- 927 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
BELEDİYELERE BİR ÖNERİ: ÇEVRE ŞUURU İÇİN DÜŞÜNDÜRÜCÜ SÖZLER
BELEDİYELERE BİR ÖNERİ: ÇEVRE ŞUURU İÇİN DÜŞÜNDÜRÜCÜ SÖZLER
Şehirlerde yaşayan insanların muzdarip olduğu çeşitli meseleler vardır. Bu meseleler hayat pahalılığından tutun da, eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda kendini gösterir. Bu meselelerin yanında çevre meseleleri vardır ki, bu da şehirli insanı oldukça menfi bir şekilde etkiler. Öyle etkiler ki, su, hava, gürültü, görüntü, katı atıklar, çöpler, yeşil alanların azlığı, tarım topraklarının betonlaşması ve benzeri çevre meseleleri şehirli insanın huzuru ve sükununu bozar ve hayattan aldığı lezzeti azaltır. Bu meselelerin önlenmesi için herkese görev düşmektedir. Çevre meseleleri çok kapsamlı olduğu için görev yalnızca kamu kurumlarından beklenmemelidir. Sivil toplum kuruluşları bu hususta, çözüm noktasında öncü olmalıdır. Çevre meselelerinin bir diğer özelliği de yerel düzeyde ortaya çıkmasıdır. İşte yerel düzeyde ortaya çıkan bu meselenin çözümü de yerelde olmalı ve belediye yönetimleri çevre meselelerinin çözümünde aktif davranmalıdır.
Çevre meselelerinin çözümünde aktif olması gereken belediyelerin yapmaları gereken ilk iş, çevre konusunda vatandaşları şuurlandırmak olmalıdır. Vatandaşlar ne kadar şuurlu olursa, çevre meseleleri o kadar az olur. Vatandaşlar çevre konusunda şuurlandıkça, mesele kaynağında önlenir. Çevre meselelerinin çözümü konusunda yetkili ve görevli idareler (başta belediyeler) işte bu noktadan hareket ederek, şehirde yaşayan vatandaşlarda çevre şuuru oluşturmaya azami gayret göstermelidir.
Bu hususta, çevre şuurunun oluşturulmasında başta ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Ayrıca, örgün ve yaygın eğitim kurumlarının da görev ve yükümlülükleri vardır. Basın-yayın ve kitle iletişim araçlarının yöneticileri de bu hususta üzerine düşeni yapmalıdır. Gönüllü çevre kuruluşlarının çevre bilinçlendirmesinde büyük rolleri vardır. Belediye yönetimleri bu sayılan kitle ile irtibata geçerek çevre şuuru için çalışma gerçekleştirebilir.
Peki, belediye yönetimleri şehirde yaşayan vatandaşlarda çevre şuuru oluşturmak için başka neler yapmalıdır? Çevre şuuru konusunda neler yapılabilir diye düşündüğümüzde, “akılda kalacak sözlerin” şehrin muhtelif yerlerine, özellikle trafiğin yoğun olduğu ana caddelerdeki duvarlara asılması, hatta gerekirse ışıklı reklam ve tanıtım panolarında kısa ve veciz sözlerin sabah-akşam gösterilmesi fayda sağlar.
Mesela, aşağıdaki sözlerin bu hususta dikkat çekici olduğunu düşünüyorum. Bu sözler, şehir insanını çevre üzerine düşündürmeye sevkedebilir. Burada şunu belirtmekte fayda var. Yılda bir kez ve özellikle 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla asılan pankart ve afişler çok fazla etkili olmuyor. Yılda bir kez, birkaç gün asılan sözler mutad ve adetten sözler gibi okunup geçiliyor. Halbuki bu sözler gerekirse aylarca, yıllarca asılması ve şehir insanının dikkatine sunulması gerekir.
