Savcılığa Hitaben Şikâyet Dilekçesi
Size yönelik bir eylemin ya da hak ihlalinin Ceza Hukuku açısından bir suç oluşturduğunu düşünüyorsanız, suçun gerçekleştiği yer savcılığına bir dilekçeyle başvurabilirsiniz. Örneğin eylem Kadıköy ilçesi sınırlan içinde gerçekleşmişse, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na başvurmak gerekir.
Savcılığa yazılacak dilekçede dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
1. Hangi savcılığa başvuruluyorsa, o savcılığın adı başlık olarak konulmalıdır.
2. Eylemden zarar gören şikâyetçi ya da şikâyetçilerin ad ve adresleri yazılmalıdır.
3. Eylemi gerçekleştiren sanık veya sanıkların ad ve adresleri belirtilmelidir.
4. Suç tarihi yer almalıdır.
5. Olaylar başlığı altında suça konu olan olay kısa, öz ve mümkünse sıra takip edecek şekilde anlatılmalıdır.
6. Deliller başlığı altında şikâyeti kanıtlayan tüm deliller bildirilmeli; elde hazır bulunan belge, varsa tutanak gibi yazılı deliller şikâyet dilekçesine eklenmelidir. Olayın tanıkları varsa, bunların ad ve adresleri de belirtilmelidir.
7. Kamu davası açılması talebi, dilekçenin sonuç bölümünde dile getirilmelidir.
Şikâyet Dilekçesi Örneği:
........................................................ CUMHURİYET SAVCILIĞINA
Müşteki: (Ad Soyad) (Adres)
Sanık: (Ad Soyad) (Adres)
Suç Tarihi: (Tarih)
Olaylar:
1. ........................................................................................................................
.............................................................................................................................
2. .........................................................................................................................
.............................................................................................................................
Sanığın eylemi suç teşkil ettiğinden gerekli kovuşturmanın yapılarak sanığın cezalandırılması için Savcılığınıza müracaat zorunluluğu doğmuştur.
Sonuç ve İstem: Sanık hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.
Saygılarımla
(Tarih)
Şikâyetçi: (Ad Soyad)
(İmza)
Deliller: Adli Tabiplik raporu, aşağıda ad ve adresleri belirtilen tanıklar, her türlü delil.
* * * * * * * * *
Şikâyet hakkı anayasal ve yasal bir haktır, hukuki güvence altına alınmıştır. Bunun nedeni, kişilerin korkmadan resmi mercilere başvurmasını sağlamak, hukuka güven hislerini güçlendirmek istenilmesidir. Öte yandan, şikâyet edilen kişilerin huzur ve isim, itibar ve şöhretleri de hukukun güvencesi altındadır. Her somut olayda, bu iki menfaatten hangisinin galebe çaldığının dikkatlice incelenmesi gerekir.
ŞİKÂYET VE DİLEKÇE HAKKI NEDİR?
T.C.Anayasası
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Dilekçe Hakkı
MADDE 74:
Vatandaşlar karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenmiştir. (Anayasa Hukuku’na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.) Türkiye Cumhuriyeti Anayasası.
Şikâyet ve dilekçe hakkı yurttaş olarak yasama organına başvurma hakkıdır; dilek veya şikâyet biçiminde gerçekleştirilir ve temsili hükümet sisteminin gerçekleştirilmesini sağlayan bir yoldur.
Anayasa Hukuku’na göre sınırlama bir hak ve özgürlüğün kullanılmasını önlemek amacıyla, düzenleme ise bir hak ve özgürlükten yararlandırma amacıyla yapılır.
Şikâyet niteliğindeki başvurular bir kişinin ya da kamunun çıkarlarını zedeleyen veya hukuk düzenindeki bir aksaklığı ortaya koyan bir durumla ilgili oldukları için, konulan da ister istemez sınırlı olmak durumundadır. [Savcılıklara hitaben Şikâyet Dilekçesi örneğine bakınız]
Dilek niteliğindeki başvurular bir ya da birden fazla kişinin kendilerini veya kamuyu ilgilendiren konularda alınması gereken önlem ya da istekleri dile getirmeleri ve siyasal içerikli olmaları nedeniyle sınırlı değildir; ancak düzenlenebilir niteliklidir.
Bu yasal haklarla ilgili işlemler 1984 tarihli ve 3071 sayılı "Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’la düzenlenmiştir.
YORUMLAR
Bir küçük "uyarı" da bulunmak isterim.Resmi yazı ve dilekçelerin sonuna "saygılarımla" ifadesi gerekmez;çünkü üst makama sunulan ve "arz ederim" diye biten ifadenin içinde saygı kendiliğinden bulunmaktadır.Ayrıca tarihe bakarsak da yüksek makama yazılan mektuplara da "ARİZA" denildiğini görürüz.
Eğitimci
Elbet ''arz ederim'' ifadesinde saygı esasen mevcuttur; gerekmese de fazladan yazılmış olması bir kusur değildir. Yukarıdaki formu, güncel dilekçe örnekleri sunan hukuk bürolarının yazışmalarından yararlanarak oluşturdum, yani bu format caridir. Konunun tarihne ve coğrafyasına bakmaya ve ne hacet! Teşekkür ve saygıyla...