlüğü ve nihayetinde, Kadıköy’de, Süreyya Paşa Sinemasının müdürlüğünü yapmıştır.
Şairin asıl ana tarafında pek önemli askeri ve siyasi kişiler, ilim ve sanat adamları vardır.
Annesinin büyük babası Mustafa Celalettin Paşa,, Borjenski soyadlı bir Polonyalıdır. Lakin Slav ırkından değil, Gagavuz’dur.Yani Türkçülükte üzerlerinde çok durulan Hıristiyan Türklerden. Bu zat henüz Polonya’dayken Türkçeyi türlü lehçeleriyle bilen Türkoloji bilgini, askeri mühendis ve topoğrafya ressamıdır. Bir gruba katılıp yurda gelir. Müslüman olur ve Ömer Paşanın kızı Saffet Hanımla evlenir. Bu evlilikten ünlü dilci Enver Paşa doğar. Enver Paşa türkçeye özelliğini kazandırma savaşının ilk önderlerindendir. Önemli vazifelerle, Hindistan’da, Çin’de, Japonya’da bulunur. Fakat asıl Tiesalya’daki Galas komutanlığiyle anılır. Son devrinde Erenköy’de özel okul açmış çok talebe yetiştirmiştir.
Bu güzel insan, Nazım Hikmet’in annesi ressam Celile Hanım’ın keza güzel tablolar yapan Sara Hanımın babasıdır. Enver Paşanın Mehmet Ali isimli, pek istidatlı, mühendis, ressam ve şair oğlu, çocuk yaşta gönüllü olarak Balkan harbinde hizmet etmiş, Çanakkale’de de şehit düşmüştür. Nazım Hikmet, bilhassa bu dayısının etkisi altındadır.
Nazım Hikmet’in anne soyundan bir büyük babası da, Mısır ordusunun isyanına karşı kumandanlık eden Dağıstanlı Hafız Paşadır.
Kurtuluş Savaşı kumandanlarından General Ali Fuat Cebesoy annesinin teyzesinin oğludur. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı olan avukat Mehmet Ali Aybar, annesinin teyzesinin torunudur. Şair avukat Oktay Rıfat, teyzesinin oğludur.
Nazım’ın aile tablosunu tamamlamak için, ün almış ve üzerinde etki yapmış eniştelerini de sıralamak gerekir.
Hareket Ordusunu Selanikten İstanbul kapısına kadar getiren Hüseyin Hüsnü Paşa . İttihattçılardan İzmir valisi Rahmi Bey; Ali Fuat Cebesoy’un babası İsmail Fazıl Paşa ki, Nazım’da şairlik yeteneği bulunduğunu keşfeden bu zattır.
Nazım Hikmet’in büyük anneleri arasında Çerkes kadınları vardır.
Doğumunun 110. yılında bu güzel insanı saygıyla selamlıyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.