AYRILIK
AYRILIK
Toplum hayatı içerisinde insanları , bazı kavramlar öncelikle ilgilendirir. Bunlar arasında AYRILIK , sosyal ve bireysel alanda öncelikli ve önemli bir yer tutar.
İnsanlık tarihinde ve kültüründe çok kullanılan temel kavramlardan birisidir ayrılık.
Yöneticileri,bireyleri ve toplumu sürekli ilgilendiren,yönlendiren,çalkantıya ve kavgalara sürükleyen ,düşündüren,üzüntüye sevk eden yada sevindiren bu sözcüğün çok değişik anlamlarda kullanıldığını görürüz :
-Görüş ayrılığı,
-Göz ayrılığı,
-Gönül ayrılığı,
-Irk ayrılığı,
-Duygu ve düşünce ayrılığı,
-Renk ayrılığı,
-His ayrılığı,
-Fiziki ayrılık,
-Fikri ayrılık,
-İnanç ayrılığı,
-Ev ve iş yeri ayrılığı,
-köy,kent ayrılığı,
-Ses ayrılığı,
-Yol ayrılığı gibi…
Bu farklılıklar,uzaklıklar,değişiklikler,başkalıklar,uzaklıklar ve değişkenliler saymakla bitmez. Aynılık ve ayrılık,bir olmak ve dağınık olmak gibi kavramların sayısız örnekleri bulunmaktadır.Yıldızlar gibi ayrı,gök kuşağı gibi ahenkli,doğa gibi zengin olmalı.
“Bir olalım,iri olalım ,diri olalım” sözleri insanları güç birliğine çağırsa da sonuçlar ortada. “Varlıkta birlik, birlikte çokluk” görüşlünü savunanlar da vardır. Sosyal bir varlık olan insan için de ayrılık çeşitleri vardır ve hep yaşanır. Acı veya tatlı sonuçları olan arılık kişilere ve toplumlara göre ayı ayrı değerlendirilir. Tarihi süreç içerisinde zorunlu nedenlerden dolayı birlikte ve bir arada yaşama düzeni kuran insanlık dostluk,hoş görü ,adalet ve sevgi ile bu süreci olumlu şekilde yürütmek için gayret göstermektedir.
Bütün bunlara rağmen insanların dilinden ,gönlünden ve gözünden ayrılık sözcüğü eksik olmamakta.Şarkılar,türküler,şiirler,romanlar,öyküler,fıkralar ayılık üzerine yazılmakta.
Ünlü Azeri AYRILIK şarkısı bunu en güzel şekilde anlatır:
“Ayrılık,ayrılık aman ayrılık…”
İnsana en yakın olan bir elin beş parmağı bile ayrı ayrıdır.Dünyada yedi milyardan fazla insan olmasına karşın hiçbir kimse birine benzememekte. Ayrı ayrı ve farklı milyarlarca insan ve doğada ayrı ayrı ve farklı renkte çiçek,kuş,kuzu,keklik,turna,kumru,dağ,ova,deniz ve nehir, ağaç,taş,toprak ve daha niceleri…
Anlaşmazlıkların, ayrılıkların ,farklılıkların,başkalıkların ve uyumsuzlukların bir ahenk içerisinde doğada olduğu gibi insanlar arasında da sorun olmadan yaşatılması acaba hayatı daha mı mutlu kılacak diye düşünmek gerekiyor. İnsan bu renkliliği ve farklılığın kıymetini bilmeli bence. Ayrı,farklı,öteki görmemeli diğerini…
Tarih boyunca uzun asırlar birlikte yaşayan insanların toprak ve toplum ayrılığı gütmeleri tarihe ve geçmişe saygısızlık olarak değerlendirilmelidir.
“Ölüm Allah’ın emri/Ayrılık olmasaydı…” şiir dizesi de gönlü bir olan insanların fiziki ayrılıklarına vurgu yapmaktadır.Bütün ayrılıkların en zoru da bu olsa gerek…!
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Biraz daha derine inseydiniz çok daha ilgi çekici bir yazı olacaktı. Bir konuda size katılmadığımı da beyan etmek zorundayım:
''Ölüm Allah’ın emri/Ayrılık olmasaydı…” şiir dizesi de gönlü bir olan insanların fiziki ayrılıklarına vurgu yapmaktadır.Bütün ayrılıkların en zoru da bu olsa gerek…!'' demişsiniz ancak, bu tür ayrılıklar gerekli ayrılıklardır. ayrılıkların en zoru ölümün kendisidir; habersiz gelir, ayrılmak istemezseniz... Öbürü ise bağıra bağıra gelir! ''Giden mi terk etmiştir, kalan mı'' diye sorarlar ya; kalan terk etmeseydi giden gitmek zorunda kalmazdı derler...
Saygılarımla....
ipekyolu
şarkılarda, türkülerde ve yazı sanatında bir kısım benzetmelerin
mecazi anlamları,derinlikleri ve yorumları bulunmaktadır.
Kısa ve özlü bir yazı denedim,ilgi,yorum ve takdir okuyucuya aittir.
Selamlar,başarılar...
ipekyolu
Selam ve başarı dileklerimle.
Sayın Yahya Aksoy,
İnsan yaratılış itibariiyle toplumsal bir varlıktır.
İnsanı toplumdan ayırdığınız zaman yaşantısını sürdüremeyeceğini bilim insanları ifade ediyorlar.
Hâl böyle olunca, sıraladığınız ayrılık kavramlarına rağmen, insan diğer insanlarla beraber yaşamak mecburiyetindedir.
Yazınızı beğenerek okudum. Tebrik eder, saygılarımı sunarım.
ipekyolu
Sizi sayfamda görmek ve değerli görüşlerinizi
paylaşmaktan çok mutlu olduğumu iletir,
selamlarımla başarılar dilerim.