ANITKABİR ŞEREF DEFTERİ'İNDEN NOTLAR
ANITKABİR ŞEREF DEFTERİ’İNDEN NOTLAR
Atatürk’ün aziz naaşı 10 Kasım 1953 günü Ankara Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakledilirken , on beş yıl süre ile yerli ve yabancı devlet adamları ile ,protokolü oluşturan şahısların imzaladıkları ve ATATÜRK İLE İLGİLİ İZLENİMLERİNİ YAZDIKLARI BEŞ ADET ŞEREF DEFTERİ’ inden üş tanesi maalesef kaybolmuştur.
Belgesel nitelikteki görüşler , sıcak duygular , düşünceler , fikirler ve izlenimler bu defterler arasında kalmıştır. Tarihe ışık tutacak ve ulusal hafızamızda yer alacak Atatürk için ayrılan ilk Şeref Defterleri’ nin kaybolması üzüntü verici ve affedilmez bir durumdur. Tarihi bir hatadır.
1960 yıllardan sonra Atatürk için ayrılan özel “ŞEREF DEFTERİ’ne” yazılan notlardan yabancı devlet adamlarına ait olanlarından bir kısmını okuyuculara sunuyorum:
-Bütün ünlüler arasında ATATÜRK, EN BÜYÜĞÜNE NAİL OLDU. Ulusunu çağdaşlaştırma ünü…
Fransa Cumhurbaşkanı Charles De gaul (25.10.1968 )
-Modern Türkiye’nin kurucusu ve büyük devlet adamı KEMAL ATATÜRK’Ü saygı ile anarız.
Romanya Devlet Başkanı N. Chvushesco ( 20.7.1966 )
-Mümtaz bir asker, büyük bir devlet adamı, milletinin öğretmeni ve önderi ATATÜRK adı, Sovyetler Birliği’nde bilinmekte ve derin saygı görmektedir.
Sovyetler Biirliği Başkanı A. Kosigin (20.12.1966 )
-Savaşta ve barışta kaahraman, Türk Milleti’nin Ata’sına hürmetlerimi sunarım.
İngiltere Kraliçesi Elizabeth Philip, Anne (18 Ekim 1971 )
-Modern Türkiye’nin yaratıcısını son istirahatgâhında vatanını en derin sıkıntılardan kurtarıp şöhretine ulaştıran büyük devlet adamı ve askerinin huzurunda saygı ile eğilirim.
F. Almanya Cumhurbaşkanı K.G. Kiesinger ( 5 eylül 1968 )
-En büyük şahsiyetin pâk ruhu için selam ve hürmetler . İran Şahı M.Rıza Pehlevi (17 Haziran 1967 )
-Atatürk’ün dış istilaya karşı mücadele verip Cumhuriyet’i kurmadaki başarısına imreniyoruz.
Çin Halk Cumhuriyeti D.Başkanı Li Xien Nien (14 Mart 1984 )
-Bizler Pakistan’da Türkiye’nin büyük lideri Atatürk’e en büyük saygıyı beslemekteyiz. Bizim ülkemizin de lideri olarak kabul etmekteyiz.
Pakistan Cumhurbaşkanı Yahya Han (30 Nisan 1970 )
Yahya AKSOY
YORUMLAR
ÇOK DEĞERLİ HOCAM GÜNAYDIN;
ATATÜRK ün CUMHURİYETİN 15. YILDÖNÜMÜYLE İLGİLİ YAZINIZI OKUYARAK BURAYA GELDİM...BU YAZIYIYDA İÇİM PARÇALANARAK OKUDUM...NE GARİP DEĞİL Mİ ÜSTADIM..ATATÜRK e SAYGINIZ VE SEVGİNİZ YOKSA TARİHE IŞIK TUTMASI ANLAMINDA KORUNMASI GEREKEN BELGELER YOK OLUYOR VE SORUMLULAR BULUNMUYOR YADA HESAP SORULMUYOR VE UĞRUNA SAĞLIĞINDAN OLDUĞU BU VATAN VE MİLLETE DUYRULMUYOR BİLE..NERDE CUMHURİYET VE ATATÜRK HAVARİLERİ..ÇIKARCI SAHTA ATATÜRKÇÜLER..YAZILACAK SÖYLENECEK NE ÇOK ŞEY VAR ASLINDA...NİYE BU HASSASİYETLERİ KORUMAK ,KOLLAMAK VEDE HATIRLATMAKTA HER ZAMNKİ GİBİ YİNE BİZE DÜŞTÜ..YANİ CUMHURİYET DEĞERLERİNİN YOKLUĞUNDA YADA ZAYIFLADIĞINDA NELER OLACAĞINI DÜŞÜNMEK İSTEMEYEN AYDIN VE BİLİNÇLİ ESKİ KUŞAĞA DEMEK İSTİYORUM..BENDE ÖĞRETMENLİĞİM VE İDARECİLİĞİMİN HER AŞAMASINDA ATATÜRK ün GENÇİLĞE HİTABESİNE DİKKAT ÇEKEREK HER EVDE MUTLAKA BULUNDURULMASI HATTA DUVARA ASILMASINDAN BAHSETMİŞİMDİR SÜREKLİ..UMARIM ZAMAN KAYGILARIMIZI HAKLI ÇIKARMAZ...VE SONUÇ OLARAK DEDİĞİNİZ GİBİ BU KONUDA KAYGISI OLANLAR OLMAYANLARA DA BİR DAHA BİR DAHA DEFALARCA OKUTMALI DİYE DÜŞÜNÜYOR SİZİ SAYIMLA SELAMLIYORUM..
ipekyolu
bende bu konulara dikkat çekmek ve yabancıların Atatürk için
düşünce ve duygularını okuyucularla paylaşarak mesaj vermek istedim.
çok haklısınız yazdıklarınızdaçok.
selamlarımla başarılar dilerim.
ipekyolu
evet nerden nereye gelindi,,,
sizin de duyarlılığınıza teşekkürlerimle.
selamlar başarılar.
ipekyolu
çok haklınız ve ben de buna dikkat çekmek için kaleme aldım bu notları
selamlar.