KEMALİZM-1
Emperyalizm-Kapitalizm olsun, sosyalizm olsun, ya da üretim hedefli olsun, tüketim hedefli olsun, hiçbir modelin tek başına insanlığa huzur getirmesi mümkün değildir.
Esasında toplumlardaki hakim sınıf ile ezilen sınıf arasındaki çatışmaları simgeleyen bu görüşler, kendilerinden yararlanmasını becerebilmiş bir açıkgözler (ya kapitalistler, yada bürokratlar) grubu yaratıyorlar, bunlarda diğer insanlara dünya hayatını zindan ediyorlar.
Liberal Sistem, %20’lik bir azınlığın yararına işlemektedir. Halk çoğunluğunu ise durgunluğa ve yoksulluğa terk ederek, gerçek bir büyümeye dayanmamaktadır. Bu sistemde, demokrasi sosyal gerilemeye bağlı olarak aşırı kırılgandır. Egemen güçlerce salık verilen formüller – ticaret eşyası olarak görülen tarımsal toprağın özelleştirilmesini hızlandırarak- bildiğimiz yığınsal göçe yol açmaktadır. Modern endüstriyel gelişme bu aşırı işgücünü sindirememekte, bunlar da gecekondu bölgelerinde toplanmaktadırlar.
Liberal sistemin sosyal kurbanlarının olumlu, bağımsız, radikal ve tutarlı bir alternatif oluşturmaya muktedir olup olmadıkları tartışmalıdır. Emperyalist güç odakları arasındaki çıkar çatışmasının sona erdiği iddiası da temelden yoksundur.
Eylül 2008 çöküşü sistemin yarattığı bir krizdi. Krize yol açan kapitalizmin malileşmesi, kapitalist oligopolün (takım tekelinin) bir tercihiydi. Ekonomi ve toplumlar üzerindeki hâkimiyetlerini sürdürebilmek adına bu tercihi sürdürmek zorundaydılar ve kapitalizmi krizden krize sürükleyecek olan bu yapıdan geri dönüşleri söz konusu olmayacaktı.
Son on yılda kapitalizm büyük değişim yaşamıştı. Sermayenin merkezileşmesi kırk yıl öncesine kıyasla benzersiz boyutlara ulaşmıştı. Oligopol kapitalizmi ekonomik yaşamın tüm alanlarında egemen olmuştu. Bu nicel değişim emperyalizme yeni bir nitelik kazandırmıştı.
Bu şu demekti, eskiden emperyalizm daima çoğul olarak anılır ve kendisini söz konusu emperyalist güçlerin sonu gelmeyen çatışmaları ile gösterirken, bugün takım tekelcilerin (oligopolün) tek özne halinde kolektif emperyalizminden söz etmek gerekmekteydi. Bu Mali emperyalizmin günümüzde ulaştığı boyut: Çağdaş kapitalizmin malileşmesini niteleyen olay, para ve mali piyasalarındaki yatırımların genişlemesi deyiminde yatmaktaydı.
Tarihte eşi benzeri olmayan bu genişleme bir çeyrek asır önce ivme kazanarak, dünya gayrisafi yurtiçi üretiminin yaklaşık 50 trilyon dolar, uluslar arası ticaretinde 15 trilyon dolar olmasına karşılık, para ve mali piyasalardaki yıllık işlem hacmini 2000 trilyon(tera) doların üzerine taşıdı. Bugün, kapitalizmin çok ileri derecede merkezileşmiş bir biçimini yaşıyoruz. Bu dönemde takım tekelleri (oligopoller) yani dünyadaki yaklaşık 50 sermaye grubu ve onların çevresindeki 1000 kadar grup tüm sistemin stratejik noktalarını kontrol ediyor ve temel meselelerde kararları veriyor. Finansal sistemin düzensizleştirilmesine ihtiyaç duyan ve bunu talep eden de zaten bu oligopollerdir.
