- 627 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ŞAIR KARDEŞİM 1
__Şiir-i ister halk edebiyatı nazım şekili (koşma , şemal ) gibi..istersen tekke edebiyati (ilahi )veya(türkü ,şarkı sözü,mani ,ninni ,ağıt ) hatta istersen Divan edebiyati (gazel ,kaside ,mürabba ) istersensen’se (epik ,lirik ) şiir tarzinda yaz hatta özgür çağrışım yöntemi ile yazsan bile, her şiirin kendisine özgü yazım kuralları vardır.
Tema ister Allah sevgisi olsun ister vatan sevgisi olsun,ister aşk sevdalık bazinda ki ayrılık, hüzün, sevinç olsun veya toplumcu ,siyasi yani hangisini yazarsan yaz...özde şiir edebiyatın imla yazım kurallarından ayrı bir tutum sergiler.Ne edebiyatın imla kurallarına ne de noktalama işaretlerine uyum sağlamak mecburiyetindedir.Şiir/de ki yazım ağzı her şair/in kendi insiyyatifine kalmış bazen şirin ana lehcesini, bazen argo sokak ağzı bazen değişik halk şiveleriyle şiirlerini yazabilir bunun kuralı yok bizim altını çizdiğimiz kural..her şiir/in kendine özgü yazım kuralları vardır hele hece vazni ile yazılan şiir/lerde ses ve ahenk uyumu için sırf dize sonlarında ki kafiye uyumu ile işin bitmediğidir.Başta şiir/in tema bütünlüğü hani meşhur edebiyatcıların olmazsa olmazı giriş, gelişim ve sonuç/a kadar temenın içeriğnden dışarı çıkmadan nakışlamandır.Bundan dolayıdır ki kurallara uyum şart.
___Benim bir sözüm var ’’ŞİİR/DE MANTIK ARANMAZ’’ zekanın kelmelerle dansıdır şiir.Bazen iç döküş,bazen satır aralarına gizlice serpiştirilmiş politik mesaj bazende sızlanıştır şiir.
___Bence dikkat edilecek husus
1-Şirin okunduğunda ilk ses uyumu olmasi lazim.... ikinçisi ise şiir-in kendine öz ruhu olması lazım.
2-Baştan dediğimiz gibi her şiir`in kendisine özgü kural kaidesi vardir.En başta ben ,benden önce yazan arkadaşlar ve aramıza katilan yeni kalemler bu kurallara uymamız gerekliliğine inanıyorum.Sirf puan uğruna,desinler... bende şair-im havasına... hatta belli kişilerin birbirlerine metiye yazarak bir birlerini dünyanin en yüce şair-i ilan etmeleri edebiyatimızı öldürdüğü gibi siteğide zamanla şiir çöplüğüne çevirirler.Değişik kalemlerin ,hatta değişik düşünceğe sahip kişilerin bir arada yazmaları demokrasinin ve kişinin kişilik erdemliliğidir.
"Asaletsiz atin doğurduğu tayın bakmayın şirinliğne, büğüdügü zaman olsa olsa sütcü beygiri olur"Şiirinde bir asaleti olmasi gerekir değil mi ey şair kardeşlerim...?
Saygılarımla
Kadir Haktan TÜRKELI
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.