Türkü Paşa
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Sevgili okuyucularım bu hafta, Erzurum’un yetiştirdiği halk müziğimizin en önemli isimlerinden birinden,Tatyan Baba veya Türkü Paşa da denilen Raci Alkır’dan bahsetmek istiyorum.
Raci Alkır 1933 doğumlu.1955 yılında Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’ne katılarak müzik hayatına başlamış,1960 yılında Erzurum Radyosu Doğudan Sesler Korosu’nda ses sanatçısı olarak görev almış ve 1980 yılında da aktif müzik hayatını bırakmış. Sanat hayatı boyunca 7 plak, 2 kaset ve en son olarak da ilahi okuduğu 1 CD yapmış.
Raci Alkır kaynak kişi ve derleyici olarak 80’e yakın eseri müzik repertuarımıza kazandırmış.Yörede “tatyan” olarak bilinen kadın, aşk, sevgili gibi temaları işleyen gazellerle ün yapmış bir sanatçımız.
Ben Raci Alkır’ı bundan yirmi yıl kadar önce bir düğünde yakından görmüştüm. O düğünde düğün sahibinin ricasını kırmayarak bir iki türkü söylemişti. Kendine has, bu davudi ses beni bayağı etkisinde bırakmıştı.Eşine nadir bulunan, insanın içini titreten , bir şelale gibi gürleyen sesti onunkisi.
YORUMLAR
Türkü Paşa Erzurumun ender yetiştirdiği insan öyleki halk oyunlarına türkülerine hayat veren can veren koca bir çınar belki şimdi türküler yetim kaldı ama Tatyan Babanın geride bıraktığı mirascıları elbetteki türkü paşanın bıraktığı bayrağı şerefle onurla devam ettireceklerdir...
“İnnâ Lillâhi ve İnnâ İleyhi Râciûn.” “Her Nefis Ölümü Tadacaktır." Allah mekanını cennet eylesin..Değerli ailesine ve yakın dostlarına sanat camiasına sabırlar versin.
Sezai Binici/umut_adam/Erzurum...
O seslerle büyüdüm... Bayrak gibi Ustalar vardı; bilmem kaçbin türkü bilirdiler...
Rûhumuza üflenmiş, belli ki, bir aşktır; dinlemekten, büyük keyif alıyor ve terkedemiyoruz...
Dâvûdî sesli Ustalara Rahmedler ola...
Eserinizle, Size minned duydum... Vârolun.
Selâm ederim.
kadiryeter
16.12.2011- TRABZON.
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=89464
erhanbay