Piyasa Ekonomisi, hayali bir sistemin teorisidir. Gerçek Kapitalist Sistemde bu teori çalıştırılamaz. İktidarlar, felaketin sorumluluğunu bankalara ve mali kurumlara yüklemeye çalışmaktadırlar. Ancak, malileşme aslında tümüyle oligopollerin işine yaramıştır ve karlılıklarının %40’ı sadece mali işlemlerden kaynaklanmıştır. Ve bu oligopoller aynı zamanda reel üretim ekonomisinin hakim sektörlerini ve mali kurumları denetim altında tutmaktadır. Mali oligopollerin hakimiyeti ekonomiyi bir sermaye birikimi krizine mahkum etmekte, bu da hem talep krizi (tüketim azlığı) hem de verimlilik krizine neden olmaktadır. Artık oligopollerin hizmetinde olan mevcut güçlerin (üçlü ülke hükümetleri ABD, AB ve Japonya) aynı malileşme sisteminin çizgiye sokulmasından başka projeleri yoktur.
Bunların, sistemi eski haline geri çevirebilmeleri çok zor olacaktır. Bunun için iki koşulu yerine getirmeleri gereklidir.
Birinci koşul, sisteme gereken ölçüde likidite sağlanması ki, bu astronomik düzeylerde, 2 trilyon dolar civarında olmalıdır.
İkinci koşul ise, bu para aktarmanın mağduru olan kesimlerin, yani daha fazla işsizlik ve resesyonla, maaşların düşmesi, emeklilik maaşlarının azalmasıyla karşı karşıya olan kesimlerin, şimdi olduğu gibi, mücadele düzeylerinin zayıf ve bölünmüş halde kalmasının sağlanmasını gerekli kılıyor. Ancak bu gerçekleşse bile, birkaç yıl ya da birkaç ay içinde tekrar bir finansal çöküşün yaşanması kaçınılmaz olacaktır.
Üçlü ülke hükümetleri Ekim 2008 öncesine dönmeyi başarsalar da başaramasalar da süreç çalışanların reel ücretleri aleyhine sonuç verecektir. Çalışanlar şimdiden tepkilerini gösteriyorlar ve daha da çok gösterecekler. Bugünkü temel siyasi soru, mevcut sistemin sosyal kurbanlarının olumlu, bağımsız, radikal ve tutarlı bir alternatif oluşturmaya muktedir olup olmadıklarıdır.
Tarım sorunu gelecekte üçüncü dünya ülkelerinde her zamankinden daha fazla önem kazanacaktır.
Halkçı ve ulusalcı bir kalkınma modeli, üçüncü dünya ülkeleri için tek seçenektir. Toplumun demokratikleşmesine ve sosyal ilerlemeye bağlı ulusal ve halkçı alternatif, emekçi sınıfları bütünleştirici bir kalkınma perspektifini de içine almalı ve bir kırsal kalkınma stratejisiyle de tüm köylülerin toprağa erişimlerinin garanti edilmesi üzerine şekillenmelidir. Neticede, her biri bir krizin içine düşerek, hayatı zindan ettikleri kesim tarafından yok edilirler.
Sovyetizm çökmüştür ve sosyalistler sosyal liberalizmde birleşmişlerdir. Yine de sosyalist bakış açısından başka bir alternatif yoktur. Ne kapitalizmin alternatifi sosyalizm, ne de sosyalizmin alternatifi kapitalizmdir, bu ezilen kesimin sosyalizmin bürokrasisine ve kapitalizmin emperyalistine, kısaca “gaflet, delalet, hatta hıyanet içinde olabilecekleri bilinen” vatan batırıcılarına karşı mücadeleyle getireceği yeni sistem eski modelin yerini alır. Böyle bir yeni sistem üretilmiş midir?
Evet…
Mazlum milletlerin sosyalist olsun, kapitalist olsun emperyalist ülkelere karşı verdikleri mücadeleden doğan bu sistem Kemalizmdir…
*
Kemalizmin altı ilkeden ibaret, duragan bir ideoloji olduğunu iddia eden politikacıların aklının bir türlü alamadığı şey, Kemalizm’in bu altı ilkeden değil, sadece bir kuramdan oluşan bir DÜŞÜNCE SİSTEMİ oluşudur. O kuram, “AKILCILIK VE BİLİMCİLİK”dir. O altı ilke, bu kuramın ışığında uygulanır…
Bu kuramın ışığında İNKILAPÇILIK ilkesi, bazılarının ifade ettikleri ve uygulamaya çalıştıkları gibi ideolojik bir devrimciliği ifade etmez.
