KİTAP YASAĞI KALKIYORMUŞ !
KİTAP YASAĞI KALKIYORMUŞ !
Sesle doğan ve dünyaya gözünü açan insan, daha sonra işaretle ve yazıyla yaşamını kalıcı hale getirmekte.
Tarih yazının icadıyla başlar deriz hep. Ama bir yandan da geçmişi geleceğe taşıyacak ve tarihe ışık tutacak olan yazılı belgeleri yakar, yırtar, hapsederiz nedense.
Düşünce ürünleri olan ve insan gelişmesine kaynak belgeler olacak müzelere, arşivlere ve kütüphanelere konan kitapları tanımak ve anlamak insanı ve dünyayı anlamaktır. Düşünce gelişimi ve fikirlerin yorumu insanlığa yeni ufuklar açacak ve geçmişten geleceğe akıp giden insanoğlu nereden nereye geldiğini bu kanıtlarda bulacaktır.
Kendisi ve eserleri yasaklanarak zindanlara atılan sayısız bilgin, yazar, araştırmacı ve düşünür arasında yer alan ünlü bilgin İBN-İ SİNA (980-1037) ,”İLİM VE SANAT TAKDİR EDİLMEDİĞİ YERDEN GÖÇ EDER ,” demiştir.
Kitap yasağı düşünceye vurulan bir zincirdir. Ayaklara vurulan prangaların kilidi vardır açılır. Düşünceye konulan yasakların ve cezaların ise anahtarı ve kilidi olamaz. Sonsuz güç kaynağı insan aklı düşünceye konan baskı ve yasakları yine akıl gücü ile yenmesini bilir.
Bir gazete haberine göre; Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü, 1970 ‘li yıllardan itibaren çeşitli mahkeme kararlarıyla okunması ve bulundurulması yasaklanan 23 BİN KİTABIN ceza evlerinde okunabilmesi için kapsamlı bir çalışma başlatmış. 23 bin yasaklı kitabın yasaklanma kararları ilgili mahkemelerden istenerek incelenecekmiş. Söz konusu yasağın topluca kaldırılması için yine yasal bir yol aranacakmış.
1992 yılı başında Kültür Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanı olarak görevde bulunduğun sırada Bakanlığın Ankara OSTİM’de bulunan depolarında çeşitli nedenlerle yasaklanmış binlerce kitabı, dönemin Kültür Bakanı Sayın Fikri Sağlar ile birlikte basın önünde açarak serbest bırakmış ve gerekli yerlere göndermiştik. O dönemde hiçbir kitap yasaklanmadı. Kitap yasakları üç şekilde olmakta: 1-Bakanlar Kurulu kararı ile,2-Mahkeme kararlar ile ,3- Kültür Bakanı idari kararı ile. Mahkeme kararları ile konan yasaklar için yine yasal bir çalışma gerekmektedir.
İnsanlar artık elektronik kitaplarla istediğini okusa da, yeni kitaplar cam kapılarla dizayn edilerek daha derin bir iç hacime sahip olsalar da çağ dışı düşüncelerin onları tehlikeli görmeleri devam edecektir. Gelişen teknolojiler hudutları aştığı gibi kitapları yasaklayan zihniyetleri de aşacak hedefine ulaşacaktır. İnsanlığın gelişmesi önünde duran bu kitap yasağı ayıbı kalkmalıdır.
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Kitap yasağını kaldırmak için hazırlıklar yapılırken bir taraftan da
basılmamış kitabı toplatmak , yazarına terörist muamelesi yapmak,
yaman bir çelişki gibi görünüyor.
Umarım bu çarpık durum düzeltilir, kitaplar ve yazarlar mahkûm olmazlar.
Yazınızı beğenerek okudum. Tebrik eder, saygılarımı sunarım.
ipekyolu
Çok haklısınız sayın Güçlüer.
Selamlar,saygılar.
hayırlısı olsun diyorum.
güzel bir yazıydı bilgilendiren bir yazıydı
tebrik ediyorum
saygılarımla
ipekyolu
çok teşkkür ediyorum.
selamlar, saygılar.