Türkü Paşa
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Sevgili okuyucularım bu hafta, Erzurum’un yetiştirdiği halk müziğimizin en önemli isimlerinden birinden,Tatyan Baba veya Türkü Paşa da denilen Raci Alkır’dan bahsetmek istiyorum.
Raci Alkır 1933 doğumlu.1955 yılında Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’ne katılarak müzik hayatına başlamış,1960 yılında Erzurum Radyosu Doğudan Sesler Korosu’nda ses sanatçısı olarak görev almış ve 1980 yılında da aktif müzik hayatını bırakmış. Sanat hayatı boyunca 7 plak, 2 kaset ve en son olarak da ilahi okuduğu 1 CD yapmış.
Raci Alkır kaynak kişi ve derleyici olarak 80’e yakın eseri müzik repertuarımıza kazandırmış.Yörede “tatyan” olarak bilinen kadın, aşk, sevgili gibi temaları işleyen gazellerle ün yapmış bir sanatçımız.
Ben Raci Alkır’ı bundan yirmi yıl kadar önce bir düğünde yakından görmüştüm. O düğünde düğün sahibinin ricasını kırmayarak bir iki türkü söylemişti. Kendine has, bu davudi ses beni bayağı etkisinde bırakmıştı.Eşine nadir bulunan, insanın içini titreten , bir şelale gibi gürleyen sesti onunkisi.
Raci Alkır, Ahlattaki bir konserinde bir ara mikrofonu arızalanmış, türkülerini mikrofonsuz söylemeye başlamış. Sesini mikrofonsuz da duyurmayı bilmiş kendisini dinleyenlere. “Seyircinin dinmeyen alkışları hala kulaklarımdadır” diyor bu konseri için Türkü Paşa.
Raci Alkır’ın bugün için hak ettiği yerde olmadığı kanaatindeyim. Raci Alkır Erzurum’da değil de Avrupa’da bir şehirde doğsaydı örneğin bir Tom Jones gibi dünyaca tanınmış olur, kasetleri, CD’ leri milyonlarca kişi tarafından satın alınır, şarkıları(türküleri) insanların dillerinde marş olurdu.
Ne yazık ki kabiliyetli olmak, üstün vasıflara sahip olmak tanınmaya yetmiyor. Kabiliyet; örtünün altındaki bir elmas gibi, örtüyü kaldırmayınca elması kimse fark etmiyor maalesef. Tanıtım,reklam, sektörü de elması teşhir faaliyeti bir bakıma. Biz değerlerimizi yeteri kadar tanıtamazsak, tanınmayı, fark edilmeyi de bekleyemeyiz tabiyatıyla. Geçenlerde rahmetli olan Reyhani’nin kıymetini yeterince bilebildik mi? Buna evet diyebilecek kişi var mı acaba?
Raci Alkır sesiyle kadar kaynaklık ettiği veya derlediği kıymetli eserleriyle de takdir edilecek bir sanatçımız. Onun “Dün gece yar hanesinde, Erzurum kilidi mülkü islamın, Tutam yar elinden, Hani yaylam… türküleri klasikleşmiş ve halk müziği repertuarında güzide yerini çoktan almıştır.
Raci Alkırın en yakındığı, üzüldüğü konulardan biri artık derlemeyle uğraşan sanatçıların çok az olması. Halk müziğinin zenginleşmesi için derlemeye gönül verilmesi gerektiği inancında Türkü Paşa.
Raci Alkırın bir sözüyle yazıma son vermek istiyorum. “Erzurum benim için vazgeçilmez bir kara sevdadır” diyor Türkü Paşa. Kendisine sağlıklı bir hayat diliyorum. İyi ki varsın Tatyanın Babası, Türkülerin Paşası.
Not:09.04.2007 tarihli Erzurumda çıkan Gürses Gazetesindeki köşe yazım. Türkü paşa bu gün Allahın rahmetine kavuştu.Benzersiz bir sesi vardı.Çok özleyeceğim seni Türkü Paşa, çok.
YORUMLAR
Türkü Paşa Erzurumun ender yetiştirdiği insan öyleki halk oyunlarına türkülerine hayat veren can veren koca bir çınar belki şimdi türküler yetim kaldı ama Tatyan Babanın geride bıraktığı mirascıları elbetteki türkü paşanın bıraktığı bayrağı şerefle onurla devam ettireceklerdir...
“İnnâ Lillâhi ve İnnâ İleyhi Râciûn.” “Her Nefis Ölümü Tadacaktır." Allah mekanını cennet eylesin..Değerli ailesine ve yakın dostlarına sanat camiasına sabırlar versin.
Sezai Binici/umut_adam/Erzurum...
O seslerle büyüdüm... Bayrak gibi Ustalar vardı; bilmem kaçbin türkü bilirdiler...
Rûhumuza üflenmiş, belli ki, bir aşktır; dinlemekten, büyük keyif alıyor ve terkedemiyoruz...
Dâvûdî sesli Ustalara Rahmedler ola...
Eserinizle, Size minned duydum... Vârolun.
Selâm ederim.
kadiryeter
16.12.2011- TRABZON.
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=89464
erhanbay