Peki, neyi ifade eder diyorsanız söyleyeyim: doğruyu ifade eder.
İki nokta arasındaki çızığa doğru denir.
Bir ucundaki noktaya liberalizm, diğer ucundaki noktaya kominizm denilen doğruya KEMALİZM denir.
Kemalizm, ne liberalist ideolojilere, ne de sosyalist ideolojilere daha yakın bir ideoloji değildir. Her ideolojiye eşit mesafede duran, kendine münhasır bir DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR. Sağındaki yada solundaki, diğer ideolojilerden, o ideolojilerin işine gelen her şeyinden yararlanır, onları kullanır ve böyle böyle kendini sürekli yeniler ve ileri taşır. İşte buna İNKILAPÇILIK denir…
“AKILCILIK VE BİLİMCİLİK” kuramının ışığında, DEVLETÇİLİK ilkesi, devletin her şeye hâkimiyetini ifade etmez. DEVLETÇİLİK ilkesi, özel ve tüzel kişilerin, devletin kalkındırılmasındaki sorumluluklarını ifade eder. Bu vatan için herkes üzerine düşeni yapmalıdır.
“AKILCILIK VE BİLİMCİLİK” kuramının ışığında, HALKÇILIK ilkesi de demokrasiyi değil; devletin, vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirmekteki sorumluluklarını ifade eder.
“AKILCILIK VE BİLİMCİLİK” kuramının ışığında, MİLLİYETÇİLİK ilkesi ırkçılığa değil, ortak kültürel yapılanmalara dayandırılır.
“AKILCILIK VE BİLİMCİLİK” kuramının ışığında, LAİKLİK ilkesi, uhrevi inançların, inanç sahipleri ya da devlet otoritesi tarafından, diğer insanlar üzerinde baskı aracı olarak kullanılmasını önlemek için düzenlenmiş kuralları düzenler.
Ve “AKILCILIK VE BİLİMCİLİK” kuramının ışığında, CUMHURİYETÇİLİK ilkesi, devletin resmi ideolojisini belirler. Devletin resmi ideolojisinin uygulanma biçimi ise KEMALİZM’dir…
*
Bakın Ulu Atatürk bu konularda neler söylemiş:
“Ne benim düşüncelerimi benimseyenler ‘Kemalist’, ne başardığımız devrimler ‘Kemalist Devrim’, ne de benim düşüncelerim ‘Kemalizm’ veya ‘Kemalist İdeoloji’ adı altında doktrinleştirilebilir.”
“Biz bir savaş kazandık, savaş alanlarında kazandığımız zaferi yaptığımız devrimlerle taçlandırdık. Daha da yapacağımız çok şey var. Ancak kazandıklarımızın ve yaptıklarımızın tümü Türk Ulusu’na aittir. Her şeyi onun zeka ve maharetine ve çalışkanlığına güvenerek yaptık, doğrusu budur.”
“Ben arkamda dondurulmuş, kalıplaşmış, değişmez doktrinler bırakmıyorum. Aksine yaptığımız ve yapacağımız doktrinlerin tümü gelişmeye ve yenileşmeye açıktır. Şayet yaptıklarımız için ‘Kemalist Devrim’ sizlere de ‘Kemalist’ denirse, benim, ulusumuzun yücelmesi ve yükselmesi için savunduğum düşüncelerim ‘Kemalizm’ adı altında doktrin olarak sunulursa, ulus bundan çok zarar görür.”
