- 2362 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
"cemâziyelevvelini bilmek"
cemaziyülevvelin halk arasındaki kullanımıdır. bir kişinin geçmişiyle ilgili olumsuzluklarını anlatmak anlamını içerir. ve şöyle kullanılır: biz onun cemâziyelevvelini biliriz gibi.
bir de hikayesi vardır...
osmanlılarda arşivciliğe büyük önem verilir ve devlete ait her belge titizlikle saklanırdı. şimdiki gibi dosyalama düzeninin olmadığı o dönemde devlet dairelerinde bu iş için çuvallar kullanır ve her aya ait biriken belgeler bir torbaya doldurarak korunurdu.
arşive kaldırılan belgelerin birbirine karışmamasının ve arandığı zaman kolay bulunabilmesinin sağlanması için torbaların üzerine iri yazı ile ait olduğu ayın adı yazılır, bundan sonra torbalar mahzene indirilip, orada sıraya konulurdu.
yıllardan birinde cemâziyelevve ayına ait belgelerin bir sandığa konulup, sandığın kapağı mühürlenerek belgelerin başka bir yere götürülmesi gerekmişti.
arşivde görevli dar gelirli bir memur, istenilen belgeyi sandığa boşalttıktan sonra boş torbayı alıp evine götürmüş. bir süre sonra da yoksulluk nedeniyle bu torbadan kendine bir iç çamaşırı diktirmiş, onu giymeye başlamış.
torbanın üzerindeki saf bezir işi mürekkep, çamaşırın birkaç kez yıkanmasına karşın çıkmamış ve torbanın üzerindeki cemâziyelevvel yazısı, iç çamaşırın arka bölümünde olduğu gibi kalmış.
bir gün işyerindeki öteki memur arkadaşları, onun iç çamaşırının arka bölümündeki bu cemâziyelevvel yazısını görmüşler ve kendi aralarında gülüşmeye başlamışlar.
bu dar gelirli memur, ilerideki yıllarda daha yüksek okullarda okumuş ve işinde daha yüksek makamlara yükselmiş. artık kadife astarlı samur kürkler, mücevher işlemeli kaftanlar giyer olmuş.
eski arkadaşları kendisine gıptayla bakmaya ve hatta onu zaman zaman da kıskanmaya başlamışlar.
bir gün onun başarılarından söz edilirken, onu kıskanan eski arkadaşlarından biri hemen söze karışmış ve "siz onun bugünkü durumuna bakmayın" demiş. "biz onun cemâziyelevvelini biliriz."
"cemâziyelevvelini bilmek" sözü o günden sonra, herhangi bir kişinin geçmişteki bir kusurunun unutulmadığını "üstü kapalı bir biçimde" anlatmak için kullanılmaya başlanmış.
( Alıntı )
Vaktin birinde bu paylaşımı bir aile büyüğümden dinlemiştim bu gün bir arkadaşımın paylaşımları arsında görünce sizlerle paylaşmak istedim, sevgiler...
Birsevdamasalı Sevda Konal Şenkaşlı
YORUMLAR
Böylesi bir durumlada ben karşılaştım...Aynı iş yerinde çalışan iki arkadaştık Hasanla... soy ismi ÇAKAL'dı ...sonrasında mahkeme kararı ile soy ismini ÇAKAR yaptırdı...böylesi bir günde sohbet ederken Hasan bana, kendince takıldı...Ama ne takılma geçmişte yapmış olduğumuz bir olayı gün yüzüne çıkarırcasına,hemde Adım Hasan Soy ismim ÇAKAR adama lafı böyle çakarım dedi...ortamdaki arkadaşlar alaylı alaylı gülmeye başladılar...Biraz canım sıkıldı serde hazır cevaplılık var...Hemen cevabı yapıştırdım...Hasan bey ! şimdi lafları Çakıyorsun ama bizde senin ÇAKAL günlerini biliriz...ortam donmuştu...
Evet değerli dost,güzel bir paylaşımdı...selam ve hürmet ile
İbrahim ERZURUMLU tarafından 9/28/2011 4:39:22 PM zamanında düzenlenmiştir.