- 505 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BIRAKAMAM!
Ağustos ayı tarihimize ‘zaferler ayı’ olarak da geçmiştir. Türk’ün 1071’den bu yana düşmanlarına karşı verdiği anlı şanlı mücadeleler süsler tarih kitaplarını. Bu yıl ki Ağustos ayı; ‘zaferler ayı’ olarak adlandırılmasının yanında, birde ‘on bir ayın sultanı’ unvanı ile de bizleri karşıladı. Ramazan tam da ağustos ayının birinci gününde başladı. Öncelikle ‘on bir ayın sultanı’ na ‘hoş geldin’ diyerek esas meramımıza geçelim istiyorum.
Zafer; sadece düşmanlara karşı yapılan savaş sonucunda elde edilen mutlu sonuç mu?
Türk Dil Kurumu zafer kelimesine “Bir yarışma veya uğraşıda çaba harcayarak elde edilen başarı” diye de anlam yüklemekte.
Bu tanımın konumuza daha uygun düşeceği kanısındayım. Madem Ramazan ayındayız, madem bazı alışkanlıklarımızdan gün boyu kendimizi kısıtlıyoruz, o zaman bu kısıtlamalarımızı bir fırsata çevirip kelimenin tam anlamıyla kendimize karşı ‘zafer’ kazanmaya çalışmalı değil miyiz? Kendimize karşı derken elbette ki nefsimize karşı demek istiyorum.
İslami kaynaklarda “çalışmak, çabalamak, gayret etmek” cihat olarak adlandırılmakta; ayrıca cihadın çeşitleri sıralanmaktadır. Bunlardan bazıları; nefse karşı cihat, ilim ile cihat, mal ve canla cihat…. Bunların içinde de en zor olanı nefis ile yapılan cihat gösterilmiştir.
Peygamber Efendimiz(S.A.V) Tebük seferinden dönerken ashabına şöyle demiştir: “Küçük cihattan, büyük cihada dönüyoruz.” Burada büyük bir ordu ile gerçekleştirilen bir savaş; ‘küçük cihat’ olarak nitelendirilmiş, ashabın “büyük cihat nedir” diye sorması üzerine “En büyük cihat, nefis ile yapılan cihattır.” Buyurmuştur. Eğer biraz düşünecek olursak, bu sözün ne kadar doğru olduğunu anlayabiliriz.
Nefsimize hoş gözüken alışkanlıklarımızın başında sigara gelmektedir. On bir ay bırakmak isteyip de bir türlü bırakamadıklarından yakınanlar; Ramazan içerisinde kendi nefislerine hâkim olabiliyor, gün boyu içmeden durabiliyorlar. İnsan şu uzun günlerde içmeden durabiliyorsa, demek ki biraz sabır ve gayretle bu alışkanlığından kurtulabilir diye düşünüyorum. Bunu sadece ben değil; geçenlerde basında çıkan Yeşilay’ın "Kötü Alışkanlıkları Ramazanda Bırakın..." başlıklı basın bülteninde de görüyoruz. Ramazan ayında oruç tutacak olan tiryakilere tavsiyede bulunan Türkiye Yeşilay Derneği Genel Merkezi Üyesi ve Çorum İl temsilcisi Attila Alpay ; “sigarayı, alkolü ve her türlü madde bağımlılığını bırakmak için ramazan en iyi fırsattır” demektedir. Devamında ise tiryakilere ve bağımlılara bunları bırakma çağrısında bulunarak, “Temennimiz sadece sigara için değil tüm zararlı alışkanlıklar içindir. Ramazanda sigara, içki ve buna benzer kötü alışkanlıklara düşkünlük ve bunların getirdiği toplumsal suçlar da azalmaktadır. İslam’ın bu güzel atmosferinden istifade etmek gereklidir. Bu mübarek ayda günahlar affedilir. İnsanlar kendilerini nefis muhasebesine çeker; tövbe eder yeni bir sayfa açmak için gayret sarf ederler” deyip birde önemli hatırlatmada bulunmaktadır ki; bir eğitimci olarak beni en çok da burası ilgilendirmiştir. “Sigaraya bir ayda verilen para ile normal şartlarda en fazla üç öğrenciye burs verilerek destek olunacağını kaydeden Alpay, tüm tiryakileri bir eğitim ve öğretim seferberliğine çağırmaktadır.”
Konu eğitim olunca bizde yukarda ki ‘ilim ile cihat’ maddesince bu çağrıya ses verip yüksek perdeden haykırmak istedim.
Bırak Artık Sigarayı
Yeşilay’a kulak ver de
Bırak artık sigarayı.
Tek sebeptir bin bir derde
Bırak artık sigarayı.
Güç sembolüydü milletin
Nerde o gücün, kuvvetin?
Sebebi belli illetin
Bırak artık sigarayı.
Bırakamam deme sakın;
Bırakıyorlar akın, akın
Bırakandan var mı farkın?
Bırak artık sigarayı.
Parasını eller alır
Dumanını yeller alır
Sana da zehiri kalır
Bırak artık sigarayı.
Bu can bize emanettir
Sağlık en büyük nimettir
Tüm bedenine şükrettir
Bırak artık sigarayı.
HALİL MANUŞ-2011
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.