- 909 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YERKÖY İLÇEMİZ
Yerköy doğudan batıya uzanan 60 km. lik mesafeyle sahip Delice Irmağı ve bu ırmağa Çeşitli yerlerden karışan dere yatakları ile bir ova kentidir. İlçede geniş düzlükler tepeler, yer yüzü şekillerinin genel hatlarını oluşturur. Arazinin büyük bir kısmını Delice Irmağının taşıdığı alüvyonlarla üzerine örttüğü Yerköy Ovası kaplar.
Yerköy ilçesinin tarihi Hitit Dönemine kadar uzanır. 1925 yılında köy olarak kurulan Yerköy 1930 yılında demir yolunun geçmesiyle hızlı bir şekilde gelişmiş ve 1935 yılında bucak Merkezi olmuş büyümesini sürdürmüştür. Yozgat Kırşehir Karayolu Yerköy ilçesinden geçer. Ankara, Yozgat, Sivas istikametinde devam eden E-88 karayolu ise çevre yolu özelliğindedir.
Yerköy’ün Yozgat’a olan uzaklığı 40 km. dir. Tek akarsuyu olan Delice Irmağı adeta ilçeye hayat vermekte, Yerköy ve Sekili ovasını sulamaktadır. İlçe Bozok Yaylasının batısında olup, batısında Çiçek Dağları, Kuzeyinde Aygar Dağları yer alır. Yerköy Kırşehir’in İlçesi Çiçekdağı ile birleşmiş konumdadır. Caddeleri, sokakları birbiri ile bitişik haldedir. Yerköy, Çiçekdağı ve Köseli Kasabasıyla kucaklaşmış vaziyettedir.
İlçede uyuz Hamamı adıyla bilinen ve Roma döneminden beri kullanılan kaplıca suyu eski yatağını kaybetmiş, atıl durumdadır. Şifalı sulara sahip olan Uyuz Hamamı sondaj çalışması ile eski güzelliğine kavuşacaktır. Güven Kaplıcalarının ( Uyuz Hamamı) hemen ait kısmında Ahmet Koyunbaşoğlu tarafından yaptırılan özel işletmeler hamam ve üzeri açık havuzlar bulunmaktadır. Oldukça şifalı sulara sahip olan Bulamaçlı Kaplıcaları (Çiçekdağı İlçesi sınırları içinde) Yerköy’e 3 km.’lik bir mesafededir.
Delice Irmağı ve bu ırmağa karışan dere yatakları kenarında yaklaşık olarak sulanabilir konumda 85 bin hektar tarım arazisi mevcuttur. Bu sulu tarım arazisinde daha çok hububat, şeker pancarı, kuru soğan, ay çiçeği, kuru fasulye ve çeşitleri sebzeler üretilmektedir.
İlçe Merkezi ile Delice Köyünde yaygın olan sebze üretimi ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Başta biber, domates, taze fasulye, salatalık, ıspanak, lahana, marul, turp, patates, pırasa, yeşil soğan olmak üzere yaklaşık 312 hektarlık bir alanda sebze üretimi yapılmaktadır. İlçede bağcılık, meyvecilik, sera üretimi teşvik edildiği taktirde önemli bir gelir elde edilmiş olacaktır. Yerköy Şefaatli arasında kalan Karanı Dere vadisi hem doğal güzelliği hem de sera alanı olarak meyve yetiştiriciliği, bağcılık için oldukça elverişli bir mekandır.
Deniz seviyesinden yüksekliği az olan ilçe çevresine göre daha yüksektir. Bozkırların yaygın olduğu ilçede Orman örtüsü yok denecek kadar azdır. Tepeler çıplak ve Delice Irmağı boylarında, Karanı Dere Vadisinde olduğu gibi söğüt, kavak ve meyve ağaçları bulunmaktadır.
Mera ve besi hayvancılığının geliştiği ilçede Sanayi kuruluşları da yer almaktadır. Yerköy Saray’da Yibitaş Çimento, Yem, Kraft Torba fabrikası ile Gen-Taş Tuğla Fabrikası, Un fabrikaları ve Yibitaş Entegre Tesisleri büyük ölçüde sanayi işletmeleridir. Çelikler Şirketine ait, yağ, yem fabrikası da İlçenin önemli üretim kuruluşları arasındadır. Ayrıca ilçenin Harkaşan Mevkiinde bulunan ve alt yapısı tamamlanan Yozgat Organize Sanayi Bölgesi de (YOSB) il ve ilçe ekonomisine büyük bir canlılık kazandırmaktadır.
Yerköy ilçesi Sekili beldesindeki mağarada iki asırdan fazla süredir çıkartılan Kaya tuzu günümüzde farklı amaçlarla kullanılmaya devam ediyor. İki asırdan daha fazla bir süredir tuz havzasında kaya tuzu elde edilmektedir. Dağların delinmesi sonucunda oluşan tuz mağarası egzotik bir görüntüye sahiptir. Kaya tuzu kalınlıkları 200-400 metre arasında değişiyor 70 metre derinliğinde 500 metre uzunluğundaki tuz mağarasında 55 civarında galeri mevcuttur. Türkiye’nin en kaliteli kaya tuzu buradan çıkartılmaktadır. Özellikle kara yolunun tuzlanması için bu bölgenin tuzundan fazlasıyla istifade edilmektedir.
Yerköy Saat Kulesi Belediye Başkanı Abdulkadir Uyar tarafından 1985-1986 yılında yaptırılmıştır. Son yıllarda yapılan saat kulelerinin en görkemlileri arasındadır. Kesme taştan yapılan bu kule üç katlıdır. Kulenin 4 cephesinde yuvarlak saat kadranları bulunmaktadır.
İlçe kaymakamı Bayram Gale Tokat Vali Yardımcısı iken buraya atanmış olup ilçede çalışmalarına devam etmektedir.
Yerköy Belediye başkanı Mehmet Ağaoğlu 1956 Kırşehir - Küçük Teflek Köyü doğumludur. Yozgat Eğitim Enstitüsünden mezun olmuş, 5 yıl süre ile öğretmenlik yaptıktan sonra ticarete atılmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. 29 Mart 2009 tarihinde yapılan Mahalli seçimlerde Ak Parti’den İlçeye Belediye Başkanı seçilmiştir. Mehmet Ağaoğlu ilk olarak ilçenin alt yapısını ele almış, Belediye borçlarını sıfırlamış bozuk yolları yapmaya koyulmuştur. Ciddi projeler ve seri çalışmalarla ilçenin daha modern hale gelmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.
Ahmet SARGIN
YOZGAT ŞAİRLER VE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANI
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.