- 1290 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Tokat gaziosmanPaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık 3 ve 4. sınıf Öğrencilerine sunumumuz
YAZAR TURAN YALÇIN GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİNDE PDR 3 VE 4 ÖĞRENCİLERİ İLE BULUŞTU
30 yıldan bu yana Tokat Yerel Basınının gönüllü yazarlarından işitme engelli hemşerimiz Turan Yalçın, bu sürede Sessiz Dünya’dan esintiler(2006) Tokattan Zirveye Doğru(2007)Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu (2010) adlı 3 kitaba da imza atmıştı.
Davet edildiği yerlere giderek öğrencileri aydınlatan konferanslar veren ve bu çalışmalarına yerel basının da geniş yer verdiği eğitim gönüllüsü yazar hemşerimiz Turan Yalçın Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr Mustafa Baloğlu, Öğretim Üyeleri Ömer Faruk Sönmez ve Rukiye Şahin ’in daveti ile Eğitim Fakültesi Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü 3 ve 4. sınıf öğrencilerine “iletişim,kitap okumak , Tokat halkı ile öğrencilerin iletişimi “ konulu bir sunum yaptı
“Seminer” dersine konuk olan Yalçın!ı dekan Mustafa Baloğlu, Ömer Faruk Sönmez ve Rukiye Şahin ve öğrencileri ilgi merak ve sevgi ile dinlediler.
Yalçın konuşmasında özetle şu konulardan bahsetti:
TANITIM. Kendisini tanıtan Yazar, lisede 2 defa sınıfta kaldığını sonrasında okuma ve yazmanın önemini kavrayarak 2 üniversite tamamladığını söyledi. Kitapları yayınlamasının da okuma ve yazma sevgisi ile olduğunu anlattı. Hayatından ilginç kesitler sundu..
İLETİŞİMİN ÖNEMİ- iletişimin öneminden bahseden Yalçın, iletişimin göz veya kulakla alakalı olmadığını iletişimin gönülden gönüle, beyinden beyine bir köprü olduğunu belirterek aynı dili konuşanların değil aynı duyguları paylaşan insanların daha iyi anlaştığını da söyledi. Kendisinin işitme engelli olmasının iletişim sorunu oluşturmadığını söyleyen Yalçın , işitme engelli ile iletişim olmaz önyargısı taşıyanlar ile anlaşamadığını da vurguladı. Öğrencilere iletişim kurmaktan kaçınmamalarını da tavsiye etti.
TOKAT İNSANININ ÖĞRENCİ SEVGİSİ – Tokatta insanların aslında öğrencileri sevdiğini ama öğrencilerin halk ile iletişim kurmaya gayret etmesi halinde Tokat halkından faydalanacaklarını,onların sevgisini göreceklerini belirten Yazar iletişim için ilk adımı öğrencilerin atması , halk ile konuşması halinde insanların öğrencilere kendi çocukları gibi ilgi göstereceğine vurgu yaptı. Bir toplum olarak insanların iletişim kurmasının önünde engellerin kalkması durumunda insanların kaynaşacaklarını sözlerine ekledi.
İNSANLARLA İLETİŞİM- İyi bir öğretmenin ve psikolojik danışmanın iletişim kurmasının öneminden bahseden Yalçın öğrencilerin hemen iletişim kurduğunu ve tanıdıkları ile arkadaşlarını da tanıştırdıklarını ama olumsuz düşüncedeki arkadaşlarının bazen öğrencilerin iletişim kurmasına engel olduklarını ve öğrencilerin arkadaşlarını iletişim kurması bilen insanlardan seçmesinin öneminden bahsetti.
EĞİTİMDE İLETİŞİM- Öğretmenlerden güzel iletişim kurmasını bilenlerle herkesin kolay anlaşabileceğini vurgulayan Yalçın gelişimin bir salgın hastalık gibi olduğunu ve gelişen insanın da fark ettirmeden çevresinde kendisine değer veren insanları da geliştirdiğine vurgu yaparak olumlu düşünen , iletişim kurmasını seven insanlarla daha samimi arkadaşlıklar kuranların zamanla güzel iletişim kuran insanlar haline geldiğini söyledi. Bunu hayatında da gördüğüne vurgu yaptı
GÖRSEL ZEKA- İşitme engelli olmasına rağmen Görsel Zekasını kullanarak duymadıklarını okuyarak duymamanın verdiği dezavantajları avantaja dönüştürdüğüne vurgu yapan Yazar Yalçın gençlerin Görsel zekalarını televizyon izlemek yerine kitap okuyarak değerlendirmesi durumunda zamanla kitap okumayı seveceklerini söyledi.
OKUMANIN ÖNEMİ- Okumanın önemini anlamadığı zamanlarda başarısız, okumanın önemini kavradığı zamanlarda ve okuduklarını anladığı ve okumayı sevdiği zamanlarda başarıyı yakaladığını söyleyen Yalçın kendisinin okumayı bir zorunluluk değil bir ibadet gibi anladığını da anlattı.Sevdiği kitapları defalarca okuduğuna vurgu yapan Yazar Yalçın not alarak tuttuğu notları da çevresi ile paylaştığını da sözlerine ekledi.
KÜTÜPHANEDEN FAYDALANMA- Öğrencilere okullarının kütüphanesinden olduğu kadar il halk kütüphanesinden faydalanmalarını söyleyen Yalçın okumanın maddi imkanla olan şey olmadığını İl Halk Kütüphanelerinde hizmetlerin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi. Okumanın inanç ve sabır işi olduğunu ve meyvesinin tatlı olduğuna da vurgu yaptı.
ÖNYARGININ ZARARLARI- Gençlerin çoğunun önyargılı olduğunu ve her insanı nerede ise çıkarcı gibi algıladıklarını vurgulayan Yalçın öğrencilerin önyargılardan arınarak olumlu düşünmeyi öğrenmeleri durumunda hayatın güzel olduğunun farkına varacaklarını ve dostlarının çoğalacağını söyledi. İnsanları iyice tanımadan önyargı ile iletişim kurmaktan kaçındıkları zaman yalnızlık çekeceklerini Yalnızlığın aslında temelinde önyargılar olduğunu da anlattı.
HEMEN YAPMAK- Gençlerin yeni insanları tanımalarını hep ertelediklerini söyleyen Yalçın, öğrencilerin fırsatları değerlendirerek faydalanacakları insanlarla tanışmak kaynaşmak ve onların bilgisinden faydalanmak için her türlü fırsatı değerlendirmelerini söyledi. Kapısının herkese açık olduğuna vurgu yapan Yalçın , güzel soru soran gençlere kalemler ve Genç Gelişim , Süper Beyin ve Beyin Gücü dergileri armağan ederek onlara güzel sorular sormanın insana ufak tefek de olsa maddi ve manevi ödüller kazandıracağını da sözlerine ekledi.
Konferans sonunda dekan Baloğlu, Şahin ve Sönmez Yazar Yalçın!a teşekkür ederken öğrencilerde kendilerini Tokat’ta yetişmiş iletişimi güçlü aydın insanlarla tanıştırdıkları için hocalarına teşekkür ettiler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.