- 578 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
nİKSAR şAHİKA pansiyonu öĞRENCİLERİNİN SORULARINI CEVAPLARKEN
NİKSAR ŞAHİKA PANSİYONUNDA BANA SORULAN SORULARI CEVAPLARKEN
Konuşma yapmaya gittiğimiz yerlerde sorulan soruları cevaplayarak sonrasında bu cevaplar kamuoyun ile paylaşmaya devam ediyorum.
SORU-Paragraf sorularını çözmek ve anlamak için ne yapmamız lazım? ( Enis Emre Seçkin-Amasya/Taşova )
CEVAP- Paragraf sorularını çözmek için cümleleri, cümleleri anlamak için de kelimeleri anlamak lazım. Hızlı okuma teknikleri öğrenen insanlar ve okuduklarını anlayarak uygulayan insanlar paragraf sorularını bir süre sonra anlamaya başlarlar.
SORU- Yazılıda düşük not aldığımızda derslere mi ağırlık vermeliyiz? Ya da daha çok mu çalışmalıyız ? ( Hakan Geyik-Aybastı/Ordu)
CEVAP- Sınavlarda nerelerde yanlış yaptığınızı tespit ederek onun doğrusunu da araştırıp öğrenerek derslere de daha dikkatli çalışarak sınavlarda daha yüksek not almaya başladığınızı göreceksiniz . Yanlışlarını değerlendirmeyen doğrusunun ne olduğuna bakmayanlar insanlar aynı soru ileri sınavlarda çıktığı zaman gene yanlış yaparlar . Yanlışlarımızın doğrusunun ne olduğunu öğrenmek ilerde aynı yanlışı yapmamızı önler.
SORU- Duyma engeliniz yüzünden vaz geçtiğiniz hayalleriniz oldu mu ? (Dursun Dursun –Zile)
CEVAP-Duyma engelli olmak ile hayallerden vazgeçmek arasında ilgi yok. Bazen olsa da vazgeçtiğimiz şeyler her zaman umutlu ve olumlu düşünmeye alıştığımızdan hayallerden vazgeçmemiz söz konusu değil. Sabreden devri muradına ermiş derler
SORU- İnsanların kaşına gözüne bakarak , saçına giyim tarzına bakarak kişiliğini tahmin etme hangi dalın özelliğidir? (Durmuş Güney-Ordu)
CEVAP- Bu bilim yüz okuma fizyonomi diye bir bilimin özelliğidir ve bu yüz okuma sanatı insan oğlu var olduğu zamandan bu yana vardır. Bende bunları kişisel gelişim dergilerinden okuyarak öğrendim. Bu konuda yazılmış kitaplar bile vardır.
SORU – Duymadığınız halde ses tonunuzu nasıl ayarlıyorsunuz ? ( Ercan Güngör- Amasya)
CEVAP- bu tamamen konuşmalarımı içimden geldiği gibi samimi olarak yapmamdan meydana geliyor.
SORU-İnsanın yaşı büyüdükçe neleri nasıl yapması gerektiğini daha iyi anlıyor. Lakin önceden kazandığı önyargılar ve çekingenlikler hep önünde engel oluyor. Bu engelleri aşmak için neler yapmalıyız.( Mustafa Sağlam-Osmaniye)
CEVAP- Bu engelleri aşmak için kendimize güvenimizin olmasını sağlamak ve geçmişimize bakarak eski hatalarımızı tekrarlamamaya çalışmak zamanla önyargılarımızın tekrarlanmasına engel olur.
SORU-Deniliyor ki, bat çağdaş uygarlığın en geliştiği yer diye ifade ediliyor. Neden batı çağdaş bir yerde doğu değil. Çağdaşlaşmak katliamı yapmak? Çağdaşlaşmak güzel mi giyinmek? Ben size şunu söylemek istiyorum. Sizce çağdaşlaşmak nedir ? Neden batı çağdaşlaşmak uygarlığın geliştiği yer olarak yorumlanıyor? (Burak Kösece)
CEVAP- Allah kumayı bize emretmiş ama batı bunu uygulayarak çağdaşlaşma adı altında gelişmiş. Çağdaşlaşmak çağın gerisinde kalmamak demek. Bunun için de millet olarak okumaya öğrenmeye ve okuyup öğrendiklerimizi uyguladığımız zaman çağdaşlaşma batıda değil bizde olacaktır.
SORU- İnsan bakış açısını kitap okuyarak değiştirebilir mi? ( Yunus Yaşar-Ankara )
CEVAP- Okumak insanın sadece bakış açısını değil, hayatını da çevresinin de hayatını değiştirebilir.Yeter ki bizler bize faydalı olacak kitapları bulup da okuyalım.