“Benim düşüncelerim hiç bir zaman kalıplaştırılamaz. Çünkü ben ulusuma medeniyeti ve onu yakalayabilmesinin yollarını gösteriyorum. Medeniyet de düne bakmakla veya günü yakalamakla elde edilemez. Medeniyet bilimin yolundan geçer. Öyleyse medeni ulusların ne doktrinlere ne de kalıplaşmış yaptırımlara ihtiyacı vardır. Benim söylediklerim ve bizim yaptıklarımız ulusumuzun medeni uluslar arasındaki yerini alması içindir. Gerçekçi, akıllı, mantıklı düşünmeyen ulusların medeni alem içinde hem yerleri hem de şansları yoktur. Medeni toplum olma şansları ise hiç yoktur.”
Atatürk; ideolojileri reddettiği gibi, O’nun sağa veya sola çekilmesi de doğru değildir.
YORUMLAR
MÜKEMMEL, SON DERECE DOĞRU, BELKİDE SIFIR HATAYLA İŞLEMİŞSİNİZ KEMALİZM'Mİ VE ONUN DAYANDIĞI ATATÜRK'ÇÜLÜĞÜ.
"ATATÜRKÇÜYÜM... BEN KEMALİSTİM.... VAHŞİ KAPİTALİZMİN KARŞITIYIM" DİYE ULU ORTA BAĞIRANLARA, FAKAT BU KONULARDA HİÇ BİR OBJEKTİF EĞLEMDE BULUNMAYANLARA, YİNE BU ÇOK DÜZEYLİ İŞLENMİŞ ÇALIŞMANIZI TEKRAR, TEKRAR OKUMALARINI HARARETLE TAVSİYE EDECEĞİM.
ÇÜKÜ BAŞLANGICI DA OLSA BU YAZINIZDA, KEMALİZMİN VAZGEÇİLMEZ GERÇEK BİR TOPLUM VE DEVLET YÖNETİM ŞEKLİ OLDUĞU ÇOK ANLAMLI VE DÜŞÜNCE MANTIĞINA ÇOK UYGUN BİÇİMDE ANLATILMIŞ KANITLARIYLA.
SOSYALİST EKONOMİK SİSTEM DEYİNCE, SADECE KOMÜNİZMİ ANLAYAN VE ÜZERLERİNE YILAN ATILMIŞ GİBİ KAÇAN SÖZDE LİBERALLERİN "LİBOŞLARIN" DA KULAKLARINA KÜPE OLSUN; DEMEKTEN DE ALAMIYORUM KENDİMİ.
ENİNDE, SONUNDA TÜM TOPLUM VE DEVLET YÖNETİMLERİ SOSYALİST EKONOMİYE DÖNECEKLERDİR. ÇÜNKÜ BU SİSTEM HİÇ BİR ZAMAN TAM OLARAK DENENMEDİ. DAHA DOĞRUSU DENENMESİNE YOZLAŞMIŞ BİR KOMÜNİZMLE ENGEL OLUNDU, VAHŞİ KAPİTALİZMİN DESTEĞİNDE. DENETİMSİZ, SINIRSIZ VE ARSIZ BU ZAMANLARIN TÜKETİM TARZI VE SİSTEMİNİN YARATACAĞI BÜYÜK YIKINTI, SONUNDA ZORUNLU OLARAK SOSYALİST EKONOMİK SİSTEMİN UYGULABMASINI ZORUNLU KILACAKTIR.
BUNUN ANLATIMI TABİİ BU KADAR SIĞ VE ÖZET DEĞİLDİR BİLDİĞİNİZ GİBİ. NEDENLERİ VE SEBEPLERİ DE ANLATMAK LAZIM, SIRASI VE ZAMANI GELDİĞİNDE. ÇÜNKÜ SİZİN GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞMALARINIZIN DAHA BİRİNCİSİNİ OKUDUM. SANKİ TÜM DÜŞÜNCEMİ YANSITMIŞSINIZ DEĞERLİ KARDEŞİM. ÇOK YARARLANDIM VE OKURKEN MÜTHİŞ DERECEDE KEYİFLENDİM, BİLENDİM.
