ŞİİRİN ULU ÇINARI DAĞLARCA
Bazı benzetmelerin ve sıfatların köklü, derin ve geniş anlamları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ULU ÇINAR benzetmesidir.
Çınar ağacı, bütün ağaçların atası gibidir. Solmayan renkleri, bir otağı andıran ve sonsuza doğru uzanan görkemli dalları ve kolları arasında sayısız varlık barındırır. Hepsini de koruyan ve bağrında barındıran ÇINAR ağacı uzun ömrü, insanda ve bütün doğada saygınlık, hayranlık ve sevgi uyandıran görkemli görünüşü, dayanıklı yapısı, koruyuculuğu ve eşsiz gölgesi ile de hep dikkatleri üzerinde toplar.
Kültür ,sanat ve edebiyat alanında farklı, etkin ,yaygın ve kalıcı, unutulmaz hizmetler verenler çoğu kez ULU ÇINAR olarak vasıflandırılır. İşte ünlü şair FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA’ DA şiir dalında bunlardan biridir. Bu benzetme DAĞLARCA’ çok yakışmaktadır.
Bir süre önce kaybettiğimiz şair DAĞLARCA, dil eri olarak TÜRKÇE’ ye verdiği üstün değerle de dikkati çeker. Tarih süreç içerisinde bazı isimler TÜRK DİLİ’ ne verdikleri değerle baş tacı edilirler:
-“ERDEMİN BAŞI TİL/ DİL, diye 11.yy.’da seslenen ,Türk Dilleri Sözlüğü diye çevirebileceğimiz DİVANÜ LÜGAT-İT TÜRK ‘ ün yazarı KÂŞGARLI MAHMUT,
-13.yy.’da , “Divanda, dergâhta , her yerde ve her zaman Türkçe’ den gayri dil konuşulmaya” diye emreden dil savaşçısı KARAMANOĞLU MEHMET BEY,
-15. yy. da “ Ben kalemimle Türkçe yazdığım şiirle Türk Dünyası’nı birleştirdim, onları tek memleket haline getirdim “ diyen ALİ ŞİR NEVAÎ,
Sevgi ve hoş görü önderleri YUNUS EMRE,HÜNKÂR HACI BEKTAŞ VELİ, KARACAOĞLAN, AŞIK VEYSEL, FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA ve daha nice şair ,ozan, düşünür dil ustaları Türkçe için gönül ve emek vermişlerdir.
-Dil devrimi ile Türkçe’nin çağdaş uygarlık içerisinde saygın ve etkin yerini almasını sağlayan TC ‘nin kurucusu GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ,
Fazıl Hüsnü DAĞLARCA, KÂŞGARLI MAHMU ANITI şiirinin bir bölümünde şunları yazmıştır:
Büyük savaşlarında Türkçe’nin
Sen dil eri
İşte yapıtın göz alan göklerle ulaşır
Ta bugüne dek
Ta oralara, ileri.
En görkemli us örgüsüne
Açılmış ak ellerinle bir kapı,
Düşüncenin dökümü müdür nedir,
Kuruluşu mudur dağların, suların ,ağaçların
Türkçe denilen bir sınırsız yapı.
Sen Kâşgarlı Mahmut
“Aç ne yimes tok ne dimes” der iken
Büyürsün eşitlikte, bilgelikte
Koca bir kardeşlikle aşarsın çağları
Büyürsün bir daha eylemde sen.
Kâşgarlı Mahmut ülküdeşin Balasagunlu Yusuf’la birlikte
İki dilata’sınız,
Ta sonsuzluğa dek
Bütün yaşamaları, bütün kurtuluşları
Anlata anlata ‘sınız.
Büyük bir dil ustalığı ile sezgi ve us’la güçlü bir Türkçe’yi evrensel temalarla şiire taşıyan ulusal ve uluslararası en büyük ödüller alan, eli, dili, yazdıkları ve gönlü ile “ TANRIM BANA ŞİİRİMİ YAZDIR “ diyerek şiirin ULU ÇINAR sıfatını alan FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA’ yı ,şiire “NOBEL ÖDÜLÜ “ VERİLDİĞİ 2011 YILINDA saygı ve rahmetle anıyoruz.
ŞİİRİN ULU ÇINARI DAĞLARCA’nın şahsında bütün şairleri saygıyla selamlıyorum.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Sayın Yahya AKSOY,
Yazınızı beğener okudum ve bilgilendim.
Tebrik eder, saygılarımı sunarım.
ipekyolu
ilgi ve yorumunuza çok teşekkür ederim
Söz sanatının/Türkçe'ye hizmet eden "ULU ÇINARLARIN" unutulmaması dileklermle selamlar,başarılar.
çok değerli şaire rahmet diliyorum bende bu vesile ile
ulu çınar benzetmesi gerçekten çok yerinde olmuş.
böyle değerli bir şairi yazınızla yadettiğiniz için teşekkür ediyor
ve gönülden tebrik ediyorum sizi
selamlar saygılar
ipekyolu
Şairin kıymetini şairler ve yazarlar daha iyi bilirler.
Selamlar,saygılar.