- 1710 Okunma
- 8 Yorum
- 0 Beğeni
İYİ DİNLEYİCİ MİSİNİZ?
‘Söz gümüşse,sükût altındır.’
diye boşyere söylememiş atalarımız.Baya tanıdık bir atasözüdür.Hepimiz iyi biliriz ama!
Gerçekten bilirmiyiz acaba? : )
Çok iyi bildiğimiz gibi Kıymetli Ecdadımız,biz torunlarına örnek bir felsefe sunmak için birçok değerli söz miras bırakmışlardır.Gerçi o ataları ne kadar hak eden torunlarız orası bilinmez ya…Neyse şu anda derdimiz başka. ; )
Anlamını çözmeye çalıştığımızda,içinde kaybolmamak mümkün değil de,biz şu anda lazım olan pencereden bakalım.İçeri yabancı hava girmesin değil mi?
Efendim benim bu sözden anladığım şudur.
‘Eğer biliyorsan konuş,adam sansınlar.Bilmiyorsan sus,efendi diye ansınlar.’
Tabi ki Sevgili Atalarımız bu güzel sözleri öyle çok düşünmüşlerdir ki,hemen hemen hepsi,bir tecrübe vadisinden geçmiştir.Derin derin düşünülmüştür üzerlerinde.İsterseniz bu emeğe saygı duyalım,biz de derin düşünelim.
Söz gümüşse….
Konuşmak iletişimdir.İnsanoğluna verilen en nadide yeteneklerden biridir.Biliyorsak,paylaşmamız gerekir.Çünkü bilgi,kişinin tekbaşına yaşamaması gereken bir zenginliktir.Elbette biliyorsak…Bildiğimizi sanıyorsak değil!Öyle ki bilgi ve hitabet pozisyonu yüksek bir insan,toplumda önemli bir yer edinebilir.İnsanları anlayabilir;kendini onlara anlatabilir.Bu da iletişimi kuvvetlendirir.Saygının önemli noktada başladığının resmidir.
Yine ne denilmiş? İnsanlar konuşa konuşa,hayvanlar oynaşa….? Pardon; koklaşa koklaşa anlaşırlarmış… : )
Neyse ben konuşmaya devam edeyim en iyisi… : )
Sûkut altındır…
Efendim,burada da diyor ki bize;bilmiyorsan sus kardeşim.Saçma sapan konuşupta batma.Millet seni az buçuk adam zannediyor zaten,bu fakirlikten de geri kalma bari.Yapabileceğin en iyi şey bu.Susmak! Böyle yaparsan belki,bir şeyden anlamaz ama efendi biridir derler hakkında. : )
Şaka bir yana da,hakikaten boş konuşmaktansa susmak daha iyidir.Bazen bildiğimiz konular konuşulurken de susmak gerekir.Ortama ve saygıya bağlı hallere göre değişim gösteren bir ilim bu da.Yani susmanın da değeri vardır ve susmakta insana bir şeyler kazandırır…
İşte gele gele en çarpıcı noktaya geldik.Ana temaya şimdi giriyorum.
---------Heeey! Sen,ordaki…Bak duyuyorum sesini.’Oh çok şükür Yarabbi,sonunda konuya girebildi’ felan diyosun.Kızıyorum ama. : )------------
Efendim,benim takıldığım canalıcı nokta da burada yatıyor.Bizim insanlarımız malesef,bu ‘sükût altındır’ meselesini idrak edemiyorlar.Sanırım idrak yolları enfeksiyonu.Ben bundan şüpheleniyorum yani. : )
Bu söz söylendi de,eğer konuşamayacaksan,millete bön bön bak mı denildi yahu!
Dinleyeceksin.Dinleyeceksin ki,bir şeyler öğreneceksin.Konuşmuyorsan,bir sözün yoksa,olamıyorsa eğer;bari dinle de kutuya bir şeyler at be kardeşim.Öyle ‘sarı kızın,kara trene baktığı gibi’ bakarsan insanlara ve etrafına,bunun altınlığı nerde kaldı ki? : )
Ecdad diyor ki; ‘Söz gümüşse,sükût altındır.’ Sen bundan ne anladın da,hamburgerle kurufasulye piyazı yemeye kalkıyorsun?
