- 1133 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SESSİZ, SAKİN,GÜRÜLTÜSÜZ BİR ADAM- CİHANGİR DÜLGER
Samsun’un perde arkasında kalmış değerlerinden biri Cihangir Dülger . Samsun’da tiyatro deyince akla gelebilecek üç kişiden biri . Ragıp Erdem, Kemalettin Akgün ve Cihangir Dülger… İlk ikisi rahmetli oldu . Cihangir Dülger ‘i de ölümün eşiğinden çekip aldı doktorları . Ağır bir kalp ameliyatından sağ çıkarak sessiz sedasız aramızdaki yerini aldı tekrar.
Sanat, her ne kadar insanların ve yaşam denen sürecin en güzel yüzüdür , diye bilsek de bazen güneşe de çamur çalmaktan çekinmeyenler oluyor.
Samsun Oda Tiyatrosu’nda tanımıştım onu. Bu onun tiyatrocu yönüydü. Daha sonra halk müziği sanatçısı olarak ortaya çıktı. Derken futbolla ilgisini hakemlik yönünden sürdürdüğünü gördüm.Çok yönlüydü.El attığı her çalışmada başarılıydı. Emeği yoğun, alınteri boldu bu çalışmalarında. Titizdi, huysuzluk derecesinde titizdi. Ama bu titizlik ve çalışkanlık sayesinde güzellikler ortaya çıkıyordu.
Oda Tiyatrosu kapandıktan sonra özel tiyatro yaşamı başladı. Kemalettin Akgün ile birlikte Samsun Tiyatrosu’nu kurdular. Samsun’da bir tiyatro izleyici kitlesi yaratabilecek güce eriştikleri görülünce artlarından yeni özel tiyatrolar geldi.
Samsun Tiyatrosu’ndan sonra ‘’Tiyatro Tiyatro’’ adıyla yeni bir özel tiyatro kurdular.Burda da Kemalettin Akgül ile birlikteydiler. Daha sonra bu birlikteliğe öğrencileri Yaşar Gündem katıldı. Sanat adına,tiyatro adına ve Samsun kültürü adına çok güzel çalışmalara imza attılar.Ben de bu çalışmaları severek Halk Gazetesi’ndeki köşemde Samsunlulara duyurdum. Yazdıklarım bir tür belgesel niteliğinde yazılardı. Her şey gerçekler uygun ve ilgili kişilerden soruşturularak kaleme alınmıştı.
Seneler geçti, geçmişin üzerine sünger çekenler geçmişe emek verenleri de unuttular.
Birileri çıktı Belediyelerin olanaklarını kullanarak Samsun Tiyatroları hakkında kitaplar kaleme aldı. Eş dost meclislerindeki sohbetlerde kalemler, kalemşör oldu. Kimileri kutsandı, kimileri es geçildi.
Tiyatroya ömür veren, emek veren ve alınteri dökerek katkılarda bulunmaya çalışan Cihangir Dülger bir türlü tiyatrocu sıfatını elde edemedi bu kalemşör kitap yazarlarının nazarında. Allah’tan o günler kaleme aldığım ‘’Tiyatro Tiyatro’’ adlı köşe yazım onun emeklerinin küçük bir belgesi olarak yanlışlıkla kitaba alındı. Alındı ya Tiyatro Tiyatro hakkında verilen bilgilerle benim yazdıklarım pek örtüşmüyordu. Demek ki birileri yalan yanlış bilgilerle araştırmalar yaptığını ve belgesel bir kitap meydana getirdiğini sanıyordu. Ya da ben yalan söylüyordum. Bunun yanıtını da o dönem sahne tozu yutanlara havale ediyorum.Onlar o dünyayı da,dönme dolaplarını da çok iyi bilirler.
Cihangir Dülger, tiyatronun önemli kişiliklerinden biridir. Oyunculuk, yönetmenlik, dekor hazırlama, her alanda alınteri dökmüş,emek vermiş. Bunun dışında televizyonlarımızda beğeni ile izlenen Parmaklıklar Ardında(ATV), Zoraki Başkan(TRT 1) ve ayrıca ünlü golcü Tanju Çolak’ın hayatını sahneye aktaran (SHOW TV) “Kral’ın Hayatı “ adlı dizilerde rol aldı.
Müzik alanına ilgisinin kaynağı babasından geçmiş olacak. Babası Aşık İnani ünlü bir halk şairiydi. Abisi Aşık Erdemli de yine öğretmen kökenli tanınmış bir halk aşığıdır.
Cihangir Dülger, bugün müzik çalışmalarını ‘’Grup Ezgi’’ adını verdikleri, arkadaşlarıyla birlikte kurdukları bir grupla özgün halk müziği çalışmaları yapmaktadır. Kendisi grubun hem bağlama sanatçısı hem de solistidir.
Emekli öğretmen olan Cihangir Dülger sanatla ilgili bu birikimlerini SAMSUN TED KOLEJİ’nde Drama öğretmenliği yaparak öğrencileriyle paylaşmaktadır.
Sessiz,sakin ve gürültüsüz bir insandır o…’’Taş olduğu yerde ağırdır.’’ diyesi… Hatırlatalım dedik…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.