- 895 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
MEMLEKET NASIL DÜZELECEK 1 ?
KAYNAKTAN EDRYAYA
LEBİDERYA
MEMLEKET NASIL DÜZELECEK 1 ?
“İstanbul Pislikten Temizlendi Mi?”. Başlıklı makalemiz ile İstanbul’da meydana gelen olayların çok az bir kısmını sizlerin takdirlerine arz ettim.
Olaylar hepimizce malum. Güvenliğimiz tehlikede, kendimizden emin olarak işimize okulumuza gidip gelmemiz her geçen zorlaşmakta, evimizde otururken bile her an tehlike ile karşı karşıya kalacağımızın endişesini yaşamaktayız.
Olayların oluşumu için, fakirlik ve işsizlik genel faktördür diyerek geçemeyiz. Fakirlik ve işsizlik bir etkileşim olabilir, fakat hiçbir zaman olayların oluşumundaki temel kaynak değildir.
İhanetin sebepleri içinde de “Fakirlik ve işsizlik.” gösterilmek istenmektedir.
Bir insanın bir insana zulmetmesi mümkün müdür? Bu soruya hiç düşünmeden hepimiz; “İnsan olan kimseye zulmedemez, zarar veremez, işkence edemez, baskı yapamaz, hakaret edemez, kötülük yapamaz.” şeklinde cevap veririz. Bu cevaba rağmen çok korkunç olayları da yaşamaktayız. O halde; insan yetiştirmekte bir yanlış yol izlenmektedir.
Teşhis: İnsan yetiştirmekte yanlış yol izlenmiştir.
Tedavi: En acil şekilde insan yetiştirmek için eğitim seferberliği ve buna paralel gönül seferberliği başlatılacaktır.
İlaç : Özümüze uygun geleneklerimizden kopmayan, dün ile bugünün bağlantısını çok iyi sağlayan, kimliğimizle eşdeğer programların hepsinin hemen devreye alınmasıdır.
Her konuda davranışlarımızın nasıl olması gerektiğini bir tek cümlede belirtelim; “Bana ve benim değer verdiklerime başkalı tarafından yapılması halinde rahatsız olacağım eylem ve söylemi bir başkasına asla yapmayacağım, benim ve benim kıymet verdiklerim hakkında düşünüldüğünde huzursuz olacağım bir düşünceyi başkası hakkında düşünmeyeceğim.” . Bu görüş, düşünce ve yaşantı tarzı olarak hepimizce kabul görmesi gereken ve hayatımızı idame ettirirken uymak ve uygulamak zorunda olduğumuz temel kural olacaktır.
Hal böyle olunca; çocuklarımızı yetiştirirken de; bu kural temel esas olarak alınacaktır. Çocuklarımızı yetiştirirken ilk konuşmaya başladıklarında “Küfür.” Etmesini öğreterek ona hediyeler alıp, şen kahkahalarla gülmeyi bırakacağız. Çünkü öyle bir davranış çocukta, “Küfür edersem bana hediye alacaklar, bu çok güzel bir şey.” düşüncesinin bilinçaltına yerleşmesine sebep olmaktadır. Böyle yetişen bir çocuk ileriki yaşamında küfür etme alışkanlığında asla vazgeçmemektedir. Küfür ettirilerek ardından hediye verilen çocuk sokakla tanışmaya başladığında küfür etmeye devam edecektir. Eve gelen komşu çocuklarına da küfür edecektir. Bakkala yollayıp da “Bana bir sigara, bir de şarap al paranın üstü senin olsun.” dediğimiz çocuk, paranın üstü ile kendisine belki de anne ya da babasının içtiği sigara cazip geleceğinden “Tek sigara.” almaya kalkışacaktır. (Yeri gelmişken hemen söyleyelim; alışveriş yaptığımız yerlerde yasa dışı ve ahlak dışı davranışları gördüğümde bunlara karşı en etkili mücadelenin o şahıs ile ticari anlamda alışveriş yapmayı kesmek en etkili mücadele şekli olacaktır.). Belki şarap içmeyi merak edecektir. Bir çocuk, annenin kutsallığı ve kıymetli olduğu anlatılarak yetiştirilirse; o çocuk bütün yaşamı boyunca küfür etmeyecektir. Bu hususta en büyük görev annelere düşmektedir. Çünkü çocuk bütün zamanını annesi ile birlikte geçirmektedir. Şu andaki durum itibari ile; tahsilli veya tahsilsiz, makam sahibi veya unvansız, şöhret sahibi veya isimsiz, zengin veya yoksul; hangi taraftan ve nasıl bakar isek bakalım, kendimizi bir yoklayalım. Hanım ya da bey açısından değil, hepimiz kendi şahsımızda bir değerlendirme yapalım.
Günlük hayatımız içinde acaba küfür ediyor muyuz, argo davranışımız var mı, dedikodu yapıyor muyuz? İnsanlara yüksekten bakma gibi bir hatalı davranışımız var mı, makamlarımızı kendi şahsi çıkarlarımız için basamak yapıyor muyuz, bize sağlanılan imkânları kendi şahsi menfaatlerimiz için kullanıyor muyuz? Söz verdiğimiz herhangi bir konuda sözümüzü inkâr ettiğimiz oldu mu, insanlarla alay ediyor muyuz? Bu ve benzeri sorular ile kendimizi sınava çekelim. Bu sınavı bu gün hepimiz yapalım.
Bir kişinin iyi bir kimse olup olmadığını nasıl anlarız?
Sorusuna yarın cevap arayacağız.
Allah’a (C.C) Emanet Olunuz.
Kadir Durak
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.