- 559 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
SELAM
SELAM
Selam insanlar arasında sıcak ve samimi ilişki kurmanın başlangıcıdır. Karşımızdaki kişi veya kişilere güler yüzle yaklaşmaktır. Çok zaman kullandığımız merhaba sözcüğü ile de eş anlamlı sayılabilir. Merhabalaşmakta bir nevi selamlaşmaktır.
Selam vermek karşısındakine emniyet duygusu vermektir. Selamet ve sağlık dilemektir. Rahatlık ve güven vermektir. Huzurlu olmasını istemektir. Dost ve barışçıl olduğunu göstermektir.
Düşünürsek bir nevi duadır selamlaşmak. İyi günler dilemek hayırlı sabahlar temenni etmek, iyi gecelerde bulunmak ta selamlaşmak gibidir. İnsanların emniyette ve sağ salim olmaları için dua hükmündedir.
İslamiyet de selamlaşmak önemli bir kuraldır. Selam veren için sünnet selamı alması gereken için ise farzı kifaye dir. Selam alıp vermek sadece Müslüman olanlar için esas olan bir hadise değildir. Her insan için selamlaşmak birbirlerine samimi davranmak kırıcı ve yoz davranmamak selamlaşmanın olmasa olmazıdır. Hangi inançta olursa olsun kadın erkek çocuk hangi yaşta olursa olsun insanlar arasında selamlaşmak gerekir. İnsanlar ve insanların oluşturduğu toplumlar arasında saygı sıcak ilişkiler dost hane davranışlar ve barışın tesisi gereği önemlidir.
Kutsal kitabimiz Kuran-ı Kerim de HAŞR suresi 23 cü ayette Allah’ın isimlerinden birisi olarak geçerken 32 yerde selam kelimesi yer alır. Selam bir nezaket ve incelik kuralıdır. Allah kullarını cehennem azabından selamet kılıp koruyacağı ismi sıfatına uygun olarak kullarına verilen selam gibi algılanmalıdır.
FURKAN suresi 75 ayette mealen esenlik ve selamla karşılanırlar diyor. Kim haliyle cennetini hak eden kulları. Allah cennetine kabul ettiği kullarını sözlü selamla karşılanacağını Kuran-ı Kerim’in YASİN suresi 58 ayettin de açıkça bildiriyor.
Hepimizin bildiği gibi namazda bile selam vardır. Nedir o SALATÜ SELAM : Kuran da salat namazdır. Namaz selamda Allah’ın adını zikir ederek güvenilir kişi olmaya çalıştığımızın işaretidir. Dünya ve ahret selameti dilemektir. Allah’ın rahmeti ve himayesini istemektir.
Selamlaşmada mevki makam, zenginlik fakirlik, Erkek kadın , çocuk yetişkin ve Müslüman olup olmadığına bakılmaksızın alınıp verilmelidir.Zaten selamı mevki makam sahibi, zengin, büyükler, baba ve anne, fakirlere ve çocuklara, ayaktakiler oturanlara, binekte olanlar yayalara öncelikle selam vermeleri gerekir. Onlar büyüklüklerini gösterip güvenirliliğini ön görürken selamı alanlar da onurlandırılmış olurlar. Hasta ziyaretinde bulunanlar hastalara, gençler yaşlılara öncelikle selam vermelidir. Mektup veya telefon gibi iletişim vasıtaları ile gelen selamlar da mutlaka alınmalıdır.
Dinimizce en uygun selam vermek SELAMÜN ALEYKÜM VEYA ESSELAMÜN ALEYKÜM deme dir. Selam alan için en uygun cevap ise ALEYKÜM SELAM demekdir.
Şu hal ve durumlarda selam verilmez. Ezan okuyana, Hutbe okuyana, namaz kılana, yemek yiyene ve kuran okuyana . Eğer bu durumda iken selam verilmiş ise karşısındakinden selam alınmasını beklememek lazım gelir. Çok önemli bir konuda selam verip alırken ruku da gibi eğilip bükülmek doğru değildir. İmanı zayıflatan bir davranış şeklidir. İnsanlar arasında selamlaşmak bazı kendine has deyimlerinde oluşmasını sağlamıştır. Bunlardan bazıları şöyledir. Selam alıp vermek, Esenleşmek, Merhabalaşmak, nezaket gösterisi yapmak, selam durmak, selam yollamak vs. Yazımı Yunus Emre’nin dizeleri ile sonlandırmak istiyorum.
Allahın selamı üzerimizden eksik olmasın.
Durmuş Karabağlı
2011
KALANLARA SELAM OLSUN
Bu dünyadan gider olduk
Kalanlara selam olsun
Bizim için hayır dua
Kılanlara selam olsun
Ecel büke belimizi
Söyletmeye dilimizi
Hasta iken halimizi
Soranlara selam olsun
Tenim ortaya açıla
Yakasız gömlek biçile
Bizi bir asân vechile
Yuyanlara selam olsun
Azrail alır canımız
Kurur damarda kanımız
Yuyacağın kefenimiz
Saranlara selam olsun
Selam verile kastımıza
Gider olduk dostumuza
Namaz için üstümüze
Duranlara selam olsun.
Dünyaya gelenler gider
Herkes gelmez yola gider
Bizim halimizden haber
Soranlara selam olsun.
Miskin yunus söyler sözün
Yaş doldurmuş iki gözün
Bizi bilmeyen ne bilsin
Bilenlere selam olsun.
YUNUS EMRE