Bu yazıyı hazırlarken bir anda aklıma gelen çevre üzerine düşündürücü bu sözleri belediye yönetimlerine şehrin muhtelif yerlerine asmaları için tavsiye ediyorum. Bu sözler aşağıda yer almaktadır. Belediye yönetimleri illa da, bu sözleri asmak ve şehrin insanına sunmak zorunda değildir. Kendileri de bu noktada çalışma yapabilir, hatta bir yarışma düzenleyebilir ve yarışmada dereceye giren sözleri de şehrin işlek caddelerinde sergileyebilir. Burada önemli olan çevre üzerine düşündürecek sözlerin akılda kalacak ve dikkat çekecek özellikte olmasıdır. Hatta şiddetli bir şekilde uyaracak özellikte olmalıdır.
İşte, belediye yönetimlerine şehrin işlek caddelerinde duvar ve panolara asmaları için birkaç uyarıcı söz:
1-"Sen çevreyi pis edersen, çevre de gün gelir pes eder."
2-"Çevre için zahmete katlanmayan, gün gelir felakete katlanır."
3-“Çevre sana ait değil, sen çevreye aitsin.”
4-“Toprağa, dağa, ovaya atarsan plastik, alarm saati geri sayar tık, tık, tık.”
5-“Çevreyi korumak için çekmezsen çile, kavuşamazsın çiçeğe, güle.”
6-“Çevre sorununu düşünmeyenler, kendi sonunu da düşünmüyor demektir.”
7-“Çevreye karşı davranışın kaliteni gösterir. Çevreyi korursan medenisin, korumazsan yabanisin.”
8-“Bu dünya, bu tabiat yalnızca bir nimet değil, aynı zamanda bir emanettir. Emanete hain olma.”
9-“Çevreyi gözün gibi koru, ondan sonra gözün bayram etsin.”
10-“Hava, su, toprak, orman ve ağaç, hepsi de korunmaya muhtaç. Sen muhtaçlara yardım edersen, Allah da sana yardım eder.”
Ahmet SANDAL
YORUMLAR
Emek vermiş epeyce zahmet çekmişsin... Sağolasın.
Bir, Çevre Araştırma Kurulu Gönüllü Üyesi olarak, Sizi tebrik ediyorum.
Trabzon'da, önerdiğiniz şekilde bir çalışma yapılmıştı; Türkiye Yeşilay Derneği, Trabzon Temsilciliği tarafından. Ancak, kalabalık ve gözalan yerleri seçerken, durup da yazıyı okuyamayacağımız noktalara güzel görünüşlü tabelâ olarak dikmişler.
Örneğin; orta refüjlerin başına. Vatandaş, zâten bu yeri geçmek için pür- dikkat! durup da o yazıyı nasıl okusun diye içimden geçerdi.
Kısaca, olmadık yere dikmenin bir anlamı yok!... Kırk kere ölçmeli.
Sonbir şey daha ekleyeyim: Sigara içenden çevcreci olmaz!... önce, kendine değil mi?
Yazı, fotoğraf ve şiirlerimin çoğu, bu tür konulardan esinlenerek vücud bulmuştur.
Selâm ederim.
Kadir Yeter. 13.6.2011- TRABZON.
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=79078
Ahmet Sandal
"BELEDİYELERE BİR ÖNERİ: ÇEVRE ŞUURU İÇİN DÜŞÜNDÜRÜCÜ SÖZLER"
Ahmet Sandal
kadiryeter
1984 Yılı başında, Kavakmeydan Mh.'nin sahil tarafında, bir şûbe işyeri açmıştım; adresini yazayım da bak, Trabzon'un en uzun Caddesidir:
Kahramanmaraş Cd. nu: 411/A TRABZON...
Kahramanmaraş'ta, Trabzon Caddesi olduğunu biliyorum.
Yaşatıyorsak, yaşıyoruz demektir.
Güzel Gönlünüze Sağlık...
Selâm ederim.
Kadir Yeter.13.6.2011- Trabzon.