Ne alaka yani? : )
Kısaca özetlemek gerekirse,değinmek istediğim,altını çizdiğim konu şu efendim.Sükût altındır,evet çok doğru.Ama bahsi geçen bu altın,nasıl bir dinleyici olduğunuzla alakalıdır.Dinlediğiniz konudan kişiliğinize ve bilginize neler kattığınıza bağlıdır.Yani altının değeri sizin dinleme şeklinize bağlıdır.Biliyorsunuz ki altının da ayar derecesi vardır…
24 ayarlık bir konuşmacı ve de dinleyici olmanız dileklerimle…
Bu arada ben de doğruları ne kadar bildiğimin farkında değilim.Kusura bakmayın.Bazen böyle dil kemiğimin eklem romatizmaları tutuyor.En iyisi susmak… : ))
Saygı ve Sevgilerimle.
Hoşçakalın…
; )
YORUMLAR
Sayın l.a.c.i.v.e.r.t demişsiniz ki;
İnsan bir sözle anlatmak yerine susarak ifade edebilirse kendini, bak sarı kızdan bahsetmiyorum, susarak ifade etmek bir direnç, bir tepki şekli.
Konuşupta kolayına kaçmak yerine, suskun kalıp en büyük tepkiyi koy ortaya ve sabrın davranışının değerini artırsın.
Ben de zaten yazım da demişim ki;
Şaka bir yana da,hakikaten boş konuşmaktansa susmak daha iyidir.Bazen bildiğimiz konular konuşulurken de susmak gerekir.Ortama ve saygıya bağlı hallere göre değişim gösteren bir ilim bu da.Yani susmanın da değeri vardır ve susmakta insana bir şeyler kazandırır…
......................................................................
Burda bir nebze haklılık var tabi ki.Susmakta bir tavır veya ima şeklidir.Yalnız bunun ölçüleri bizde gizlidir.Yine dediğim gibi,iletişim tek kişilik değildir.Biz belki susarak birşeyler anlatmaya veya tavır takınmaya çalışabiliriz.Lakin bu iletişim sitilinde,karşıdakinin düşüncelerimizi tamamen veya kısmen anlamasını bekleyemeyiz.Bu yüzdendir ki,insanlar arası en iyi iletişim şekli konuşmaktır.
Ayrıca,gülücük sayısı ile rant sağlama gibi bir kaygım da yok!Bu yazı bana ait olduğu gibi,gülücükler de bana aittir.Ben sadece bu tebessümleri,yazımı okuyan sevgili arkadaşlarıma armağan ediyorum.
Herkes,gülüp gülmemekte özgürdür. :)
Okuduğunuz ve kıymetli eleştirilerinize layık gördüğünüz için teşekkürü borç biliyorum.
Saygılarımla...
----------------------------------------------------------Mustafa Tuncer CANSEVEN----------------------
YağMuRun İzİ tarafından 1/7/2008 10:47:03 AM zamanında düzenlenmiştir.
En hassas olduğum konulardan birine değinmişsiniz.Buna benzer bir yazım vardı.Yayınlamışmıyım diye baktım.Yayınlamamışım.
Dinlemeyi bilmeyen insanlardan çok müzdaribim.Ağzı olan konuşuyor da kulağı olan zahmet edip dinlemiyor.Bu konuda yazacaklarım çok uzun süreceğinden iyisimi en kısa zamanda yazımı yayınlayayım.
Bizim insanlarımız malesef,bu ‘sükût altındır’ meselesini idrak edemiyorlar.Sanırım idrak yolları enfeksiyonu.Ben bundan şüpheleniyorum yani.
Bunu çok sevdim doğru teşhis katılıyorum.
Peki;
İnsan bir sözle anlatmak yerine susarak ifade edebilirse kendini, bak sarı kızdan bahsetmiyorum, susarak ifade etmek bir direnç, bir tepki şekli.
Konuşupta kolayına kaçmak yerine, suskun kalıp en büyük tepkiyi koy ortaya ve sabrın davranışının değerini artırsın.
Diye olaya yaklaşmış olmaz mı atalarımız ?
(Bir de yazı ne kadar mizahi bir üslup barındırırsa barındırsın, gülme ifadelerinin sayısı(smiley) o yazıdaki gülünçlüğü artırmaz. )
bunlar fikr-i özüme aittir, hatalı ise affola.
hürmetle.