- 1536 Okunma
- 11 Yorum
- 0 Beğeni
İsmail'i Aşkla Allah'a Adayacak İbrahim miyiz?
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Kurban; iman, takva, itaat ve teslimiyet imtihanıdır. Kurban, İsmail’i aşkla Allah’a adayacak İbrahim olabileceğimizi kanıtlama imtihanıdır…
Sonra gelenler arasında ona (hayırlı ve şerefli bir isim) bıraktık. İbrahim’e selam olsun. Biz, ihsanda bulunanları böyle ödüllendiririz. Şüphesiz o, Bizim mü’min olan kullarımızdandır. (Saffat Suresi, 108-111)
Hz. İbrahim (as)’ın güzel ahlakı, Allah’a imanındaki samimiyeti, tevekkülü gibi, itaatindeki derinlik, gösterdiği sadakat ve kararlılık Kur’an ayetlerinde övgüyle anlatılır. Kuşkusuz bu güzel özellikler her müminin sahip olması gereken üstün ahlak özellikleridir.
Sonsuz güç sahibi Rabb’ine halisane teslimiyeti, Hz. İbrahim(as)’a büyük bir iman gücü kazandırmıştır. “Gerçek şu ki, İbrahim (tek başına) bir ümmetti … (Nahl Suresi, 120) ayetindeki ifadeyle, O(as), tek başına bir ümmettir; bir ordudur.
İyilik yaparak kendini Allah’a teslim eden ve hanif (tevhidi) olan İbrahim’in dinine uyandan daha güzel din’li kimdir? Allah, İbrahim’i dost edinmiştir . (Nisa Suresi, 125) ayetiyle, Allah’ın dost edindiğini bildirdiği peygamberi Hz. İbrahim(as) oldukça zorlu bir imtihan yaşar. Gördüğü rüya üzerine oğlunu kurban edecektir. Rüyasını hiç tevil etmez, oğluna duyduğu sevgiye rağmen emrolunduğuna itaat eder.
Kur’an bize, tüm peygamber, resul ve onlarla birlikte olan müminlerin son derece zorlu olaylarla karşılaştıklarını, zahiren oldukça ‘kötü’ durumlarda kaldıklarını haber verir. Ancak, müminler yaşadıkları tüm zorluk zamanlarında son derece güvenli ve rahattırlar. Çünkü Allah her olayı, inanan kulları için hayır ve hikmetle yaratır. Müminler, Rabb’lerinin izlettiği bir görüntünün, kesinlikle hayır içerdiğini ve hikmetle yaratıldığını bilirler. Allah, müminin karşısına bir olay çıkarıyorsa, onda kesinlikle bir hayır vardır; o kötü gibi de görünse hayra dönüşecektir.
Rabb’imiz ayrıca, müminleri yardımsız bırakmaz, onlara kaldıramayacakları bir zorluk yüklemez ve çektikleri sıkıntıların karşılığında ahirette mutlaka ödüllendirir. Kur’an’da birçok ayette Allah’a güven ve teslimiyet üzerinde durulur.
Allah’a bir olarak iman etmek, koşulsuz bir bağlılık ve teslimiyet, imani olgunluğa erişmiş müminlerin önemli bir özelliğidir. Bu olgunluğu kazanmış mümin, Yüce Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı olmadığının, kendisinin O’na muhtaç olduğunun, her işin bir kader dahilinde ve özel bir hikmetle yaratıldığının bilincinde olarak, bedenini ve ruhunu Allah’a emanet eder. Allah dışında her şeyi, O’nun yolunda kurban eder.
YORUMLAR
Rabb’imiz ayrıca, müminleri yardımsız bırakmaz, onlara kaldıramayacakları bir zorluk yüklemez ve çektikleri sıkıntıların karşılığında ahirette mutlaka ödüllendirir. Kur’an’da birçok ayette Allah’a güven ve teslimiyet üzerinde durulur.
Yeterki sabr etmesini beklemesini bilelim...
Dert ve sıkıntının şiddetine sabır göster Rabbim ihmal değil imtihan eder....Teslimiyet şart Amenna ve Saddekna diyebilmek yürekten
Allah razı olsun ..Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş...Emeğinize sağlık
Fuat Türker
Çimento ve demirini çalarak ve çamurlu dere kumu ile binâ yaparak, nice canları Allah'a kurban edenler var!
Bir ucundan- bir ucuna insan aklı... > İnsan <
Selâm ederim.
kadiryeter
09.11.2011
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=87186
Fuat Türker