- 771 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
MEMLEKET NASIL DÜZELECEK 2 ?
Kaynaktan Deryaya
lebiderya
MEMLEKET NASIL DÜZELECEK 2 ?
İnsan tanımak bir sanattır.
Bir kimsenin iyi bir insan olup olmadığını anlamak onunla selamlaşmakla mümkün değildir. Bir insan iyi mi? İyi değil mi? Bunu bilmek için; çeşitli aşamalarla o insanı tanımak gerekir.
Günlük hayatımızda bir arkadaşımız, bir başka kimse ile ilgili olarak “Çok çok iyidir.” veya “İyi bir değildir.” gibi sözler söylemektedir. Bu durumda arkadaşımıza sorarız, “Nerden tanıyorsun?” ya da “Tanıyor musun.”? Sorumuza cevap olarak “Evet.” denilir genellikle. Halbuki; tanımıyordur. Çünkü sadece selamlaşma ile bir insanı tanımak imkânsızdır.
Bir insanı tanıma için:
1- “Sır.” veririz. Fakat bu sır bize sıkıntı vermeyecek bir sır olmasına özen göstermeliyiz. Verdiğimiz bu sırrımızı taşıyıp taşımadığına bakarız. Bunu anlamak için, çok daha iyi bildiğim ve sır verdiğimiz kişinin de tanıdığı olan bir arkadaşıma “Ben şu şahsa bir sır verdim, bakalım o sırrımı taşıyabilecek mi?” diye durumu anlatırız. Eğer sır verdiğimiz kimse bu sırrımızı taşıyamıyor ise; o kimse makbul bir kimse değildir. Ona karşı mesafeli bir duruş göstermek ileride bize vereceği Zaraların önüne geçmek olacaktır.
2- “Emanet.” Veririz. Herhangi bir eşyamızı ona teslim eder, bir süre sonra teslim ettiğimiz bu emaneti geri isteriz. Mesela bir radyomuzu ona verip, “Bu radyomuz sende kalsın ben bunu daha sonra senden alacağım.” veya “Bu radyo falan şahsa gidecek bunu ona teslim eder misin, radyoyu teslim edeceğin kimse bu günlerde buralarda değil, bir ay sonra gelecek.” diyerek açıklama yaparız. Bir süre sonra verdiğimiz emaneti isteriz. Yahut ta, kime teslim edilmesi gerekiyor ise; o kimseye, “Sana falan şahıs ile şu kadar zaman önce bir emanet yolladım o emanet sana ulaştı mı?” diyerek sorarız. Eğer emanet geriye istediğimizde bize verilmez veya ulaştırılmasını istediğimiz yere verilmedi ise; emaneti teslim ettiğimiz şahıs da makbul biri değildir. Bundan da uzak durmak ta fayda vardır. Çünkü bunun da ileriki zamanlarda bize bir şekilde zararı dokunacaktır.
3- Uzun bir yola gideriz. Bu yolculuk sırasında yaptığımız harcamalar olacaktır. Her harcama yapacağımız yerde, ücreti ödeme sırasında biz daha atik davranıp ücret öderiz. Bu ödemeleri yaparken yol arkadaşımız olan şahıs eğer hiçbir ödemeye iştirak etmedi ise, bu kimse menfaatçi bir kişilik sahibi olduğunu gösterir. Böyle durumda bununla da iletişimizi mesafeli bir hale getirmekte fayda vardır.
4- Ticari bir iş yaparız, ya da para alır veririz. Borç, ödünç para alışverişi yaparız. Bir ihtiyacımız vardır. Bundan para isteriz, durumu uygun olduğu halde eğer acil bir durumda bize yardımcı olmaktan uzak durur ise o kişinin iyi gün dostu olduğunun göstergesidir. Halbuki bize her günün dostluğu gereklidir. Ya da bir para veririz. Bir süre sonra geri almak üzere verdiğimiz para bize iade edilmezse ve borcunu ödememek için üst üste farklı bahaneler ileri sürerse bu kimse ile de mesafeli görüşmek gereklidir. Bir ticari iş de yapmış olabiliriz. Bu ticarette hesaplarımızı kontrol ettiğimiz zaman, bize yanlış bilgiler veriyor ise; hesapları doğru tutmuyorsa, sorumluluklarını yerine getirmiyorsa; buna karşı kesinlikle mesafeli olmak sorundayız.
Bu dört aşama insanı tanıma aşamalarıdır. Bunların hepsini gördükten sonra bir insanın nasıl bir insan olduğuna karar verebiliriz.
Bunun için her gördüğümüz kimse ile ilgili “İyidir, mükemmel insandır, her şeyine kefilim.” gibi söylemler bizi zaman içinde sıkıntıya götürebilir. Bunun tam terside bizim sıkıntı çekmemize sebep olur. Yani “Bu adam yaramaz adam, beş kuruş etmez, ondan uzak durun, ona dikkat edin.” gibi sözler bizlere sıkıntı verir. Çünkü; tanımadan “İyi.” deriz, bizim dediğimize itibar eden biri o kimse ile bir şekilde ortak hareket edip, bundan zarar görürse biz üzülürüz. “İyi değil.” dediğimiz biri, bizim bu sözümüzden dolayı incinir, üzülür. Her iki durumda da insanların üzülmesine sebep olabiliriz. Bunlardan dolayı bir insanı tanımadan onunla ilgili düşünce ve görüş belirtmek doğru davranış değildir.
İnsan tanımak ancak bunlarla mümkündür.
Önce insan olmayı başarırsak bu memlekette hiçbir problem kalmaz.
İNSAN GİBİ YAŞAMAYA VE İNSAN OLDUĞUMUZU HATIRLAMAYA HATIRLATMAYA İHTİYACIMIZ VARDIR.
“İnsan yetiştirmek.” konusu ile yarın devam edeceğiz.
ALLAH (C.C) YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN
KADİR DURAK
LEBİDERYA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.