- 1777 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
MEMLEKETİM MUŞUN BULANIK İLÇESİ
TARİHÇE
Bulanık ilçesi 1927 yılında Muş’ un il olması sebebi ile Muş’ a bağlı ilçe olmuştur. İlçemiz kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber ,bulanık ve çevresi tarihi M.Ö. 3000 li yıllara kadar uzanan oldukça eski bir yerleşim alanıdır.M.Ö. 2500-3000 yıllarında Bulanık ve çevresinde NOBİ’ ler yaşamış ve bu yörede GOBİN adlı bir kasaba kurmuşlardır, daha sonra bölgeye URARTULAR hakim olmuşlardır. Bilahare 1071 Malazgirt Zaferine kadar bölgede Bizans hakimiyeti yaşanmıştır. Büyük Selçuklu İmparatorluğunun parçalanmasından sonra 1555 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Muş’ un Akkoyunlular dan alınmasına kadar bölge Akkoyunluların hakimiyeti altında kalmıştır. Bulanık 1884 yılında Muş Sancağına, Bitlis Vilayetine bağlanmıştır.
1927 Yılında Muş’un İl olması İtibarı ile Muş’ a bağlı ilçe olmuştur. Bulanık ilçesi 1. Dünya savaşında bir süre Rus işgalinde kalmış, 6 Nisan 1918’ de işgalden kurtulmuştur. İlçe merkez nüfusunun 1995 sayımlarında 32400 olduğu, yapılan son sayımda ise (2000 yılı) şu anki nüfusu 41000 olarak belirlenmiştir. İlçe merkezi, Beldeler ve Köylerin toplam nüfusu ise 139000 civarındadır. Bulanık halkının geçim kaynağı bitkisel üretim ve hayvancılıktır. 105.855 hektar tarıma elverişli alanda genellikle buğday, arpa, mercimek, ay çekirdeği, yemlik bitkiler ve son yıllarda artarak devam eden şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Ayrıca bu 105.855 hektar arazinin 700 hektarı yayla (Hayat, Kazım, Orta Yayla) 17.885 hektarı çayır alanı, 24 hektarı Bağ- Bahçe alanı 45 hektarı ihtiyaç dahilinde sebzecilik alanında kullanılmaktadır. Hayvancılık son yıllarda fazla gelişmemiş olup, sığır ve koyun yetiştirilir. Kışları büyük illere sezonluk çalışmalar için gidip gelenlerde mevcuttur. 1950’ li yıllardan sonra bölgenin yapısına bağlı olarak gelip buralara yerleşen göçmenler, tamamen olmasa da Bulanık’ tan eğitim ve iyi yaşam koşulları nedeniyle göç etmişlerdir. Bir kısmı ise yine Bulanık’ ta kalmıştır.
Bulanık 1884 yılında Bitlis vilayeti muş sancağına bağlanmıştır. 1.dünya savaşı sırasında bir süre Rus işgallinde kalan bulanık 06 Nisan 1918 de işgalden kurtulmuştur .1927 yılında Muş’un il olması ile muş iline bağlanmış ve BULANIK adını almıştır.
İlçenin adı ; Urartular döneminde “HORHORİKİ” büyük Selçuklu ve Akkoyonlular döneminde KOP olarak kullanılmış daha sonra da BULANIK olarak değiştirilmiştir.İlçe Muş’un yüzölüçümü ve nüfusu bakımından en büyük ilçesidir.
İlçenin Coğrafi Yapısı
İlçemiz; Muş – Ağrı karayolu üzerinde olup il merkezine 107 km., Ağrı iline 145 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.706 km2 , deniz seviyesinden yüksekliği 1480 m.dir.
İlçemizin, Doğusunda Malazgirt, batısında Varto, kuzeyinde Erzurum’un Hınıs, güneyinde Bitlis’in Ahlat ilçesi, Muş’un Korkut ilçesi ve güneybatısında da Muş ili yer almaktadır.
İlçe merkezine en yakın ilçe Malazgirt ilçesi olup 25 km mesafededir.
Arazi yapısı belli başlı birkaç köy dışında düzgün, engebesiz, yüksek bir plato görünümündedir.
İlçemiz Doğu Anadolu’ya özgün karasal iklim yapısına sahip olup; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır, yılın en düşük sıcaklık (- 40) derece, en yüksek sıcaklık (+34) dereceyi bulmaktadır.
İlçemizin güneyinde Bilican dağları, kuzeyinde Yakup dağları, batısında is Goli Baba dağları yer almaktadır. Bilican dağlarında bulunan Karaburun tepesi 2754m. Yükseklikte olup ilçemizin en yüksek rakımını oluşturmaktadır.
İlçemizden doğuda Ağrı dağında doğup, ilçemiz Sultanlı köyü, Rüstemgedik beldesi, Yoncalı beldesi, Karaağıl beldesi, Bostancılar Köyü, Doğantepe köyü ve Demirkapı köyü sınırlarını takiben 51 km uzunluğunda bir hat oluşturarak batıda Keban barajına katılan Murat Nehri geçmektedir. Ayrıca yine Murat Nehri üzerinde ilçemiz sınırları Varto ilçesi sınırları arasında Alparslan 1 Barajı inşaatı devam etmektedir.
İlçemizin ismini aldığı rivayet edilen, Bilican dağlarından gelerek kaynak ve kar suları ile beslenen Kazan (Haçlı) Gölü; İlçemizin güneyinde ilçe merkezine 7 km. uzaklıkta, 24 km2 bir alana sahip olup, ortalama derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Bu gölden çıkıp ilçemiz sınırları içerisinden geçerek Yoncalı beldesinde Murat Nehrine karışan Körsu Deresi yer almaktadır. Yine ilçemiz Yemişen Beldesi sınırlarında Doğup Dokuzpınar sınırları içerisinde Murat Nehrine karışan Liz çayı ile Erzurum ili Hınıs ilçesi sınırlarında doğup ilçemiz Sarıpınar beldesi ve Adıvar köyü arasında Murat Nehrine karışan Hınıs çayı yer almaktadır.
İlçemizde Karasal iklim hüküm sürdüğünden, bitki örtüsü yok denecek kadar azdır. Kısmen bazı yüksek kesimlerde kısa bodur meşe ağaçlarına rastlanılmaktadır.
İlçemizde Yakupağa Dağlarında; Atoma, Kekeli, Daşin ve yakupağa yaylaları, Bilican Dağlarında; Duman, Hayat, Orta ve kazım yaylası, Goli Baba Dağlarında; Alikürek, Koyunağılı, Kanibule yaylaları mevcuttur.
İdari Durum
Bulanık ilçesi Muş İline bağlı idari bir birim olup, 1927 yılında ilçe teşkilatı kurulmuştur. İlçemizde biri merkezde ve dokuz tanesi de beldelerde olmak üzere toplam 10 adet Belediye teşkilatı bulunmaktadır