İÇTENLİKLİ TEBRİK VE TAKTİRLERİMİ SUNUYORUM, ESENLİK VE MUTLULUK DİLEKLERİMLE SELAMLIYORUM SİZİ KEMAL BEY KARDEŞİM. KEMAL POLAT
Kemnur
ATATÜRKÇÜLÜK BİR İDEOLOJİ DEĞİLDİR. İDEOLOJİLER ÜSTÜ, TÜM İDEOLOJİLERİ DE MENFAATI DOĞRULTUSUNDA KULLANAN BİR SİSTEMDİR...BU SİSTEM AKILCILIK VE BİLİME DAYANIR...
HELE HELE DİN HİÇ DEĞİLDİR...ATATÜRKÇÜLÜĞÜN BİR DİN OLDUĞUNU İDDİA EDENLERLE, BİR DİN OLMADIĞINI İDDİA EDENLER HEP AYNI KİŞİLERDİR. KEMALİSTLERİN BÖYLE BİR İDDİASI YOKTUR, OLAMAZ. OLDUĞUNU İDDİA EDENLER, KEMALİZM KARŞITI, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE KARŞITI YOZ KİŞİLERDİR...ATATÜRKÇÜLÜK (KEMALİZM) SADECE VE SADECE TEK ŞEYDİR: "AKILCILIK VE BİLİM..."
ANLAYABİLENE ARZ OLUNUR...
Uzun süredir ulu önder Atatürk üzerine araştırmalar yapıyorum, yazılar okuyorum. Şunu özetle ifade edeyim ki; KEMALİZM asla bir ideoloji olmamalıdır. Asla yeni bir din gibi benimsenmemelidir. Atatürk hayatta olsaydı, günümüzde azınlık güçler tarafından bir ideoloji ve yeni bir dinmiş gibi uygulanan KEMALİZM'e karşı çıkar, tekelci ve ideolojik bir sisteme en başta kendisi karşı çıkardı. Kemalizm'den nemalanan malum çevrelerden de , Kemalizm'i yeni bir din, Atatürk'çülüğü bir çağdaşlaşma gibi gösteren ancak özünde bir ideolojiyi barındırıp, çoksesliliğe tahammülleri olmayan tekelci ve azınlıktaki bir zihniyetin ve Atatürk'ün adını ağızlarına kendi ideolojilerinin yaşaması için bir kalkan, bir silah olarak kullanan zavallı insanların durumlarını ve içinde bulundukları haleti ruhiyeyi gördükçe Atatürk'ün adının maksatlı olarak, çıkar için kullanıldığını daha iyi anlıyorum. Atatürk sağ olsaydı, buna en başta kendisi karşı çıkardı. Aşağıya alıntı yaptığım şu hatıratı okuyalım :
“Atatürk milletini çok sevdiği için efkarı umumiyeye de büyük ehemmiyet ve kıymet verirlerdi.
Bir gün toplanmış olan ve benim de aralarında bulunduğum bir fırka divanında, İmalatı Harbiye fabrikasında yapılan kadro dolayısıyla açıkta bırakılan amelelerin vaziyeti müzakere mevzuu olurken İsmet Paşa’nın, (İsmet İNÖNÜ) ameleyi himaye eden Recep PEKER merhuma kızarak :
“- Hakimiyet-i milliye, efkarı umumiye sözleri bir lafz-ı muraddan ve bir takım süslü kelimelerden ibarettir. Böyle bir şey yoktur.Bütün dünyada cari ve mukadder olduğu gibi mesele, okur yazar denilen ekalliyetin, okuması, yazması olmayan ekseriyeti idare etmesidir. Ekalliyet denilen okur yazarların da başlarına menfaat yularını geçirip hazine yemliğine bağladın mı, bütün idare yoluna girer ve muntazam işler! “
mealinde verdiği cevapları Atatürk duyduğu zaman ne kadar müteessir olmuş, ne kadar kızmışlardı. Bu sözlerin sarf edildiği o günlerde bir sırasına getirerek :