SORU- Gelişmenin temeli okumak mı bilmek midir? Dinlemek ve araştırmanın önemi yok mudur? (Mustafa Doğan-Mecitözü/çorum)
CEVAP- okumak insanı geliştirir Ama güzel şeyleri dinlemek ve gerçekleri araştırmak da insanı geliştirir. Ama günümüzde insanların yüzde 90 a yakınının boş konuştuğunu düşündüğümden okumanın daha faydalı olduğu inancındayım. Ben işitme engelimi çok okuyarak avantaja dönüştürdüm. İsteyen bunu yapar.
SORU- Ben okuldan gördüğüm kitapları 3 arkadaşım ile ortak aldım. Okuduğum kitaplardan birisi “ biz bu ülkeyi sokakta bulmadık” idi. Bu kitap Türkiye’nin başından geçen hortumları , savaşlar, haksız kazançlar askerlikler ve devletimiz üzerine oynanan oyunları anlatıyordu.Bu kitabın yazarı gibi bende dış güçlerle, ülkemizle ve devletimizle olan düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.Bunu nasıl yapabilirim. (Mahmut Dama)
CEVAP- İnsanın düşüncelerini paylaşması güzel şey bu da yazmak ile ve konuşmak ile olur insan önce güzel yazmasını ve konuşmasını öğrenmeli ki insanlar üzerinde etki bıraksın. Gazetelere yazı yazarak okuyarak bunu paylaşabilirsiniz. Ben küçük yaşta yazarak bu paylaşımı yapmaktayım. Paylaşmak güzel eylemdir.
SORU- Türk milliyetçiliği ırkçılık mıdır ? (Mahmut Dama)
CEVAP- Her insanın milliyetini sevmesi güzel şey ama milliyetçiyim deyip de yan gelip yatmadan önce eğitimimizi tamamlamak ve insanlara faydalı olmanın yollarını aramak lazım .Üstünlük taslamamak şartı ile milliyetçilik ırkçılık olmaz bence. Sevgide aşırıya kaçmamak lazım.
SORU- Bir insanın kitap okuması başarılı olmasını etkiler mi? (Serkan ÖLMEZ-TOKAT)
CEVAP – Başarılı insanlara baktığımız zaman , eğitimini tamamlamayanların bile mesleklerinde gelişmek için kitap okuduklarını ve kendilerinden daha bilgili olan insanlara değer verdiklerini görmekteyiz. Güzel seçilmiş kitapları okuyan herkes okumakla başarılı olur. Ben işitme engelli olmamın dezavantajlarını okumak ile avantaj haline getirdim.
SORU- Kütüphaneden kitap alıyorum. Ama sonradan o okumak istediğim kitaptan soğuyorum. Neden? Her konuda bir bilginiz var. Bu konuları hep okuyarak mı öğreniyorsunuz ? ( Muammer Karabulut-Tokat)
CEVAP- Okuduklarından soğuman tamamen okumayı zamanında sevmemiş olmandan meydana gelmekte. İlk başta bende sevemesem de alışınca artık bu aşk derecesine alışkanlık oluyor. Ben bilgimi tabii ki okuduklarıma borçluyum. Her gün 3 gazete ve her ay 4 veya 5 dergi takip ederim. Okumak severim.
SORU- İmkansız dediğimiz şey her zaman için imkansız mıdır? ( Ercan Güner-Amasya)
CEVAP- İmkansız diye bir şey yoktur. Bir insan bir şeyi yapmışa herkes yapabilir. İnsan yeter ki istesin.
SORU- Bir insanın kendisini geliştirmesi için okuması gerekir. Peki okumanın dışında insan kendini nasıl geliştirebilir? ( Okan Çelikoğlu-Ankara/Pursaklar)
CEVAP- İnsan okumayı sevmiyorsa, okuyan ve araştıran insanlar ile sık sık sohbet ederek, onlara merak ettikleri konularda sorular sorarak, konferanslara giderek, okulda hocalarını ciddi dinleyerek okuyamamanın eksiklerini tamamlayabilirler.
SORU- Okumak iletişim kurmayı kolaylaştırır mı (İlkay Kanbolat-Amasya )
CEVAP- okumak hem düşünmeye, hem güzel konuşmaya hem yazmaya hem de iletişim kurmaya kolaylık sağlar. Kitap okumakla özgüven elde eden şahıs daha çok insanla iletişim kurmaya başlar. Bu konuda kişisel gelişim dergileri yazılar yayınlar. Bir Kişisel Gelişim Dergisini 1 sene okursanız gelişimi fark edersiniz
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.