“- Bu gibi sözleri söyleyenler ancak memleket ve milletle alakası olmayan kimselerdir.Bir millet ki hayatı tarihten uzundur ve tarih onun menkıbeleri, zaferleriyle doludur. Varlığını ve Türklüğünü bugüne kadar muhafaza eden böyle bir millete “ efkarı umumiye yoktur!” demek, bu ne derin gaflet, ne büyük cehalettir.Memleketimizin, milletimizin başına gelen felaketlerin çoğu, bilhassa yakın tarihimizde gördüklerimiz, bu çeşit insanlar yüzünden gelmiştir.Herkes bilmeli ki millet efradı sürü halinde vesayetle idare edilemez!” diyerek ağır bir ders vermişlerdir. ( Kaynak : Kılıç Ali Anlatıyor “ Atatürk’ün Hususiyetleri” s. 54-55)
Kemnur
Muhterem Kemnur Bey, dün ve bugün yazdiginiz yazilar ilgimi cekti. En azinda insanlara, beyin
jimnastigi yaptirmaktan ziyade, düsündürmek istediginiz, muhakkak, nitelikli makale yazilarida
özünde bunu gerektirir. Bugün yazdiginiz yazi, her ne kadar; "kemalizm" basligini tasiyorsada,
sinif celiskileri üzerine formüle edilmis, ekonomik modellerin gerileme ve gelisme yazisi gibi geldi,
bana, söyle ki, "oligopolün" (takim tekeli) olaarak ifade ettiginiz yapi, tekelci burjuvazinin kendisi,
degil mi? , Dünyada ki, ekonomik yapiya baktigimizda; Eger bilimsel verilerle analiz yapma geregi,
varsa, akilda tutmamiz gereken analizin ilk basamaginda, celismeler konusuna bakmaktir. Yani
celiskiler, emperyalizm, kapitalizmin asamasidir. (yüksek asama derler....), bu yapi icerisinde ki,
ekonomik anlayis, emek+ücret= meta +kar üzerine kurulmus, sosyalist ekonomik model ( - )
(özünde uygulanmayan) kendi kendine yeterliligi amaclayan üretim modeli, bu mantikla baktigimizda, celiskiler yumagi olusuyor degil mi? celismeler kendi alternatifini, dogal olarak
kendi icinde tasir. Zitlarin birligi, sosyal olgularda, ispatlanmistir. Ama ve lakin kapitalizmin
ekonomik sarsintilari (krizi) Ben inaniyorum ki, dünyanin hic bir ulusunda kendisine payanda,
bulamiyacaktir. Ekonomik bunalim dönemleri dünde, bugünde, ezilen kesimleri her zaman karsisinda bulmustur. Afiniza siginarak burda noktalamak istiyorum. Esasinda celiskiler önemli
konu. saygilarimla.
Kemnur
Değerli Kardeşim.
Bakın Uğur Mumcu ne diyor:
"Türk vatandaşı ; İsviçre medeni kanununa göre evlenen, İtalyan ceza yasasına göre cezalandırılan, Alman ceza mahkemeleri usulü yasasına göre yargılanan, Fransız idare hukukuna göre idare edilen ve İslam hukukuna göre gömülen kişidir.
Durum böyle olunca Kemalizmi uygulama sahasına sokabilmek için öncelikle vatandaşı Türkleştirmek gerekmiyor mu? Çünkü Kemalizm demek AtaTÜRKçülük demektir.
Selam ve saygılarımla.
Kemnur
Kemnur
KAPİTALİST sistem olarak adlandırılan sistem, Günümüzde,Dünya ekonomisine yön veren ÇUŞ'ların güdümündeki hükümetler tarafından yönletilen ülkelerin, diğer zayıf ülkeleri sömürmek için (serbest piyasa ekonomisi ismini kullanarak) uyguladığı bir soygun düzeni ve doğrudan ELKOYMA VE SÖMÜRÜYE DAYANAN ZENGİNLEŞME sistemidir.
ATATÜRK’ün uyguladığı sistem ise bu soygun düzenine karşı koymadır.
Yazınızı beğenerek okudum. Tebrik eder, saygılarımı sunarım.
DİLEK YILDIZI tarafından 12/18/2011 1:09:13 AM zamanında düzenlenmiştir.
Kemnur
Kutlarım yazdıkların biryerlere birşeyler anlatır umarım saygılarımla..